Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Wanneer starten met beleggen? 7 mogelijke sleutelmomenten in uw leven

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Belegger worden, het kan in theorie op elk moment in uw leven. In de praktijk is het echter kwestie om het ideale momentum te grijpen. Wanneer is hét moment aangebroken om te starten met beleggen? Wij lijsten een aantal potentiële perfect timings voor u op.

1. U heeft al een heel mooie spaarbuffer opgebouwd

Beleggen doet u met geld dat u de komende tien à vijftien jaar zeker niet meer nodig denkt te hebben. Beleggingen hebben namelijk voldoende tijd nodig om te renderen. Een goed gespijsde spaarrekening kan uw beleggingsambities dus in een stroomversnelling brengen.

Zorg er wel voor dat u altijd blijft beschikken over een soort van noodfonds, waarmee u comfortabel drie tot zes maanden kunt overbruggen. Een financiële tegenslag is namelijk relatief snel gebeurd.

2. Investeer in een extra mooi pensioen met uw eerste loon

Uw allereerste loon dat uitbetaald wordt? Een keertje zot doen, dat mag, toch? Een stapel nieuwe kleren kopen, een all-in reisje boeken, een groots feestje geven aan vrienden en familie … Het zijn vast en zeker aantrekkelijke opties.

Of u doet iets wat de meeste mensen in uw situatie wellicht niet zouden doen: nagaan hoe u later een veelvoud van dat eerste loon terugverdient door te beleggen. Wie pas op de jobmarkt komt kijken, heeft meestal nog weinig financiële verplichtingen. Het uitgelezen moment dus om nu al verder te kijken dan de standaard (pensioen)spaarrekeningen.

Hoe sneller u start met beleggen, hoe groter uw potentiële opbrengst aan het eind van de rit, mede dankzij het rente-op-rente-effect. En hoe meer tijd u ook krijgt om een echte beleggingsspecialist te worden, met alle extra financiële meevallers van dien. Uw pensioen kan er plots extra mooi uitzien en dat al dankzij uw eerste loon.

Dit alles wordt een stukje moeilijker als er plots kinderen, een woning of andere financiële verplichtingen op uw pad komen. Zoekt u naar een gulden middenweg tussen sparen en all-the-way beleggen? Dan zijn pensioenspaarfondsen – waarbij uw spaargeld belegd wordt in aandelen en obligaties - mogelijk een interessante optie. Het potentiële rendement hangt samen met de gekozen beleggingsstijl. Deze manier van pensioensparen kan u trouwens een mooi jaarlijks fiscaal voordeel opleveren van maximum 30% op uw gespaard bedrag.

3. Van eenmalige naar levenslange schenking

Een erfenis of schenking is natuurlijk een uitgelezen kans om met een gerust hart de beleggingsmarkt te verkennen. U krijgt namelijk de kans om meteen een groter bedrag te beleggen en dus uw potentieel rendement te vergroten.

Ook hier: denk op voorhand goed na over het bedrag dat u wenst te beleggen en verzeker u van een voldoende grote spaarreserve.

4. Huisje, (for)tuintje, …?

Starten met beleggen en zich settelen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel zelfs. Uiteraard nemen de uitgaven toe, maar hetzelfde geldt voor de inkomsten. Plots gaat het van één naar twee loonbriefjes die in eenzelfde huishouden kunnen worden gebruikt.

Het wordt nog mooier wanneer u het beiden belangrijk vindt om slimme financiële toekomstplannen te maken. Wanneer er nog geen hypotheeklening of kroost bij komt kijken, is beleggen daarom zeker een te overwegen optie. Het spreekt voor zich dat duidelijke schriftelijke afspraken niet mogen ontbreken om eventuele financiële discussies in de toekomst te vermijden.

5. Kind op komst? Geen dealbreaker

Een leven met kinderen is, hoe u het draait of keert, financieel uitdagender. Zeker wanneer ze financieel nog niet op eigen benen kunnen staan. Best een tijdje dus. Toch kan ook de komst van een nieuw gezinslid een ideaal moment zijn om te starten met beleggen.

Zo kunt u bijvoorbeeld een deel van de kinderbijslag rechtstreeks investeren in beleggingen die samen met uw kinderen meegroeien. Tover het traditionele spaarpotje met andere woorden om tot een sterk beleggingsplan en laat hen optimaal meeprofiteren van de potentiële opbrengsten binnen x-aantal jaren. Bijvoorbeeld wanneer ze gaan verder studeren en op kot gaan of hun eerste woning willen huren.

6. Meer loon: mooiere auto of meer financiële autonomie?

Na meerdere sterke professionele jaren strijkt u een meer dan aardig loon op. Wat doet u bij de volgende loonsverhoging of bonus die vooral mooi is meegenomen en u nog meer financiële vrijheid geeft?

In plaats van eindelijk die ene dure fiets te kopen of te investeren in een buitenverblijf, kunt u ook overwegen om (een deel van) dat geld te investeren in interessante beleggingsvormen. Misschien is het wel het ideale moment om u volop te verdiepen in de razend interessante wereld van trading? Of om uw vermogen actief te laten beheren door beleggingsexperten?

7. U kiest voor een leven als ondernemer

Na een lange periode van werken onder een baas, is de tijd aangebroken om te proeven van het ondernemersleven. Een gedetailleerd financieel plan vormt de basis van uw toekomstige avonturen. Een sterke beleggingsportefeuille kan uw ambities kracht bijzetten. U legt namelijk een potentiële extra financiële buffer aan, die u op termijn ook kunt inzetten voor nieuwe investeringen.

Eerst (2x) denken, dan doen

Bent u er intussen al iets meer van overtuigd dat u klaar bent om de stap naar beleggen te zetten? Neem dan zeker nog even onze volgende adviezen mee.

Plaats alles in het juiste perspectief. Met beleggen wordt u niet snel rijk. Eventuele beleggingsuccessen boekt u pas over lange periodes van minstens 5 à 10 jaar. Bent u absoluut zeker dat u niet snel aan dit geld hoeft te raken en zo geen waardeverlies riskeert?

Beleggen betekent financiële risico’s nemen. Informeer u daarom uitgebreid over de mogelijke scenario’s.

Lees u op voorhand voldoende in over beleggen en laat u niet verblinden door hypes. Meer nog: leg uw oor uitgebreid te luister bij ervaringsdeskundigen. Goed nieuws: hier bent u duidelijk al goed mee bezig.

Los eerst leningen of schulden met hoge rentetarieven volledig af, zo niet loopt u het risico dat u uw beleggingsinspanningen tenietdoet (of erger).

Kent u uw beleggersprofiel al? Nuttige, maar ook verplichte parate kennis als u officieel belegger wilt worden.

Welke financiële doelen hoopt u te bereiken met beleggen? Stel een duidelijk plan van aanpak op, idealiter met de hulp van een professional of van gevorderde beleggers.

Last but not least: beleggen is ook emoties weten controleren. Om uw beleggingsdoelen te bereiken, moet de ratio steeds overwinnen.

Wanneer starten met beleggen? Nu, met Keytrade Bank!

Keytrade Bank is naast een betrouwbare online bankier ook uitgegroeid tot een modern beleggingsplatform op maat van verschillende types van beleggers. In welke fase van hun leven ze zich ook bevinden. Neem uw tijd om te ontdekken welke beleggingsformule helemaal bij u past.

Welk beleggingsplan is op uw lijf geschreven?

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren