Tweedehands koopje online gespot? Toch even lezen
Keytrade Bank
keytradebank.be
08 mei 2019
3 minuten te lezen
U ziet een koopje op een tweedehandswebsite, schrijft het gevraagde bedrag volledig te goeder trouw over en hoort dan niks meer van de zogenaamde verkoper.
Al een tijdje horen we dergelijke verhalen. Sommigen onder u zijn het slachtoffer geworden van oplichterij op tweedehands- of koopjeswebsites. Doorverkoop van kinderkleding, meubels, … uit budgetbesparing of uit ecologische overwegingen kent meer en meer succes. Ook al zijn deze sites –en het zijn er veel –handig om goedkoop en gemakkelijk goederen aan te kopen, het kan geen kwaad om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier enkele tips om u straks opgelucht en niet opgelicht te voelen.
Vergelijk voor je begint
Stel u bent op zoek naar een nieuw fototoestel. Zo eentje dat net zo goed werkt als dat van een professional, maar op het eerste gezicht valt de prijs van zo’n nieuw toestel tegen. U zoekt dus uw heil op een website waarbij particulieren aan elkaar verkopen. En als bij wonder vindt u het toestel van uw dromen zo goed als nieuw en de helft goedkoper dan vergelijkbare tweedehands toestellen.
Hou dan regel 1 in gedachten: vergelijk producten van hetzelfde type en maak een prijsgemiddelde. Is het product dat u hebt gevonden veel goedkoper is dan vergelijkbare exemplaren, dan stelt u zich best een paar vragen. Kijk aandachtig naar de foto's. Bestudeer de kenmerken. Check of er technische gebreken worden vermeld in de beschrijving.
Bent u dan nog tevreden over wat u ziet, zet dan de volgende stap.
Neem contact op met de verkoper
Dat eerste contact met de verkoper is uiterst belangrijk. Eerst en vooral, verkies een verkoper die geografisch niet zo ver van u verwijderd is. Mijd het buitenland wanneer dat kan. Zo hebt u kortere verplaatsingen of lagere leveringskosten en een grotere kans om de verkoper persoonlijk te ontmoeten.
Ten tweede, zoek de gegevens van de verkoper (telefoonnummer, woonplaats, of andere verkopen op de website enz.) op om de authenticiteit van het profiel en betrouwbaarheid te controleren. Wees niet tevreden met alleen maar een e-mail en neem ook telefonisch contact op. Twijfelt u daarna nog, dan is er een eenvoudig trucje. Geef de contactgegevens van de verkoper in een zoekmotor in. Gaat het om gekende oplichters, dan staat deze persoon vaak op andere websites of in fora gesignaleerd.
U weet het zeker. Die verkoper is betrouwbaar. Dan is er nog de betaling.
Let op bij de betaling en levering
Probeer met de verkoper vooraf tot een akkoord te komen voor de betaling en de levering. Wil hij een voorschot, dan hebt u het recht om te vragen om het product te zien.
Met een overschrijving hebt u een bewijs in handen. Bent u overeengekomen om cash te betalen, doe dat dan altijd rechtstreeks. Nooit via de post. Online betalen is ook mogelijk, maar ook daar is voorzichtigheid geboden. Ga na of het adres correct is wanneer de verkoper een link stuurt om de betaling uit te voeren.
De levering zelf gebeurt best op een openbare plaats. Kan dat niet, dan is een aangetekende zending een handige oplossing.
Wordt u ondanks al deze voorzorgen toch het slachtoffer van oplichterij, ga dan onmiddellijk naar de politie en licht ook de website in.