Opbrengst pensioensparen: deze keuzes lonen maximaal
Keytrade Bank
keytradebank.be
26 november 2024
3 minuten te lezen
Wat brengt pensioensparen nu echt op? Een vraag die niet altijd even eenvoudig te beantwoorden valt, maar we gaan toch een poging doen. Wat zeker vaststaat: indien u er vroeg genoeg mee begint, ligt de opbrengst van pensioensparen véél hoger dan de simpele som van uw verschillende stortingen. Volgt u mee? Verschillende factoren spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke opbrengst via pensioensparen:
- De looptijd van uw pensioensparen
- De maandelijkse of jaarlijkse som die u doorstort
- Het rendement verbonden aan uw pensioenspaarplan
- De frequentie en regelmaat van uw inspanningen
- Het fiscale voordeel dat u het u oplevert
Profiteer maximaal van het sneeuwbaleffect
Maakt het uit wanneer u begint met pensioensparen? Absoluut! Hoe vroeger u ermee start, hoe meer u logischerwijs aan het eind van de rit uitbetaald krijgt. Uiteraard komt dit bedrag boven op uw wettelijk pensioen, dat tegenwoordig gemiddeld tussen de 1.683 (voor alleenstaanden) en 1.989 euro (voor gezinsinkomens) ligt. Bovendien gaat het hier veel verder dan een plus-plus-verhaal. Ieder jaar dat u extra aan pensioensparen doet, bouwt u namelijk rente op voorgaande rente op. Resultaat: uw gespaard bedrag stijgt niet rechtlijnig, maar exponentieel. We gieten dit principe even in een duidelijk voorbeeld. Hoe ziet de mogelijke opbrengst van uw pensioenspaarplan eruit wanneer u op uw 25e, 35e en 45e begint te sparen en u doorgaat tot uw 64e?* En dit aan een maandelijkse bijdrage van 85 euro per maand, goed voor een maximaal belastingvoordeel van 30%?
- U spaart van uw 45e tot uw 64e: u ontvangt tussen de 26.000 en 42.000 euro
- U spaart van uw 35e tot uw 64e: u ontvangt tussen de 42.000 en 88.000 euro
- U spaart van uw 25e tot uw 64e: u ontvangt tussen de 61.000 en 170.000 euro
Zoals u kunt zien: per tien jaar dat u extra spaart, stijgt uw mogelijke opbrengst dus vele malen sterker mee. *De belastingvoordelen met betrekking tot pensioensparen eindigen in het jaar waarin u 64 wordt.
Wat zegt het rendement?
In het bovenstaande voorbeeld is er telkens een groot verschil tussen de potentiële minimum- en maximumopbrengsten. Dat komt omdat ook het type pensioenspaarplan en de daaraan gekoppelde rentevoet een grote rol spelen. Zo kunt u, net als een belegger, uw kaarten inzetten op een plan dat meer of net minder risico’s met zich meebrengt. Neemt u meer risico, dan kunnen de opbrengsten zeer hoog oplopen. Neemt uw gekozen plan een duik, dan valt de uiteindelijke opbrengst terug. Kiest u echter voor een pensioenspaarformule met meer garanties, dan staat daar er een beperkter rendement tegenover. Maar u wint wel aan zekerheid.
Regelmaat loont
Daarnaast doet u er goed aan om een regelmaat aan te houden op lange termijn. Dan weer een paar jaartjes wel sparen en dan weer niet: het heeft geen positieve impact op de opbrengst van uw pensioensparen. Het grote voordeel is wel dat u zelf beslist hoeveel u maandelijks of jaarlijks kwijt kunt. Pensioensparen is namelijk een heel flexibele vorm van sparen. Staat er een wat pittiger financieel jaar voor de deur? Dan schroeft u uw pensioenspaarambities eenvoudig terug tot als u wat meer financiële ademruimte heeft.
Maak volop gebruik van uw belastingvoordeel
Tot slot hangt er nog een interessant fiscaal randje vast aan uw pensioensparen, zoals we hierboven al stelden bij het rekenvoorbeeld. Kiest u ervoor om maandelijks 85 euro (of jaarlijks 1 020 euro) te sparen, dan krijgt u in ruil hiervoor een maximale belastingvermindering van 306 euro (of 30%). Een bedrag dat u bijvoorbeeld slim zou kunnen herinvesteren.
Het fiscale plafond bij pensioensparen ligt op een totaal gespaard bedrag van 1.310 euro per jaar (of 109,2 euro per maand). In dit geval bedraagt de belastingvermindering nog 25%, oftewel 327,5 euro.
Overtuigd?
Was u tot voor kort vooral bezig met het verzinnen van redenen waarom u niet aan pensioensparen zou doen? Dan hopen we dat we u bij deze helemaal hebben kunnen overtuigen om toch op zoek te gaan naar uw ideale pensioenspaarformule. Want hoe u het ook draait of keert: het loont altijd om aan pensioensparen te doen. Maar hoe sneller u start met deze goede gewoonte, hoe sneller het als natuurlijk aanvoelt. En hoe meer u ervan profiteert wanneer uw pensioen daadwerkelijk voor de deur staat.
Leer onze pensioenspaarplannen meteen kennen
Wat is de geschatte toekomstige opbrengst van uw pensioensparen? En wat zijn de verschillende spaarplannen die we u bij Keytrade Bank kunnen voorschotelen? Maak een afspraak met een van onze experten ter zake en we kijken samen vooruit.
Op zoek naar meer informatie rond pensioensparen of originele toekomstplannen over wat u met uw opbrengst kunt doen?Duik meteen in ons pensioenspaardossier voor bijkomende informatie.