Coronablog Geert Van Herck: Paniek bereikt extreme niveaus … zoveelste episode
Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE
18 maart 2020
4 minuten te lezen
Op de internationale aandelenmarkten houdt de paniekfase aan. In die mate zelfs dat de beurzen er nog niet in slagen een bodem neer te zetten. Eén van de belangrijkste sentimentsindicatoren (CNN Fear and Greed index in grafiek 1) blijft op een zeer angstige stemming onder beleggers wijzen.
Grafiek 1 : CNN Fear and Greed index
Bron : CNN
Toch blijven we deze paniekfase beschouwen als een signaal dat er zich stilaan een technisch herstel van de beurzen zou kunnen opdringen. Daarnaast zien we ook dat de beurzen almaar meer oververkocht geraken. Zo’n ‘oververkochte’ toestand luidt heel vaak een herstel in. Met andere woorden, dat biedt opportuniteiten voor langetermijnbeleggers.
Om dit extra te illustreren, nemen we er de maandgrafiek van de MSCI All Countries World Index eens bij waaraan we onderaan de RSI-indicator hebben toegevoegd. Een hoge stand van deze indicator wijst op een overgekochte markt, een lage stand op een oververkochte.
We stellen vast dat de RSI-indicator stilaan in die oververkochte zone terechtkomt. De laatste keer dat de index in die zone verkeerde, was eind 2008 en begin 2009. We hoeven er u waarschijnlijk niet aan te herinneren dat de zenuwen van beleggers in die periode sterk op de proef werden gesteld. Wat ook vaststaat is dat wie toen de moed had om periodiek in aandelen te beleggen, een mooie zaak deed in de daaropvolgende jaren.
Grafiek 2 : MSCI All Countries World Index (maandgrafiek, USD)
Bron : Bloomberg
Dat blijft een boodschap die we ook aan de beleggers van vandaag zouden willen meegeven. Nu nog verkopen lijkt ons niet opportuun. Het is heel goed mogelijk dat er een herstel van de aandelenkoersen voor de deur staat. Daar wijzen de sentimentsindicatoren en technische indicatoren toch op. Anderzijds blijft het uiteraard onmogelijk om de exacte bodem te bepalen. Kortom, langetermijnbeleggers of al wie op een correctie heeft gewacht zouden nu een stukje van hun cash aan het werk kunnen zetten.
Als Chief Strategist van KEYPRIVATE ken ik een oplossing in online vermogensbeheer waar ze dat zouden kunnen doen …