Shorten: wat is het en hoe werkt het?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Shorten, short selling of short gaan. Het zijn allemaal benamingen voor eenzelfde beleggingsstrategie. Bij shorten verkoopt een belegger een aandeel zonder het zelf te bezitten. Later hoopt hij het tegen een lagere prijs terug te kopen. In het verschil tussen verkoop- en aankoopprijs zit dan zijn winst. In dit artikel gaan we dieper in op de facetten van short selling: wat is het, hoe werkt het en welke voordelen en risico’s zijn eraan verbonden?

Short gaan vs long gaan

Long selling is de traditionele manier van beleggen waarbij u verwacht dat de koers gaat stijgen. U koopt aandelen, en verkoopt ze met winst wanneer de koers stijgt. Bij short selling speelt u echter in op een daling van de koers. Het is een strategie waarbij u toch winst kan maken, zelfs wanneer de koers daalt.

Maar hoe werkt short selling? Een belegger verkoopt aandelen die hij niet in zijn bezit heeft. Hij ‘leent’ ze van een andere belegger. Wat hij geleend heeft, moet hij uiteraard teruggeven. Dat doet hij door aandelen terug te kopen. Is de prijs van de aandelen in de tussentijd gedaald? Dan koopt hij ze terug aan een lagere prijs dan dat hij ze eerst heeft verkocht. Het verschil in prijs houdt hij dan als winst.

Klinkt het allemaal wat abstract? Laten we het even verduidelijken met een voorbeeld. Stel, u verwacht dat een aandeel zal dalen van 200 euro naar 150 euro. U kiest ervoor om voor 10 aandelen short te gaan. Daarom ‘leent’ u 10 aandelen van een andere belegger en verkoopt ze voor 200 euro. Dat levert u 2000 euro op. Enige tijd later daalt de koers en kan u de aandelen terugkopen, maar nu aan 150 euro. U betaalt voor de tien aandelen 1500 euro. Uw winst? 500 euro.

Maar wat als de koers niet daalt, maar juist stijgt? Dan moet u diezelfde aandelen terugkopen aan een prijs die hoger is dan de prijs waarvoor u ze verkocht heeft. U maakt dan verlies.

De voordelen en risico's van short selling

Zoals u uit het voorbeeld merkte, zijn er aan shorten risico’s verbonden.

Risico op verlies. De potentiële winst bij shorten is beperkt: de waarde van een aandeel kan slechts tot 0 zakken. Maar het potentiële verlies kan in theorie oneindig zijn als aandelen blijven stijgen. Short sellers kunnen dus niet gewoon achterover leunen en wachten tot de rest van de wereld het met hen eens is.

Gevaar voor short squeeze. Bij een short squeeze stijgt de koers in sneltempo. Sneller dan de beleggers hadden verwacht. Shorters moeten hun aandelen dan zo snel mogelijk verkopen, om hun verlies te beperken. Wanneer ze dat allemaal tegelijk doen, stijgt de koers weer en dus ook de vraag naar aandelen. De vraag-aanboddynamiek verschuift zo en zorgt voor een nog grotere stijging, wat het effect van de short squeeze nog vergroot.

Ondanks de risico’s heeft shorten ook heel wat voordelen.

Rendement. Door te gaan shorten behaalt u niet alleen rendement wanneer de koersen stijgen, maar ook wanneer ze dalen.

Snelheid. Traditioneel beleggen gaat over het algemeen vrij langzaam. Bij een dalende beurs is dat juist omgekeerd. Shorten kan hierdoor op een veel sneller tempo.

Hedging. Shorten wordt gebruikt om financiële risico’s te dekken. Dat doet u door bijvoorbeeld short te gaan op een aandeel uit dezelfde branche, maar wel een waarvan u verwacht dat die het slechter zal doen dan uw oorspronkelijke aandeel. Door deze shortpositie tegenover uw aandelenpositie te zetten, dekt u het risico (gedeeltelijk) af.

Voor wie is short gaan interessant?

Het zijn vaak professionele beleggers die short gaan. Het is namelijk toch wat ingewikkelder dan het traditionele beleggen van aandelen (long gaan). Er komen bovendien ook meer risico’s bij kijken. Daar moet u mee weten om te gaan. Ervaring en kennis zijn broodnodig, waardoor shorten niet meteen iets is voor de beginnende belegger.

Als particulier short gaan kan op zich wel. Met opties, bijvoorbeeld, maar ook met hefboomproducten zoals sprinters en turbo’s. Bij een sprinter betaalt u slechts een deel van de onderliggende waarde. Het overschot financiert de bank voor u, die bij een daling van de koers short gaat. U gebruikt dus een hefboom.

Is short selling (on)ethisch?

Short selling is vaak voer voor discussie. Aan de ene kant worden short sellers soms weggezet als aasgieren die bedrijven ten gronde willen richten voor hun eigen profijt. Aan de andere kant vinden short sellers net dat ze nuttig werk leveren.

Beleggers die sceptisch tegenover short selling staan, kunnen de short bets van hefboomfondsen een hak zetten door massaal aandelen van een bedrijf op te kopen. Hierdoor stijgt de prijs van een aandeel sterk, waardoor shorters moeten capituleren. De aandelen die ze geleend en verkocht hebben, moeten ze namelijk uiteindelijk terugkopen. Dat doet de prijzen nog verder opdrijven. Gevolg: een groep kleine beleggers ziet hun winsten verveelvoudigen, terwijl verschillende short sellers miljardenverliezen lijden.

Short sellers zelf zien de financiële markten echter niet alleen als een akker waar u gezonde planten op moet laten groeien. Ook planten die geen vruchten dragen mogen verwijderd worden. Shorters zien zichzelf als de critici en sceptici. Ze bezitten de aandelen niet (en willen dat ook niet), maar ze signaleren wel dat een aandeel misschien overgewaardeerd is, of dat er iets niet pluis is. De val van bedrijven zoals Enron, Lehman Brothers en Wirecard werd bijvoorbeeld mee in gang gezet door short sellers die ontdekten dat er iets mis was in de boekhouding. Als u belegt in een aandeel dat sterk geshort wordt, is extra opzoekingswerk zeker geen overbodige luxe.

Begin met beleggen

Klaar om al dan niet short te gaan of op andere manieren te beleggen? Bij Keytrade hebben wij sowieso een aanpak die bij u past, of u nu een ervaren belegger of een beginner bent. Bekijk al onze belegginsproducten hier.

Andere artikels die u mogelijk interesseren