Al eens aan beleggen gedacht voor uw kinderen?
Keytrade Bank
keytradebank.be
29 maart 2024
3 minuten te lezen
Om hun kinderen een goede start te geven, kiezen de meeste Belgen voor een spaarrekening. Van de gezinnen die geld opzij zetten voor hun kinderen, gaat 22% voor een fysiek spaarvarken en 68% voor een spaarboekje. De overige 10% belegt voor de kinderen.
De klassieke spaarrekening blijft dus de populairste keuze. Dat is makkelijk en veilig. Spaargeld is beschermd tot 100.000 euro per persoon en per bank. En ook het rendement op spaargeld is relatief goed voorspelbaar. Het grote minpunt? Het rendement blijft mager en compenseert lang niet voor het duurdere leven.
Vermogen opbouwen
Een hoger potentieel rendement is nochtans niet onmogelijk. Tenminste als u bereid bent wat meer risico te nemen. Dat risico nemen kan in principe, want een extraatje opbouwen voor de kinderen doet u voor de lange termijn. Door op de lange termijn te beleggen, geeft u uw beleggingen de tijd om te groeien en, indien nodig, te herstellen van tijdelijke dips.
Later de aankoop van een woning sponsoren? Of later een mooie reis te helpen bekostigen voor ze hun carrière starten? Welke dromen uw kinderen later ook willen waarmaken: een van de eenvoudigste oplossingen om een vermogen op te bouwen is met een periodiek beleggingsplan.
Hoe werkt periodiek beleggen?
Met een periodiek beleggingsplan stort u elke maand of elk kwartaal een bedrag in een selectie van beleggingsfondsen. Zo’n fonds is veelal een mandje met aandelen en/of obligaties dat beheerd wordt door een beleggingsspecialist. Door te beleggen in een fonds spreidt u dus de risico’s. U belegt immers niet rechtstreeks in één enkel aandeel of obligatie, maar in een breed scala van aandelen en/obligaties. Zo kan een tegenvaller bij één investering gecompenseerd worden door de betere prestaties van andere. Bij Keytrade Bank heeft u de keuze uit tientallen beleggingsfondsen of kan u eenvoudig één van de drie beleggingsstijlen kiezen.
Flexibel beleggen
Een ander interessant kenmerk van zo’n beleggingsplan is de flexibiliteit. U kan probleemloos eens een paar maanden niet storten als het wat minder goed uitkomt. Ook het omgekeerde kan. U kan steeds een extraatje storten, bijvoorbeeld met Nieuwjaar of voor de verjaardag van uw kind. Tot slot is het ook een heel democratische manier van beleggen: het kan al vanaf 25 euro per jaar. En dat zonder dat u instapkosten betaalt (althans niet bij Keytrade Bank).
Als u weet hoeveel u periodiek wil beleggen, aan welke frequentie en met welke beleggingsstijl, rest er nog één belangrijke vraag: op wiens naam zet u de rekening?
1. Beleggingsplan op naam van het kind
• Uw kind is eigenaar van de beleggingen
• Uw kind kiest vrij wat het met de beleggingen doet zodra hij of zij meerderjarig is
> Voordeel
Een groot voordeel van een beleggingsplan op naam van uw kind, is dat uw zoon of dochter in principe geen erfbelasting hoeft te betalen mocht u overlijden. In principe, want de fiscus kan elke overschrijving naar het beleggingsplan van uw kind als een onrechtstreekse schenking beschouwen. Registreert u die schenking niet - dus zonder schenkbelasting van 3% te betalen (3,3% in Waals Gewest) - dan bestaat het risico dat uw kind alsnog erfbelasting moet betalen. Dat is het geval als u overlijdt in de 3 jaar (5 jaar in Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) na de overschrijving. Voor elke nieuwe storting in het plan begint dus een nieuwe periode van drie of vijf jaar te lopen.
> Nadelen
De lijst met nadelen is langer dan de lijst met voordelen. Ten eerste is een periodiek beleggingsplan openen op naam van een minderjarige niet bij elke bank of tradingplatform mogelijk (bij Keytrade Bank kan het wel). Ten tweede verliest u elke controle over het geld. En ten derde mag u het geld niet zomaar beleggen zoals u wil.
Komt het geld van een rekening van het kind, dan mag u alleen defensief beleggen. Voor dynamische beleggingen (met een hoger potentieel rendement) is de machtiging van de vrederechter nodig. Net daarom opent u best een beleggingsplan op naam van het kind, maar doet u de stortingen vanaf uw eigen rekening. Overlijdt u vóór het kind meerderjarig is? Dan wordt het bedrag geblokkeerd tot het kind meerderjarig is.
2. Beleggingsplan op naam van ouder(s) of voogd(en)
• U bent eigenaar van de beleggingen
• U kiest vrij wanneer u het geld overdraagt aan uw kind
> Voordelen
Allereerst behoudt u volledige controle. Dit betekent dat u vrij bent om te beslissen hoe, wanneer en waarin u belegt, zonder de beperkingen die gelden voor rekeningen op naam van minderjarigen. Zo kan u zonder enige horde kiezen voor een meer dynamische beleggingsstrategie, die een hoger potentieel rendement oplevert.
U behoudt ook alle flexibiliteit. U kan op elk moment beslissen om (een deel van) het opgebouwde vermogen terug te halen of het plan aan te passen. U bent dus niet verplicht om het aan uw kind te geven.
> Nadeel
Omdat de beleggingen op uw rekening blijven, blijven ze ook in uw nalatenschap. Sterft u, dan zullen uw erfgenamen in principe erfbelasting betalen. U kan de beleggingen uiteraard schenken, maar dan zal u moeten afwegen of u het risico neemt om de schenkbelasting niet te betalen (zie eerder), of dat wel te doen.
3. Beleggingsplan op naam van ouder / voogd met derdenbeding
• U bent eigenaar van de beleggingen
• U kiest een specifieke leeftijd waarop u het geld overdraagt aan uw kind (vanaf 18 jaar)
> Voordelen
Een beleggingsplan met een derdenbeding biedt een combinatie van controle en toekomstige zekerheid voor zowel u als uw kind. Een derdenbeding maakt het mogelijk om een specifieke leeftijd vast te stellen waarop uw kind toegang krijgt tot de portefeuille. Tot dat moment behoudt u volledige controle over de beleggingen en kunt u beslissingen nemen over de beleggingsstrategie, het aanpassen van de inleg of zelfs het volledig terugtrekken van uw belegd kapitaal.
Het derdenbeding zorgt ervoor dat het vermogen naar een specifiek aangeduide begunstigde overgaat op een door u gekozen moment. De begunstigde hoeft niet te weten dat er een periodiek beleggingsplan aangemaakt werd tot u hem/haar daarvan op de hoogte brengt.
> Nadelen
De beleggingen blijven op uw rekening tot het derdenbeding uitwerking heeft. Tot dan blijven ze ook in uw nalatenschap. Overlijdt u vóór de datum van de overdracht? Bij een minderjarig kind wordt het bedrag geblokkeerd en op de naam van de begunstigde geplaatst. Zodra het kind meerderjarig is, kan het hierover beschikken. Is het kind meerderjarig, dan wordt het bedrag van het periodiek beleggingsplan toegekend aan het kind. Het is niet mogelijk om een begunstigde toe te voegen op een periodiek beleggingsplan van gezamenlijke rekeninghouders. Heeft u meerdere kinderen voor wie u graag een derdenbeding wil opstellen? Dan dient u voor elk kind een afzonderlijk beleggingsplan op te zetten.
Uw kids ook een voorsprong geven?
Andere artikels die u mogelijk interesseren
Pensioensparen: houd de grijze haren voor later
Maandelijkse video 2024
Werken aan uw pensioen kan u beter vroeg dan laat doen
Al eens aan beleggen in de sector van huisdieren gedacht?
Nog snel schenken voor het einde van het jaar (zonder schenkbelasting te betalen)?
Staat er al een wachtwoordmanager op uw cybersecurity-checklist?
Staat de langetermijnrente opnieuw voor een opwaartse trend van 40 jaar?
De oplichtingsbrief: terug van (nooit) weggeweest?
Handleiding: zoveel spaargeld heeft u nodig
Actief beheerde ETF’s: het beste van twee werelden?
U erft een woning: wat als u de erfbelasting niet kan betalen?
Registratierechten en successierechten dalen fors in Wallonië
6 redenen om te beleggen in voeding
Checklist: zonder geldzorgen op reis
Lees dit even voor u straks uw gegevens deelt
Beleggen in Belgische aandelen: trop is te veel, en te veel is trop?
Fiscaal voordelig bijklussen: wat mag en wat niet (meer)?
Belegger, betaal nooit te veel voor uw favoriete aandeel!
Wie is wie bij Keytrade Bank? Wie hebt u aan de lijn?
Wie is wie: op bezoek bij IT
Samen vastgoed kopen? Overweeg dan een beding van aanwas
Beter een studentenkamer kopen dan huren?
House flipping: is het sop de kolen waard?
Ik ga op reis en ik neem mee … Tips voor een voordelige vakantie
Beleggen in voetbalaandelen: valt er wat te scoren?
(Klein)kinderen helpen bij de aankoop van een woning: welke mogelijkheden?
12 vragen en antwoorden over de zorgvolmacht
Spaarrekeningen vergelijken: waar zet u uw geld op in?
Wat met de woning bij een relatiebreuk? Verkopen, verhuren of uitkopen?
Opgepast voor fraude met vacatures
Europa is niet langer het zieke broertje!
Hoe kiest u een beleggingsfonds voor uw kind?
Hoe kan ik beter beleggen of sparen voor mijn kind?
Online bankrekening openen: wat houdt u nog tegen?
Het verschil tussen kapitalisatie of distributie voor fondsen of trackers
Waarom pensioenplanning extra belangrijk is voor vrouwen
Is binnenkomen in de BEL20 wel zo prettig?
Zelf een testament schrijven? Vermijd deze 10 fouten
Maximumleeftijd voor hypothecaire lening: klopt het?
Van bod tot compromis: deze fouten maakt u beter niet
Oplichting bij online dating: tips om u te beschermen
Is het nog wel de Magnificent Seven? Of nu eerder 2 Unlimited?
Hypothecaire lening zonder eigen inbreng: optie of illusie?
Zelf beleggen of laten beleggen: moét u kiezen?
Moet u belasting op spaargeld en beleggingen betalen?
Renoveren met renovatiesubsidie
Maandelijkse video 2023
7 tips om veilig online te shoppen
Hoe beleggen in vergrijzing?
Kleine aandelen, grote kansen?
6 redenen waarom het ook nog in 2024 loont om zonnepanelen te installeren
Gouden tijden? Waarom (niet) beleggen in goud
Een woning kopen om te verhuren: een slimme investering?
Vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden
Terugblik op 2023
Obligaties boven aandelen in 2024?
Wees alert, want er loert gevaar
Gaat AI menselijke beleggingsadviseurs vervangen?
Weinig inspanningen, beter rendement? Zo werkt hangmatbeleggen
Haal straks uw extra toegangsmethode boven!
Shorten: wat is het en hoe werkt het?
10 basisregels voor succes op de beurs
Hoe beleggen in de energietransitie?
Zo beschermt u zich tegen fraude met QR-codes
Goed positiespel is belangrijk!
Bij Keytrade Bank vindt u één van de weinige gratis kredietkaarten op de Belgische markt
Zo helpt u phishers werkloos te worden
Is India het nieuwe China?
Padel vindt in Keytrade Bank een nieuwe dubbelpartner
Trouwen, samenwonen of LAT-relatie: de impact op schenken en erven
Wat is een tracker en hoe kiest u de juiste?
Alles wat u moet weten over het postinterventiedossier
Beleggers schuwen de risico’s niet! Of nog niet?
Zet u schrap voor het laatste kwartaal!
Beleggen in biodiversiteit: kan Wall Street de jungle redden?
World Cleanup Day
Vergeet niet uw digitale nalatenschap te regelen
Beleggen in AI: hype of ticket voor de toekomst?
Sparen om te sparen? Of sparen voor een specifiek doel?
Hoe bereidt u zich financieel voor op een langer leven?
Hoe beleggen bij een recessie?
Sell in May? Is dat wel een goed idee?
Maak een impact met uw Keyprivate
Is het einde van de Amerikaanse hegemonie nabij?
Een vitaminekuur voor uw beleggingen
Verdient water een plek in uw portefeuille?
Obligaties boven in 2023?
Maandelijkse video 2022
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Wat is technische analyse en hoe werkt het?
Wie is wie bij Keytrade Bank? De wereld van Data
Een stand van zaken na de Russische inval in Oekraïne
Een nieuwe, frisse wind in de investeringswereld!
6 aandachtspunten voor wie thematisch belegt
Zet een strakker monetair beleid een rem op de beurshausse?
Hoe schenken of nalaten aan een goed doel?
Zo dicht mogelijk bij alle werknemers! Who’s who: Human Resources
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Hoe komt u de ESG-score van een bedrijf te weten?
Het ABC van ESG
Hoeveel mag u bijverdienen als gepensioneerde?
Alles in onze supermarkt aan dezelfde prijs
Hoe beleggen als u krap bij kas zit?
Geen extra kosten ...
10 manieren om te besparen met apps
Maandelijkse video 2021
Een hekel aan budgetteren? Dit is uw handleiding om te budgetteren
Podcasts over geld en beleggen (deel 1)
Kunnen landen failliet gaan?
Inflatie? Stop wat grondstoffen in uw portefeuille!
Goedkoper op hotel mag altijd, toch?
Hoe kiest u een tracker (ETF)?
Goud, cash en staatsobligaties: hoe veilig zijn veilige havens?
Baby op komst? Zorg dat u er ook financieel klaar voor bent
Uw geld beschermen bij een echtscheiding: een handleiding
Het halo-effect: waarom we aandelen van Buffett, Bezos en Musk kopen
Waarom beleggen voor uw kind een goed idee is
Timing is everything: hoe het juiste instapmoment kiezen?
Technologie behoedt belegger tegen waan van de dag
Wat is fundamentele analyse en hoe werkt het?
Uw kleinkinderen betrekken bij uw vermogensplanning: 8 vragen en antwoorden
Waarom (niet) beleggen in microcaps?
Kopen of huren? Zo gebruikt u de price-to-rent ratio
De perfide beurs
Over nalatenschap praten: een handleiding
Beurs versus bakstenen: 1-0
Wiskunde op de beurs
De luie marathonbelegger
De invloed van geluk bij beleggen
Aandelenbeleggers kijken verder dan de sombere economische cijfers
7 beleggingsthema’s voor 2029 (waarop u nu al voorsprong kunt nemen)
Tien basisregels voor levenslang succes op de beurs
Deel gerust alles. Behalve uw betaalkaarten. 11 tips om u niet te laten pluimen
Dipje voor de wereldeconomie lijkt van voorbijgaande aard!
7 mythes over beleggen
Per seconde grijzer? Denk nu al aan uw pensioen
Groeilanden hinken achterop!
EHBO voor uw (financiële) administratie
Coronablog Geert Van Herck: Vastgoed levert opnieuw geen diversificatiebonus op
Schenken vs erven: wat is fiscaal het meest interessant?
Een bod uitbrengen op vastgoed: waarop letten?
Uw betaalkaart opslaan in uw browser: yay of nay?
Auto inruilen voor fiets: hoeveel geld spaart u uit?
Geen extra kosten. Maar wel 700 000 euro voor u, de klanten van Keytrade Bank!
Kan China de dollar laten crashen?
Schrik voor het Ferrari- en hangmatsyndroom? Zo kunt u schenken én controle behouden
Nog geen einde aan de Amerikaanse hegemonie!
Podcasts over geld en beleggen (deel 2)
Bang voor inflatie? Al aan mijnbouw gedacht?
Wordt de MSCI Emerging Markets-index “the next big thing”?
Wat doet de hogere inflatie met uw spaargeld en beleggingen?
Hoe belegt u met succes?
Welke aandelen passen bij u?