Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Financieel onafhankelijk worden: bestaan er shortcuts?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Wat als we zeiden dat de weg naar financiële onafhankelijkheid echt bestaat? En dat het niet zo lang hoeft te duren als u denkt? Wij tonen u de opties, aan u die eerste kleine, maar belangrijke stap te zetten!

Wat is financiële onafhankelijkheid precies?

Het doel is simpel: hoe sneller u op uw eigen financiële benen kunt staan, hoe beter. U hebt net uw eerste job te pakken. Of u heeft er al een paar jaartjes opzitten, heeft flink wat spaargeld bij elkaar verzameld, maar u zoekt nog die extra financiële houvast om de grote stap voorwaarts te zetten.

De weg ernaartoe is relatief eenvoudig uit te leggen: hoe meer u iedere maand aan de kant kunt zetten, hoe sneller u uw doel bereikt.

Met andere woorden: u moet een manier vinden om niet langer alleen afhankelijk te zijn van uw maandelijks salaris, hier en daar aangevuld met een bonus of een dertiende maand. De snelste weg naar succes? Maximaal passieve inkomsten generen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Dividenden
  • Rente
  • Huuropbrengsten

Financieel onafhankelijk is niet rijk

Financiële onafhankelijkheid betekent dat u op een bepaald moment genoeg vermogen heeft opgebouwd om uw levensstijl (quasi) te bekostigen zonder een actief inkomen. En om tegelijkertijd een maximaal spaarpotje aan te leggen op een zo kort mogelijke termijn.

Onhaalbaar? Zeker niet. Financieel onafhankelijk worden, betekent namelijk niet hetzelfde als rijk proberen worden. Uw doel is vooral om zoveel mogelijk financieel comfort in te bouwen. U wilt:

  • … zich geen zorgen meer maken over de maandelijkse rekeningen
  • … liever geen al te grote lening aangaan
  • … de vrijheid behouden om te reizen wanneer en naar waar u dat wilt
  • … de luxe creëren om een carrière te kiezen puur uit passie, niet uit noodzaak

U wilt uzelf dus vrijheid kopen, in de nabije én in de verdere toekomst. Hoe gaat u daar precies mee aan de slag?

Stap 1: weet wat u uitgeeft

Elk groot avontuur begint met een kleine stap. Financiële vrijheid begint met (leren) besparen en budgetteren. En dat begint op zijn beurt met inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Eerlijk, weet u wat u momenteel maandelijks uitgeeft?

  • Breng uw jaarlijkse inkomsten en uitgaven zo goed mogelijk in kaart: houd hierbij ook rekening met niet-geplande uitgaven, zoals reparatiekosten, boetes…
  • Analyseer uw maandelijkse uitgaven: welke kosten kunt u schrappen of verminderen?

Stap 2: kies uw plan van aanpak

Werk toe naar uw eigen “vrijheidsfonds”, een vaste som – of meer - die u maandelijks opzij probeert te zetten. Voordat u hier een bedrag op kunt plakken, dient u te beslissen op welke financiële paarden u inzet.

  • Beslist u om structureel een deel van uw loon op een spaarrekening te zetten?
  • Gaat u de investeringstoer (vastgoed, bedrijven…) op met uw huidig spaargeld?
  • Overweegt u om te beleggen in de hoop uw passief inkomen exponentieel te zien groeien? En gaat u in dat geval voor aandelen, trackers, fondsen, staatsobligaties…?

In elk scenario kiest u ervoor om uw geld beter te doen renderen. Alleen bestaat er een enorm verschil in het potentiële rendement en de potentiële snelheid waarmee u passieve inkomsten genereert.

Bijvoorbeeld: een energiezuinige woning in een populaire buurt verhuren of investeren in een veelbelovende startup kan de weg naar financiële onafhankelijkheid aanzienlijk versnellen. De keerzijde van de medaille: de financiële risico’s zijn groter en het vereist meer opvolging langs uw kant. Hoe dan ook, there’s no such thing as easy money. Tenzij u letterlijk het grote lot wint natuurlijk.

Stap 3: leer bij en stuur bij

Bekijk wat werkt en niet werkt, en stuur regelmatig bij. Ga hiervoor ten rade bij mensen met kennis van zaken. Soms loont het net om wat extra geduld uit te oefenen. Dat kan zeker het geval zijn bij beleggen.

Ontdek de 3 beleggingsopties bij Keytrade Bank

Overweegt u vandaag al om een stapje verder gaan dan het pure sparen? Bij Keytrade Bank bieden we verschillende beleggingsopties aan en dit zowel voor zij die liefst nog eerst op veilig spelen als voor degenen die graag een berekend risico nemen (wat deze beleggingsrisico’s zijn, leest u hier). Ontdek alvast onze drie beleggingsplannen:

  • Keyplan: beleg automatisch via een gespreid plan en met beperkte risico’s (vanaf 25 euro per maand)
  • Keyprivate: laat uw vermogen beheren door onze experten (vanaf 15.000 euro)
  • Trading: neem zelf het heft in handen, beleg in diverse aandelen, ETF’s en fondsen, en laat u gidsen door onze beleggingstools.

Nog een aantal hulpvolle tips

De weg naar financiële vrijheid is er een van ontspanning en gemoedrust. Houd daarom zeker de volgende tips in het achterhoofd:

  • Houd het gezellig: bespaar waar mogelijk, maar zorg ervoor dat het leuk blijft. Met andere woorden, zorg dat u nog voldoende kunt genieten van het leven
  • Houd het gezond: mik niet op extremen, maar ga stap per stap vooruit in de goede richting. Iedere extra euro is een gewonnen euro
  • Houd een buffer achter de hand: bij onverwachte kosten is een apart spaarpotje altijd welgekomen. Denk aan medische inventaris, herstel- of renovatiekosten…

Financieel onafhankelijk worden: geen onbereikbare droom

Met de juiste combinatie van besparen, budgetteren en beleggen kunt u uw eigen pad naar financiële vrijheid uitstippelen. Uiteraard bent u bij Keytrade Bank van harte welkom om onze verschillende spaar- en beleggingsopties beter te leren kennen. Begin vandaag nog uw reis bij ons.

Zet nu de stap naar beleggen

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren