Ik ga op reis en ik neem mee … Tips voor een voordelige vakantie
Keytrade Bank
keytradebank.be
22 juni 2024
5 minuten te lezen
1. ¿Quanto cuesta? сколько это стоит? यो कति खर्च गर्छ?
Goed begonnen, is half gewonnen. Voordat u een reis boekt, kijkt u best even hoe duur het dagelijkse leven op uw bestemming is. Want voor de prijs van uw droog broodje kaas in Noorwegen krijgt u een sterrendiner in Vietnam. Om te weten hoeveel budget u precies nodig heeft, kunt u terecht op budgetyourtrip.com. U kiest er uw bestemming en uw reisstijl (budget, medium of luxueus) en ziet meteen hoeveel andere reizigers er gemiddeld uitgeven.
Ter referentie: uit een bevraging van InSites Consulting blijken jonge reizigers (18-30 jaar) een gemiddeld reisbudget van 1.251 euro te hebben. Onderzoek van Ipsos leert dan weer dat Belgische gezinnen jaarlijks gemiddeld 2.318 euro spenderen aan vakanties.
2. Timing is everything
Vliegtuigtickets koopt u best in januari. Vliegtuigtickets koopt u best 5 maanden voor uw vertrek. Vliegtuigtickets koopt u best op dinsdagen … Google heeft 3,2 miljoen antwoorden op de vraag wanneer vliegtickets kopen. Gelukkig bestaat er een app die u een veel gerichter antwoord geeft: Hopper.
Hopper geeft niet alleen de huidige prijzen van vliegtickets weer. Dankzij big data vertelt de app ook hoe sterk de prijzen de komende weken en maanden wellicht zullen stijgen of dalen.
Hoewel het lijstje met bestemmingen nog beperkt is, biedt Hopper ook hetzelfde concept voor hotels. Op die manier ziet u hoe de prijzen voor een hotelkamer evolueren om op het juiste moment uw slag te slaan.
3. Et roulez!
Eenmaal op bestemming is openbaar vervoer vaak de voordeligste keuze. In heel wat landen - ook buiten Europa - kunt u bovendien een voordelige railpass kopen.
Een handige app voor op reis is Moovit, die ondertussen meer dan 400 miljoen gebruikers in 90 landen telt. De app toont hoe u best met het openbaar vervoer van A naar B gaat. Routes kunt u ook filteren op ‘kortste traject’, ‘minst wandelen’ en ‘minst overstappen’.
Geen zin om uw koffers naar de bus of trein te zeulen? In heel wat landen kunt u voor een prikje een Uber, Grab of Lyft scoren. Soms komt dit goedkoper uit dan zelf een auto te huren (die 90% van de tijd toch gewoon geparkeerd staat).
De meest voordelige huurauto’s vindt u via vergelijkingswebsites zoals Kayak, Momondo, Expedia en Skyscanner (ook voor hotelkamers en vluchten). Als u het nog goedkoper wil, kunt u ook even uw licht opsteken op forums zoals Tripadvisor. Daar vindt u dikwijls tips van locals over verhuurbedrijfjes die u minder snel op Google zou vinden. En natuurlijk 1001 andere tips.
4. Een eigen huis, een plek onder de zon ...
Airbnb.com, Booking.com, Couchsurfing.com: die kent u vast wel al. Een ander alternatief is huizenruilen. U geeft onderdak aan een gezin dat een weekendje, weekje, maandje of zelfs een jaar in België wil doorbrengen en terzelfder tijd krijgt u onderdak in hun woning. Homeexchange.com is met ruim 400.000 woningen in 187 landen een goede plaats om te starten. Lidmaatschap is betalend, maar die investering betaalt zich dubbel en dik terug.
Een andere optie om goede zaakjes te scoren zijn websites die last-minute deals of flashdeals aanbieden, zoals lastminute.com, weekenddesk.be, verychic.com en voyage-prive.be. Voor de waaghalzen bieden sommige van die websites ook secret hotels of secret trips aan: voor een extra korting boekt u dan een hotelkamer of trip zonder vooraf te weten welk hotel of welke bestemming u naartoe gaat.
Wie er graag een sport van maakt om de allerscherpste deals te krijgen, is ook uren zoet met websites zoals vakantieveilingen.be en hotelkamerveiling.nl. U biedt dan op tegen andere koopjesjagers om de beste deal te scoren.
Als u ook bereid bent om de handen uit de mouwen te steken voor een gratis dak boven uw hoofd, dan is WWOOF-ing misschien iets voor u. WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. U werkt dan tijdelijk op een bioboerderij en krijgt kost en inwoon in de plaats.
5. Vergeet de gids (niet)
Reizen maakt u altijd een ervaring rijker, maar maakt tegelijk ook uw spaarsaldo lichter. Als u van plan bent om veel bezienswaardigheden in een stad te bekijken, kijk dan even of er een city pass beschikbaar is. Zo’n kaart biedt korting en/of gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea. Vaak zit er ook gratis openbaar vervoer bij inbegrepen. Het plaatselijke toerismekantoor of uw smartphone vertelt u graag of er op uw bestemming zo’n kortingkaarten beschikbaar zijn.
Als u er eentje heeft, dan kunt u met een studenten- of lerarenkaart soms ook kortingen scoren voor musea en andere activiteiten. Het kan ook nuttig zijn om korting te vragen, ook al is die niet expliciet geafficheerd. Sommige betalende musea en attracties hebben wekelijks een vaste dag waarop u gratis binnen mag.
Een leuke en voordelige manier om een stad te verkennen is via een free walking tour. U vindt ze in bijna alle grote steden in Europa, en in sommige grote steden in Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Google free walking tour [plaatsnaam] en u bent vertrokken. Zorg er wel voor dat u aan het einde een fooi geeft.
6. Cash of kaart?
Reizigers tussen 18 en 30 jaar die voorkeur geven aan betaalkaarten geven gemiddeld 352 euro minder uit op vakantie dan leeftijdsgenoten die de voorkeur gaven aan cash. Dat blijkt uit een bevraging van InSites Consulting. In hetzelfde onderzoek geeft 46% aan ooit al eens geld verloren of gestolen te zijn geweest op vakantie, terwijl 33% al eens een betaalkaart kwijtspeelde. In geval van cash is het bedrag zeker verloren. Niet-geautoriseerde betalingstransacties worden echter niet aan de kaarthouder in rekening gebracht.
Een betaalkaart is dus uw eerste keuze op vakantie, al informeert u best vooraf wat gebruikelijk is op uw bestemming. In Denemarken betaalt u zelfs voor een sanitaire stop met de kaart, terwijl u pakweg in Zambia vaker cash zal moeten bovenhalen.
Reist u naar de VS? Hou er dan rekening mee dat uw kredietkaart bij Keytrade Bank standaard geblokkeerd is voor gebruik in de VS. Wil u in de VS uw VISA-kaart gebruiken, dan dient u eerst een cash afhaling uit te voeren met uw pincode aan een geldautomaat. Zo activeert u uw kaart voor verder gebruik in de VS.
"En een laatste tip: u kunt Card Stop de klok rond bereiken op het nummer +32 78 170 170. Voeg dit nummer toe aan uw contactenlijst op uw telefoon. Zo bespaart u zichzelf stress om het nummer te vinden als u het nodig heeft."
Prettige vakantie!