Hoe beleggen in ruimtevaart?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door de ruimte. Die fascinatie is niet alleen terug te vinden in de moderne wereld, maar ook in mythes en legendes. Zoals de Toren van Babel, die tot in de hemel zou moeten reiken. Of de legende van Wan Hu, een Chinees naar wie een krater op de maan is vernoemd. Hij was - wellicht in de 16e eeuw - 's werelds eerste ‘astronaut’ door zich vanop een stoel in de ruimte te laten schieten. Naar verluidt bereikte hij een hoogte van … 30 centimeter.

Vandaag staan we al een paar stappen verder. Dankzij lagere lanceringskosten, technologische vooruitgang en stijgende interesse van private investeerders is er de voorbije decennia een heuse ruimtevaarteconomie ontstaan. Die wordt volgens de jongste gegevens (2022) becijferd op 546 miljard USD, iets minder dan onze eigen Belgische economie (583 miljard USD in 2022). Voorspellingen neemt u beter altijd met een paar korrels zout - 1.000 miljard USD tegen 2040? - maar over welke richting het met die ruimtevaarteconomie zal uitgaan, lijkt weinig twijfel te bestaan: the only way is up.

Een hemel vol sterren en satellieten

Sinds de eerste satelliet in 1957 de ruimte inging, zijn er al meer dan 11.000 gevolgd. Het leeuwendeel daarvan in de afgelopen vijf jaar. Verschillende van onze dagelijkse activiteiten zijn afhankelijk geworden van deze satellieten. Ze maken telecommunicatie mogelijk en brengen het internet naar (bijna) alle uithoeken van de wereld. Ze zijn ook essentieel voor navigatie: zonder satellieten reden we nog steeds met een wegenkaart op onze schoot. Satellieten spelen tot slot ook een rol in het observeren van de aarde, voor klimatologische, militaire en andere doeleinden. De opkomst van kleinere satellieten - sommige kleiner dan een broodrooster - heeft de deur geopend voor een scala aan commerciële toepassingen. Deze kleine satellieten kunnen in groten getale en tegen veel lagere kosten gelanceerd worden, wat de toegang tot de ruimte aanzienlijk heeft gedemocratiseerd.

Herbruikbare raketten

Of het nu om AI of de auto gaat: soms is er slechts één disruptieve technologie nodig om een golf van andere innovaties op gang te trekken. In de ruimtevaartsector is dit niet anders. In dat plaatje past wellicht de ontwikkeling van herbruikbare raketten, een concept dat ooit sciencefiction leek dat nu realiteit is geworden, met bedrijven als SpaceX en Blue Origin die de weg leiden. Deze ontwikkeling vermindert niet alleen de kosten van ruimtevluchten, maar verhoogt ook de frequentie waarmee missies kunnen worden uitgevoerd. Als u vandaag een satelliet of ander object in een baan om de aarde wil, hoeft u niet noodzakelijk meer aan te kloppen bij de NASA of andere ruimtevaartorganisatie[PF1] . U kan ‘gewoon’ online een offerte aanvragen bij een van de private bedrijven die lanceringen uitvoeren met (herbruikbare) raketten.

Een retourtje naar de maan

Een ander boeiend aspect is de opkomst van ruimtetoerisme. Hoewel deze vluchten momenteel nog gereserveerd zijn voor mensen met de dikste portemonnees, zullen de kosten wellicht dalen naarmate de technologie volwassener wordt. Ook dit toont de opmerkelijke ontwikkeling van een sector die ooit enkel in handen was van nationale overheden, maar die nu steeds meer een speelveld is voor private ondernemingen. De toekomst van ruimtereizen zou bovendien nog fascinerender kunnen worden met de ontwikkeling van deep space exploration. Terwijl de maan en het internationale ruimtestation ISS de voornaamste bestemmingen zijn geweest voor menselijke ruimtevluchten, dromen sommige ondernemers al over verdere bestemmingen.

Blog body-StationMars

Metalen ontginnen en zonnestralen capteren

Naarmate de toegang tot de ruimte democratischer wordt, zullen er wellicht ook nieuwe toepassingen ontstaan. Eén van deze mogelijkheden is de ontwikkeling van commerciële ruimtestations. Deze stations kunnen dienen als hubs voor zowel onderzoek als toerisme, en bieden unieke omgevingen voor experimenten die niet mogelijk zijn op aarde.

Ook het ontginnen van kostbare metalen en zeldzame mineralen op de maan of asteroïden is een potentieel lucratieve onderneming waar enkele bedrijven mee bezig zijn.

Daarnaast vindt er ook onderzoek plaats naar het concept van 'space-based solar power' - het idee om zonne-energie in de ruimte te verzamelen en naar de aarde te sturen. Deze technologie, hoewel nog in de kinderschoenen, belooft een ononderbroken energievoorziening.

Weinig vissen in de beleggingsvijver

De ruimtevaartsector telt een groeiend aantal pure players. Alleen is het overgrote merendeel van die bedrijven niet-beursgenoteerd. De meeste richten zich op het in de ruimte brengen van satellieten en het leveren van draadloze datacommunicatie, maar ook op niches zoals ruimtetoerisme en ruimtevracht. Enkele pure players die wel beursgenoteerd zijn: Intuitive Machines, Astra Space, Rocket Lab, Iridium Communications, Spire Global, Planet Labs, EchoStar en Viasat.

Het beleggingsuniversum met pure players is dus nog betrekkelijk klein. En voor beleggers die al hun kans waagden, was de rit tot nog toe verre van zorgeloos. Een van de (vele) teleurstellingen is Virgin Galactic Holdings. Het bedrijf van Richard Branson tikte op z’n hoogtepunt een koers boven de 55USD aan. Ondertussen is het aandeel verveld tot een koers die rond de 2USD zweeft. Zulke koersimplosies doen zich natuurlijk ook in minder avontuurlijke thema’s en sectoren voor. Maar beleggen in een thema dat nog in de kinderschoenen staat, vergroot die onvoorspelbaarheid nog meer.

Hoe spreiden?

Voor beleggers die het potentieel van de ruimtevaartindustrie willen aanboren, maar op hun hoede zijn voor de volatiliteit en het risicovolle karakter van individuele aandelen, zijn er alternatieve strategieën te overwegen. Dat kan bijvoorbeeld door (ook) in meer gevestigde bedrijven te beleggen waar ruimtevaart slechts een van de vele sectoren is waarin ze actief zijn. Enkele grote defensiebedrijven zoals Lockheed Martin en Northrup Grumman zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij de ruimtevaartindustrie, net als vliegtuigbouwers Boeing en Airbus.

Een andere of bijkomende manier is door te beleggen in beleggingsfondsen of trackers die zich richten op ruimtevaart en gerelateerde technologieën. Deze bieden de mogelijkheid om in een divers portfolio van bedrijven te investeren die een rechtstreekse link hebben met ruimtevaart. De gediversifieerde aard van ETF's betekent dat zelfs als een of twee bedrijven binnen de index tegenslagen ondervinden, de prestaties van andere bedrijven deze verliezen mogelijk kunnen compenseren. Let wel: deze trackers brengen nog steeds hogere risico's met zich mee. De ruimtevaartsector zit nog relatief vroeg in zijn ontwikkelingscyclus, en blijft sterk onderhevig aan ups en downs.

Op zoek naar trackers of fondsen rond het thema ruimtevaart?

  • Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
  • Klik bovenaan op Geavanceerd, naast zoek op instrument naam, symbool of ISIN
  • Vink Tracker en/of Fonds aan
  • Zoek op de term Space

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren