De voor- en nadelen van contactloos betalen
Keytrade Bank
keytradebank.be
30 oktober 2023
3 minuten te lezen
De voorbije jaren heeft contactloos betalen heel wat aan populariteit gewonnen. En terecht. En snelle tik tegen de betaalterminal met uw bankkaart, smartphone of smartwatch en uw aankoop is voltooid. Maar met die populariteit staken ook enkele vragen de kop op. Is het even veilig als ‘klassiek’ betalen met de bankkaart? Bij verlies of diefstal, kan iemand anders dan zomaar met mijn kaart betalen? Kan ik een limiet inbouwen? Hieronder krijgt u een antwoord op de meest gestelde vragen.
Wat is contactloos betalen?
Bij ‘klassiek’ betalen stopt u uw bankkaart in de gleuf van de betaalterminal en voert u uw pincode in. Bij contactloos betalen hoeft dat niet meer. U houdt simpelweg uw kaart, smartphone of ander betaalmiddel tegen de terminal en de rest gaat vanzelf. Zonder dat u uw pincode hoeft in te toetsen. In uw bankkaart zit namelijk een chip die werkt met NFC-technologie. NFC staat voor Near Field Communication, een systeem dat functioneert via radiogolven. Uw bankkaart is trouwens niet de enige met zo’n chip. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en -watches, autosleutels, festivalbandjes en trein- of busabonnementen. De chip maakt draadloos contact met de terminal (die ook voorzien is van zo’n chip) en volbrengt de gewenste actie. Betalen, in dit geval.
Bij contactloos betalen houdt u uw bankkaart of smartphone gewoon tegen de betaalterminal. Uw kaart in de gleuf van de terminal steken of een pincode invoeren hoeft niet meer. De technologie werkt voor bedragen tot en met 50 euro. Voor hogere bedragen dient u wel een pincode in te voeren.
Contactloos betalen via smartphone
Om contactloos te betalen, heeft u in principe alleen een chip nodig die uitgerust is met NFC-technologie. Die zit in een bankkaart, maar ook smartphones, smartwatches en andere polsbandjes of kaarten kunnen zo’n chip hebben.
Is contactloos betalen veilig?
Een tik en weg. Zo simpel is het. Voor u, en dus ook voor dieven. Die bezorgdheid wordt vaak geuit. Kunnen dieven die draadloze verbinding onderscheppen en zo geld stelen? In de theorie is het mogelijk dat een dief een betaalterminal verstopt in een rugzak of krant om zo dicht mogelijk bij uw kaart of smartphone te raken. In de praktijk zijn er volgens bankenfederatie Febelfin geen meldingen van dergelijke diefstallen. Vrij logisch, die moeite die een dief hierin stopt is niet in verhouding met de “winst”. Bij verlies of diefstal van een kaart is het een ander verhaal. Dan heeft de dief namelijk vrij spel.
Limiet instellen bij contactloos betalen
Contactloos betalen doet u zonder een pincode in te geven. Dieven zouden zo de ene na de andere aankoop kunnen uitvoeren met uw kaart. Daarom heeft contactloos betalen een limiet. Kleine bedragen tot 50 euro kan u afrekenen zonder pincode. U kan maximaal 5 opeenvolgende contactloze betalingen uitvoeren, voor in totaal150 euro. Bereikt u deze limiet? Dan moet u uw pincode ingeven en gaat de teller terug op nul.
Andere beveiligingsmaatregelen
- Aan een betaalterminal moet een rekeningnummer - en dus een identiteit - gekoppeld worden. De identiteit van de dieven komt zo al snel aan het licht.
- Dankzij de NFC-technologie is het moeilijk voor fraudeurs om een bankkaart te kopiëren. Bij elke betaling genereert de chip in de kaart unieke en versleutelde data, wat namaak bijzonder moeilijk maakt. Als een fraudeur uw kaart namaakt en een transactie probeert te doen met hetzelfde nummer, dan wordt de transactie geweigerd.
- Op betaalkaarten wordt er nooit informatie opgeslagen over uw adres of contactgegevens;
- Bel bij fraude of bij verlies of diefstal van uw kaart 24/7 naar CARD STOP op +32 (0)78 / 170 170. Zeg daarbij wel dat u kaarten bij Keytrade Bank hebt.U kan ook ons contactcenter bellen.
Kan ik de functie om contactloos te betalen uitschakelen?
Ja, u kan de functie bij Keytrade Bank eenvoudig uitschakelen. Dat doet u via online / mobiel bankieren of via onze klantendienst op het nummer 02 679 90 00.