Beleggers hebben heel wat mooie kansen gemist in 2024
Geert Van Herck
Chief Strategist KEYPRIVATE
21 januari 2025
3 minuten te lezen
Het beleggingsjaar 2024 zit er definitief op. Een jaar om snel te vergeten volgens veel beleggers, maar niet volgens Geert Van Herck, onze Chief Strategist bij Keytrade Bank. Hij zag vooral een jaar vol opportuniteiten en gemiste kansen, ook op de Europese beurzen. En dat ondanks de vele onheilspellende berichten in de media. Hij blikt met u mee terug op de belangrijkste beleggingstrends van het afgelopen jaar en duidt aan waar het in 2025 wel eens interessant kan worden.
“Emotionele rollercoaster leidde tot te defensief beleggen”
“2024 bleek een absoluut toonvoorbeeld van hoe ver de publieke opinie en de beursrealiteit uit elkaar kunnen liggen. Talrijke media, maar ook vele financiële experten focusten te hard op de zwalpende wereldwijde economie.”
“Enkel de aandelen van de Magnificent 7 – de grote Amerikaanse technologiebedrijven waaronder Google en Apple – zouden het goed gaan doen. De rest van de wereld, en zeker Europa, was zogezegd hopeloos op achtervolgen aangewezen.”
“Maar wat bleek? De beurzen deden het goed en dat tegen alle verwachtingen in, ook in Europa. Met de Duitse beurs - toch de grootste Europese economie – voorop. Toch zorgde al deze negatieve berichtgeving voor een zeker onbehagen en zelfs schrik onder beleggers. Het gevolg was een emotionele rollercoaster die leidde tot te defensieve beleggingen en dus voor heel wat gemiste rendementen die gewoon voor het grijpen lagen.”
“Amerikaanse succescyclus bereikt zijn plafond”
“De grote les die beleggers hieruit moeten trekken: de economie en het beursgebeuren volgen elkaar niet blindelings. Verschillende studies hebben dat trouwens al aangetoond. Als de economie slecht draait, kunnen de beurzen goed draaien, maar ook het omgekeerde is waar.”
“Wat veel beleggers doen in tijden van economische, maar ook politieke onzekerheid is volop voor de zekerheid blijven gaan. Het is een van de hoofdredenen waarom beleggers al snel richting de Amerikaanse technologieaandelen kijken. Deze bedrijven worden beschouwd als vaste waardes, als stabiele beleggingen.”
“Toch is het slim om op zo’n momenten het bredere plaatje in de gaten te houden. Ieder beurssucces volgt namelijk een bepaalde cyclus. Het ene moment bereiken bepaalde aandelen hun top om daarna weer plaats te maken voor een ander succesverhaal. Sinds de economische crisis van 2008 deden de Amerikaanse (tech)aandelen het bijvoorbeeld prima ten opzichte van de rest van de globale beurzen, maar we zien dat deze toch stilaan hun plafond hebben bereikt.”
“Dat betekent dat er kansen liggen voor de andere beurzen, zoals de Europese. Maar dan komt het er voor beleggers op aan om de negatieve emoties opzij te zetten en gedurfde, maar strategisch verantwoorde keuzes te maken.”
“Grondstofprijzen maken zich klaar voor nieuwe klim”
“Daarnaast merken we op dat de grondstofindexen zich mogelijk klaar houden voor een nieuwe stijging. Na een forse opstoot bij het begin van de coronacrisis in 2020, vlakten deze indexen een aantal jaren na elkaar af. Nu lijken de grondstofprijzen opnieuw te gaan aanzwellen in combinatie met een verwachte inflatie.”
“En in tijden van inflatie zien we dat bepaalde types aandelen het altijd goed doen. Met name grondstoffen, grondstofproducten en in mindere mate ook autoproducenten en technologiebedrijven. Als de verwachte tendensen zich voordoen, is het dus slim om hiermee rekening te houden in de aandelenportefeuille.”
“Goudaandelen deden gouden zaken, crypto is een blijver”
Tot slot pikt Geert Van Herck nog twee opvallende aandeelkoersen eruit. “Op vlak van commodities bleek goud een van de best presterende aandelen in 2024. Sinds de economische sancties tegen Rusland stortten heel wat niet-Westerse banken zich op het edelmetaal. Maar in tegenstelling tot de bijvoorbeeld NVIDIA-aandelen – die samen met de opkomst van AI floreerden – is de gemiddelde belegger hier niet massaal op gesprongen.”
“En dan is er nog het cryptoverhaal. Er is al heel veel inkt over bitcoins en dergelijke gevloeid, maar intussen mogen we toch wel stellen dat het een blijver is, zeker de komende jaren. Dat toekomstig president Trump van plan is om Amerikaanse reserves te investeren in bitcoin en dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, bitcoin-ETF’s heeft gelanceerd, benadrukt die verwachting nog eens. Samengevat, er komen wederom interessante maanden aan.”
Verken de beleggingswereld op uw tempo bij Keytrade Bank
Of u nu uw eerste stappen als belegger zet of al de nodige ervaring in op zak heeft: bij Keytrade Bank helpen we u het maximum uit uw beleggingsinspanningen te halen. Van beleggingsplannen over vermogensbeheer tot trading: waar kunnen we u mee helpen?