Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Heeft u een slapende rekening? Zo checkt u dat!

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

1. Wat zijn slapende tegoeden?

Heeft u gedurende vijf jaar geen contact meer met uw bank en voerde u in die tijd ook geen verrichtingen uit? Dan worden uw tegoeden bij die bank slapend.

Niet alleen geld op zichtrekeningen en spaarrekening kan slapend worden. Het kan ook met beleggingen, kluizen en levensverzekeringen waarvan u het recht op uitbetaling hebt.

Voor beleggingen geldt ook de wachtperiode van vijf jaar. Een kluis wordt slapend als de huurprijs minstens vijf jaar niet werd betaald. Een levensverzekering wordt slapend als er geen tussenkomst van de begunstigde plaatsvindt binnen de vier maanden na het overlijden.

2. Wat gebeurt er met slapende tegoeden?

Als uw tegoeden slapend worden, zijn banken en verzekeraars wettelijk verplicht om u op te sporen:

  • Stap 1: De bank of verzekeraar stuurt een brief naar uw laatst bekende adres.
  • Stap 2: Is er geen respons, dan wordt het bevolkingsregister of de Kruispuntbank voor Ondernemingen geraadpleegd om uw actuele adresgegevens te vinden. De bank of verzekeraar stuurt u dan een aangetekende brief.
  • Stap 3: Is er nog geen respons, dan wordt het slapende tegoed overgedragen aan de Deposito- en Consignatiekas (DCK) van de Federale Overheidsdienst Financiën.

De DCK bewaart deze tegoeden tot dertig jaar, waarna ze finaal eigendom worden van de Belgische Staat.

3. Wat met kleine bedragen?

Als het over minder dan 60 euro gaat, hoeft een bank of verzekeraar u niet op te sporen. Het geld gaat dan anoniem naar de Schatkist. U kan dat geld achteraf niet meer terugkrijgen.

Ook als de kosten te hoog zijn om u op te sporen, geldt hetzelfde principe. Dat is het geval als de kosten meer dan 10% bedragen van het geld dat op de slapende rekeningen staat, met een maximum van 200 euro. Voor een verzekering is dat het geval als de opsporingskosten hoger zijn dan 5% van de verzekerde prestaties.

4. Hoe ontstaan slapende tegoeden?

Er zijn verschillende redenen waarom tegoeden slapend kunnen worden. Brieven van de bank die ongeopend blijven. Naar het buitenland verhuizen zonder de bank in te lichten. Erfgenamen die niet op de hoogte zijn van alle rekeningen die een overleden persoon aanhield…

5. Hoe kunt u nagaan of u slapende tegoeden heeft?

Via MyMinfin kunt u zelf opzoeken of u slapende tegoeden heeft. U logt in met uw elektronische identiteitskaart of via de Itsme-app. In de tab “Mijn betalingen” drukt u op de knop “Mijn slapende tegoeden raadplegen”.

Als overal een 0 (nul) wordt weergegeven, betekent het dat er geen slapende tegoeden op uw naam werden gevonden. Als er een 1 verschijnt, heeft u prijs. Dan kan u de terugbetaling meteen aanvragen via een andere online applicatie, e-Depo. Het geld wordt dan binnen 30 dagen uitbetaald.

6. Kan u checken of een (overleden) familielid slapende tegoeden heeft?

Ja, dat kan ook via MyMinfin. Klik op de tab "Mijn betalingen” en druk op “Mijn slapende tegoeden raadplegen”. Klik vervolgens op “Slapende tegoeden op naam van een derde opzoeken”. Vervolgens dient u een aanvraag te verzenden. Als er meerdere personen recht hebben op een bepaalde som, kan ieder zijn persoonlijk deel opvragen. Het is niet nodig dat alle betrokkenen samen een aanvraag doen.

7. Brengen slapende tegoeden nog interesten op?

De slapende tegoeden brengen inderdaad nog interesten op wanneer ze zijn overgedragen aan de Deposito- en Consignatiekas. De rentevoet bedraagt 2,50% (situatie oktober 2024).

8. Betaalt u kosten om slapende tegoeden terug te krijgen?

Nee, er zijn geen administratiekosten of andere vergoedingen verschuldigd.

9. Hoe voorkomt u dat uw tegoeden slapend worden?

  • Minstens één keer om de vijf jaar inloggen op uw online banking is al voldoende om te vermijden dat uw rekening slapend wordt.
  • Update uw contactgegevens, bijvoorbeeld na een verhuizing.
  • Maak een overzicht van uw rekeningen, bijvoorbeeld in uw testament.

10. Hoeveel slapende tegoeden zijn er in België?

Uit navraag bij de FOD Financiën blijkt de teller momenteel op 716 miljoen euro te staan (november 2024). In totaal gaat het om 636.157 slapende rekeningen of verzekeringscontracten (gemiddeld 1.125,5 euro per dossier). In 2023 werden er 2.528 uitkeringen gedaan voor in totaal 13,8 miljoen euro (gemiddeld 5.459 euro per dossier).

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren