Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Checklist: zonder geldzorgen op reis

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

De eerste dag op uw vakantiebestemming. Koffers uitpakken. Teenslippers aan. En dan een hapje eten op restaurant. Alleen: bij het afrekenen blijkt uw betaalkaart niet te werken. Niet op de betaalterminal van de kelner, en ook niet aan de geldautomaat ... Zonder stress op reis? Loop dan eerst even dit lijstje door. [tekst]

1. Neem ik cash mee op reis of niet?

Het is altijd verstandig om (wat) contant geld te hebben. Dat is handig voor kleine of onvoorziene uitgaven. Denk aan een flesje water, een taxirit, een fooi, of als er een stroompanne is en betalen met de kaart niet mogelijk is. Controleer vooraf welke valuta op uw vakantiebestemming wordt gebruikt, en waar u het voordeligst kan omwisselen. Vreemde valuta kan u veelal tegen een beter tarief krijgen in uw land van bestemming, en niet in België. Als u naar Afrika, Azië, het Midden-Oosten of Latijns-Amerika trekt, kan het handig zijn om ook wat Amerikaanse dollars bij te hebben. Die zijn steeds in te wisselen en worden dikwijls als betaalmiddel geaccepteerd.

Hoeveel cash u op reis nodig heeft, hangt sterk af van uw bestemming. Elke regio heeft zijn eigen betaalgewoonten en -systemen. In Scandinavië is digitaal betalen de standaard, terwijl u in meer exotische oorden niet overal met uw betaalkaart of smartphone zal kunnen wuiven.

Voor de meeste bestemmingen is het zinloos om uw volledig vakantiebudget in cash te hebben. U zal aardig wat wisselkosten hebben als u alles omwisselt. En met veel cash op zak bent u een gegeerd doelwit voor pickpockets.

Tips om cash veilig te bewaren:

  • Verdeel het geld (en uw betaalkaarten) over verschillende plekken in uw kledij of accessoires.
  • Gebruik een riem, sjaal, heuptasje, … met verborgen vakjes om uw geld op te bergen.
  • Overweeg een extra portemonnee mee te nemen met wat geld en nepkaarten. In geval van een overval kunt u die afgeven.
  • Gebruik kleine coupures. Grote biljetten trekken ongewenste aandacht. Stouw uw portefeuille ook niet vol met biljetten. Wees discreet wanneer u geld opneemt of afrekent.
  • Gebruik een geldautomaat die zich binnen een bank of winkel bevindt voor extra veiligheid.
  • Draag uw tas of rugzak voor u in drukke gebieden en hou deze goed gesloten.
  • Voor noodgevallen kan u wat bankbiljetten onder de inlegzool van uw ene schoen stoppen en een kopie van belangrijke documenten onder de inlegzool van uw andere schoen.

2. Betaal ik best in euro of in de lokale munt?

Reist u buiten de eurozone, dan krijgt u soms de mogelijkheid om met uw kaart in euro, of in de lokale munt te betalen. In euro betalen lijkt handig, want het is de munt die voor u het meest vertrouwd is. Toch doet u er beter aan om dat niét te doen, en af te rekenen in de lokale munt. Restaurants of winkels die u de optie bieden om in euro af te rekenen, kunnen immers zelf de wisselkoers bepalen. En meestal is dat een heel ongunstige wisselkoers. Bovenop de slechte wisselkoers kan ook een wisselkost aangerekend worden. De wisselkoers die uw kaartaanbieder hanteert bij betaling in de lokale valuta zal veelal een stuk gunstiger zijn. Krijgt u dus de optie om met de kaart in de lokale munt of in euro te betalen, kies dan voor de lokale munt.

3. Hoeveel geld mag ik maximaal bij me hebben?

Binnen de Europese Unie mag u in principe zoveel cash op zak hebben als u wil. Verlaat u de EU, dan doet u aangifte bij de douane als u meer dan 10.000 euro bij heeft. Dit plafond geldt ook voor het equivalent in andere valuta's.

In veel landen buiten Europa ligt de grens op 10.000 US dollar. Toch is het raadzaam om de specifieke regels van uw land van bestemming te bekijken. Op de website van IATA (lnternational Air Transport Association) ontdekt u met hoeveel geld u het land mag binnenkomen zonder het aan te geven.

4. Welke betaalkaart gebruik ik in welke situatie?

Binnen de eurozone gebruikt u best een debetkaart voor betalingen en geldafhalingen. Buiten de eurozone opteert u best voor een kredietkaart voor betalingen in de winkel, en een debetkaart of kredietkaart voor geldafhalingen.

> Debetkaart

Deze kaart kent u wellicht als degene waarmee u in België met Bancontact betaalt.

In de eurozone betaalt u in de winkel gratis met deze kaart. Voor geldafhalingen aan een automaat rekenen sommige banken heel uitzonderlijk een vergoeding aan. Met de gratis debetkaart van Keytrade Bank betaalt u niets voor afhalingen in de eurozone (en u krijgt 5 eurocent per verrichting cadeau!).

Buiten de eurozone betaalt u een wisselkoersvergoeding en behandelingskost per verrichting. De algemene regel is: hoe hoger het bedrag, hoe hoger de kosten. Banken maken vaak een onderscheid tussen een betaling in een winkel en een geldafhaling aan een automaat. De actuele tarieven bij Keytrade Bank vindt u in dit overzicht.

> Kredietkaart

In de eurozone betaalt u in de winkel gratis met uw kredietkaart. Voor geldafhalingen is dat bij de meeste banken een ander paar mouwen. Afhankelijk van uw kredietkaart betaalt u dan een vast minimumbedrag per afhaling, plus eventueel een percentage op het bedrag dat u afhaalt. Heeft u een kredietkaart bij Keytrade Bank? Dan betaalt u voor een opname aan een geldautomaat in de eurozone 0 euro.

Buiten de eurozone gebruikt u best een kredietkaart voor betalingen in de winkel. Dat komt omdat de wisselkoersvergoeding in regel lager ligt dan bij een debetkaart. Bovendien betaalt u meestal geen behandelingskost (met uw kredietkaart van Keytrade Bank betaalt u geen behandelingskost). Wil u geld afhalen buiten de eurozone? Raadpleeg dan vooraf de tarievenlijst van uw bank. Bij sommige banken zal u meestal goedkoper af zijn met een kredietkaart, bij andere banken met een debetkaart. Bij Keytrade Bank zijn de tarieven dezelfde.

5. Betaalkaarten preventief deblokkeren: is dat nodig?

U kan de instellingen en beperkingen zelf makkelijk beheren in uw account. Zo kan u kiezen om uw kaart voor bepaalde regio’s te (de)blokkeren. Hetzelfde geldt voor contactloos betalen, geldopvragingen aan automaten en instellingen voor beveiligd online winkelen.

Bij Keytrade Bank kan u dat allemaal eenvoudig aanpassen door in te loggen in uw account. Kies de rubriek ‘Kaarten’ in de tab ‘Bankieren’. Klik op ‘Instellingen’ en pas vervolgens de regio’s aan die u wil (de)activeren.

Sommige cruisemaatschappijen regelen het betaalverkeer op hun schepen via de VS. Ook als u op cruise gaat kan het nodig zijn om uw kaart vooraf te deblokkeren voor de regio Noord-Amerika.

Blog-Body-Zondergeldzo

6. Wat als een automaat in het buitenland mijn kaart inslikt, of mijn kaart gestolen wordt?

Bel vanuit het buitenland meteen Card Stop op 0032 (0)78 170 170. Voeg dit nummer toe aan uw contactenlijst op uw telefoon. Zo bespaart u zichzelf extra stress om het nummer te vinden als u het nodig heeft. Om uw kaart te blokkeren dient u uw rekening- of kaartnummer mee te delen. Het is daarom aan te raden een van beide ergens apart te bewaren op reis. Keytrade Bank zendt u gratis een nieuwe kaart op.

Als u overtuigd bent dat uw kaart gewoon even zoek is, dan kan u de kaart tijdelijk blokkeren door in te loggen op uw account. Kies de rubriek ‘Kaarten’ in de tab ‘Bankieren’. Klik op ‘Blokkeren’.

Als u snel geld nodig heeft, dan kunt u bij geldtransferdiensten terecht, zoals Moneygram of Western Union. Op die manier kunnen familieleden of vrienden u eenvoudig en snel (soms al binnen enkele minuten) cash overmaken. Voor het ophalen van het geld hoeft u alleen een legitimatiebewijs en een referentienummer te tonen. Er is wel een vergoeding aan verbonden.

7. Ik wil op vakantie een overschrijving doen, mijn saldo raadplegen ...

In de app van Keytrade Bank kan u alle dagelijkse verrichtingen uitvoeren en opvolgen, en uw beleggingen beheren.

8. Heb ik een verzekering nodig?

Een zorgeloze vakantie staat synoniem met een goed verzekerde vakantie. Alleen kan het aanbod aan verzekeringen wat overweldigend zijn. Voor u een verzekering afsluit, checkt u best eerst welke kosten uw mutualiteit en uw kredietkaart kunnen dekken. Een kredietkaart is niet alleen een wereldwijd aanvaard betaalmiddel, sommige kredietkaarten komen ook met extra voordelen. Heeft u een VISA Gold of VISA Platinum kredietkaart van Keytrade Bank en gebruikte u die om u reis te bekostigen? Dan geniet u van een reisongevallenverzekering, reisbijstandsverzekering, reisannulering en -onderbrekingsverzekering en een verzekering tegen diefstal en verlies van contant geld na afhaling.

Geen vakantie, wel vakantiegeld?

Geen vakantieplannen? Of zuinig geweest op reis? Laat uw geld voor u werken op een spaarrekening of overweeg te beleggen.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren