12 vragen en antwoorden over de zorgvolmacht
Keytrade Bank
keytradebank.be
27 juni 2024
3 minuten te lezen
1. Wat is een zorgvolmacht?
Met een zorgvolmacht kan u vastleggen wie bepaalde handelingen of beslissingen in uw plaats maakt als u dat zelf niet meer kan of wil doen. Bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, contracten af te sluiten of een woning te verkopen.
Niet alleen zaken rond uw vermogen kan u met een zorgvolmacht vastleggen. U kan ook beslissingen rond uw welzijn en gezondheid opnemen in dit document. Bijvoorbeeld wie er inzage mag hebben in uw medisch dossier of in welke zorginstelling u eventueel graag wil verblijven in het geval u die wens zelf niet meer kan uitdrukken.
2. Kan ik handelingen ‘uitbesteden’, zelfs als ik nog perfect gezond van geest bent?
Ja, een zorgvolmacht is een flexibel instrument. Ook als u nog helder van geest bent, kan u met een zorgvolmacht specifieke handelingen uitbesteden. Stel: online bankieren lukt nog aardig, maar de belastingpapieren controleren of een telecomabonnement afsluiten vindt u te veel gedoe? Dan kan u dat in een specificeren in een zorgvolmacht.
3. Is een zorgvolmacht enkel voor als ik een dagje ouder wordt?
Nee, helemaal niet. Vaak associëren we een zorgvolmacht met leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals dementie, maar een zorgvolmacht kan op elke leeftijd nuttig zijn. Ook jonge mensen kunnen door een ongeval of ernstige ziekte tijdelijk of permanent wilsonbekwaam worden. In zulke situaties kan een zorgvolmacht ervoor zorgen dat hun belangen beschermd blijven en belangrijke beslissingen snel en efficiënt genomen kunnen worden zonder ingewikkelde gerechtelijke procedures.
4. Wie kan ik aanduiden om beslissingen voor mij te maken?
Vrienden, familie, buren, een advocaat, een zakenpartner, een collega … u kan in principe iedereen als lasthebber aanduiden. Een lasthebber is de persoon die de bevoegdheid krijgt om voor u op te treden. Hij of zij moet natuurlijk wel bereid zijn die rol op te nemen; u kan dus niemand verplichten om lasthebber te zijn. Enkele zaken om rekening mee te houden:
• Kies enkel een lasthebber waarmee u een sterke vertrouwensband heeft
• U mag verschillende lasthebbers aanduiden, die u elk verschillende handelingen kan laten stellen
• Voor sommige handelingen kan het nuttig zijn om meerdere lasthebbers aan te duiden, zeker als het om belangrijke zaken gaat zoals de verkoop van vastgoed of schenkingen. Zij krijgen dan een gedeelde verantwoordelijkheid
• Kiest u voor verschillende lasthebbers, dan kan u in uw zorgvolmacht aangeven dat ze elkaar op de hoogte moeten houden of regelmatig verantwoording bij elkaar moeten afleggen
• Let op voor belangenconflicten. Zo kan u niet vragen aan uw kinderen om een schenking aan zichzelf in uw naam te doen. U kan ook niemand vragen om een testament in uw plaats op te stellen of aan te passen
• Het kan nuttig zijn om ‘reservelasthebbers’ aan te duiden, voor het geval de lasthebber zelf overlijdt, wilsonbekwaam wordt of zijn rol niet meer wil voortzetten.
5. Moet ik de lasthebber betalen?
Nee, in principe hangt er geen vergoeding aan vast. Als staat het u natuurlijk vrij om ‘iets buiten de zorgvolmacht te regelen’ als u dat uitdrukkelijk wenst. Aan de andere kant is het wel logisch dat de lasthebber vergoed kan worden, bijvoorbeeld voor verplaatsingskosten of eventuele andere uitgaven die verband houden met zijn rol als lasthebber. Deze afspraken legt u best vooraf vast.
6. Welke handelingen zijn precies mogelijk met een zorgvolmacht?
De mogelijkheden gaan heel breed. Dat kan van simpele zaken gaan - facturen betalen en de financiën van een huurwoning beheren - tot meer ingrijpende handelingen. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed kopen en verkopen, (huur)contracten aangaan en vernieuwen, beleggingen beheren, schenkingen uitvoeren en ontvangen, een nalatenschap aanvaarden of verwerpen, enzovoort.
U kan heel specifieke richtlijnen toevoegen aan uw zorgvolmacht. Bijvoorbeeld: de lasthebber mag de gezinswoning verkopen, maar pas als u 85 jaar bent geworden. Of een schenking aan de kinderen mag een bepaald maximumbedrag niet overschrijden.
In een zorgvolmacht kan u ook bepaalde persoonsgebonden wensen laten opnemen: keuze van arts, keuze van woonzorgcentrum, inzagerecht in uw medisch dossier, enzovoort. U kan echter geen regeling rond euthanasie opnemen in een zorgvolmacht. Een zorgvolmacht is ook geen testament.
7. Wanneer treedt een zorgvolmacht in werking?
U kunt zelf bepalen wanneer de zorgvolmacht van kracht wordt. Vaak wordt een zorgvolmacht zo opgesteld dat deze in werking treedt zodra de lastgever wilsonbekwaam of handelingsonbekwaam wordt. Het is echter ook mogelijk om de volmacht onmiddellijk te laten ingaan, zelfs als u nog handelingsbekwaam bent. In dat geval behoudt u de mogelijkheid om uw vermogen zelf te beheren, terwijl uw lasthebber al bepaalde specifieke taken kan overnemen.
U kunt ook zelf bepalen hoe uw wilsonbekwaamheid vastgesteld moet worden. Het is gebruikelijk dat dit door twee onafhankelijke artsen gebeurt, die beiden tot dezelfde conclusie moeten komen.
8. Wat als de lasthebber zijn boekje te buiten gaat?
Als de lasthebber zijn taken niet behoorlijk uitvoert, of zijn positie misbruikt, dan is dat niet altijd makkelijk op te sporen. Daarom kan u in uw zorgvolmacht controlemechanismes inbouwen (zie eerder bij vraag 4).
Bovendien kan elke belanghebbende de vrederechter vragen om tussen te komen als er iets misloopt bij de uitvoering van de zorgvolmacht. Hiervoor bestaat een alarmbelprocedure. De vrederechter kan dan bijvoorbeeld beslissen dat sommige taken slechts uitgevoerd kunnen worden na zijn machtiging, of zelfs om de lasthebber volledig te vervangen.
9. Kan ik mijn zorgvolmacht intrekken of aanpassen?
Ja, u kunt uw zorgvolmacht op elk moment intrekken of aanpassen, zolang u nog wilsbekwaam bent. Dit betekent dat u in staat moet zijn om uw eigen beslissingen te nemen en de gevolgen daarvan te begrijpen. Het is belangrijk om alle betrokken partijen, inclusief de lasthebbers, op de hoogte te stellen van de wijzigingen of intrekking. Zo voorkomt u verwarring en zorgt u ervoor dat uw wensen correct worden opgevolgd.
Daarnaast is het raadzaam om uw zorgvolmacht periodiek te herzien, zeker als er belangrijke veranderingen in uw leven plaatsvinden, zoals een verandering in uw gezondheid, gezinssituatie of financiële omstandigheden. Door regelmatig te evalueren, blijft de zorgvolmacht actueel en afgestemd op uw wensen en behoeften.
Ook een lasthebber heeft altijd de optie om de lastgeving stop te zetten, als hij de opdracht niet langer kan of wil uitvoeren.
10. Stel: ik beland in een coma. Een jaar later ontwaak ik uit de coma en ben ik weer wilsbekwaam.
De zorgvolmacht begint te lopen als u wilsonbekwaam bevonden bent. Wordt u opnieuw wilsbekwaam, dan eindigt de uitwerking van de zorgvolmacht meteen en kan u opnieuw alle beslissingen zelf maken.
11. Kan ik zelf een zorgvolmacht opstellen?
Ja … maar er zijn enkele belangrijke overwegingen en belemmeringen. Hoewel een onderhandse akte (een door uzelf opgestelde akte zonder notariële tussenkomst) in bepaalde gevallen volstaat, is het sterk aan te raden om voor een notariële akte te kiezen. Dit heeft te maken met de rechtszekerheid en de complexiteit van sommige handelingen.
Een notariële akte biedt meer zekerheid over de geldigheid en de rechtskracht van de volmacht. De notaris zorgt ervoor dat de akte voldoet aan alle wettelijke vereisten en correct wordt geregistreerd. Voor bepaalde handelingen is ook een notariële volmacht noodzakelijk: de verkoop van vastgoed, notariële schenkingen, wijzigingen aan het huwelijkscontract, … Een notaris zorgt voor de (verplichte) registratie in het Centraal Register voor Lastgevingen. Stelde u eigenhandig een zorgvolmacht op, dan dient u die neer te leggen bij het vredegerecht.
12. Wat gebeurt er als ik geen zorgvolmacht heb?
Als u geen zorgvolmacht regelde en u plotseling onbekwaam wordt om beslissingen te nemen, zal de vrederechter na een gerechtelijke procedure een bewindvoerder aanstellen. Dit kan een familielid zijn, maar bij conflicten kan het ook een advocaat of een andere geschikte persoon zijn die door de rechter wordt aangewezen. De bewindvoerder krijgt dan de taak om beslissingen voor u te nemen, onder toezicht van de vrederechter. Met een zorgvolmacht kan u zelf bepalen wie uw zaken beheert en onder welke voorwaarden dit gebeurt. Tip: vergeet ook niet om een testament op te stellen, en denk daarbij ook aan uw digitale nalatenschap.
Wat is een zorgvolmacht zonder vermogen?
Andere artikels die u mogelijk interesseren
Huurinkomsten en belastingen: wat elke verhuurder moet weten
Optie vs. bod vs. compromis: gedaan met de verwarring
Geld schenken: registreren of riskeren?
Komt er een recessie in de VS?
Cruisebedrijven maken vaart: ook op de beurs?
Uw familielid overlijdt: hoe regelt u de bankzaken?
Hebben de Magnificent 7 hun magie verloren?
Geld lenen aan familie of vrienden: krijgt u zomaar carte blanche?
Een woning kopen: welke kosten komen daarbij kijken?
Beleven Europese bankaandelen een renaissance?
Heeft de obesity trade een keerpunt ingezet?
Hoe beleggen in AI na de DeepSeek-bom?
Beleggers hebben heel wat mooie kansen gemist in 2024
Dividenden, (pensioen)sparen en belastingvrij inkomen: dit verandert in 2025
40 jaar pensioensparen: wat koopt u ermee (letterlijk)?
Van FOMO naar ZERO-bankrekening? 5x pensioensparen to the rescue
Opbrengst pensioensparen: deze keuzes lonen maximaal
Leeftijd pensioensparen: vroeg beginnen, maximaal innen
Wat als pensioensparen een datingapp was?
Mythbusters: 5 mythes vs. waarheden over pensioensparen
Pensioensparen: houd de grijze haren voor later
Waarom pensioenplanning extra belangrijk is voor vrouwen
Verenigde Staten versus de rest: 1-0
Welke lening past bij uw renovatieproject?
Wanneer starten met beleggen? 7 mogelijke sleutelmomenten in uw leven
FIRE: hoe hot is deze financiële trend en hoe werkt het?
Hoe leert u uw kind sparen? 12 tips
Waarom een kind zakgeld verdient
Financieel onafhankelijk worden: bestaan er shortcuts?
World Cleanup Day
Wereldwijde importtarievenoorlog maakt Europese slachtoffers!
Al eens aan beleggen in de sector van huisdieren gedacht?
Staat er al een wachtwoordmanager op uw cybersecurity-checklist?
Staat de langetermijnrente opnieuw voor een opwaartse trend van 40 jaar?
Democraten of Republikeinen: welke partij is beter voor uw beleggingsportefeuille?
De oplichtingsbrief: terug van (nooit) weggeweest?
Magnificent 7 versus 2000s Tech Bubble
Kopen op een top = top!
Fiscaal voordelig bijklussen: wat mag en wat niet (meer)?
Wie is wie bij Keytrade Bank? Wie hebt u aan de lijn?
Wie is wie: op bezoek bij IT
Beter een studentenkamer kopen dan huren?
House flipping: is het sop de kolen waard?
Basisrente en getrouwheidspremie: wat zegt uw spaargedrag?
Waarom een hoog dividendrendement een vergiftigd geschenk kan zijn
Wat met de woning bij een relatiebreuk? Verkopen, verhuren of uitkopen?
3 manieren om te beleggen als u weinig tijd heeft
Opgepast voor fraude met vacatures
Is het tijd om opnieuw in Chinese aandelen te beleggen?
Hoe kiest u een beleggingsfonds voor uw kind?
Veilig online bankieren: hoe beschermt u uw financiën?
Terug naar ultralage rente? Waarschijnlijk niet …
Waarom de S&P 500 (g)een probleem heeft
Robotica: van sciencefiction naar science
Vastgoedaandelen: klaar voor een comeback?
Zijn geldmarktfondsen een interessante belegging?
Is dit hét moment om in obligaties te beleggen?
Records op de beurzen: wat te doen bij hoogtevrees?
Al eens aan beleggen gedacht voor uw kinderen?
Maximumleeftijd voor hypothecaire lening: klopt het?
Lenen voor een tweede woning: wat zijn uw opties?
Van bod tot compromis: deze fouten maakt u beter niet
Oplichting bij online dating: tips om u te beschermen
Hypothecaire lening zonder eigen inbreng: optie of illusie?
Hoe beleggen in ruimtevaart?
Hoeveel kunt u lenen voor een woning?
Renoveren met renovatiesubsidie
7 tips om veilig online te shoppen
5 mythes over duurzaam beleggen
Hoe beleggen in vergrijzing?
Hoe beïnvloeden verkiezingen de beurs?
8 vragen en antwoorden over holdings
Nigeria: een nieuwe hotspot voor avontuurlijke beleggers?
Terugblik op 2023
Beleggen in groeilanden: zijn beleggingsfondsen een slimmere koop dan trackers?
Wees alert, want er loert gevaar
Gaat AI menselijke beleggingsadviseurs vervangen?
De voor- en nadelen van contactloos betalen
Zo beschermt u zich tegen fraude met QR-codes
Goed positiespel is belangrijk!
Is India het nieuwe China?
Welke sectoren overwegen na de laatste renteverhoging?
Padel vindt in Keytrade Bank een nieuwe dubbelpartner
8 tijdloze regels voor beleggers
Alles wat u moet weten over het postinterventiedossier
Vergeet niet uw digitale nalatenschap te regelen
Hoe navigeren door een relatie met ongelijke inkomens?
Conflicten over geldzaken vermijden en aanpakken: een handleiding
Een bankrekening samen? Apart? Of samen én apart?
Wat is het verschil tussen een tracker en een fonds?
6 zaken die u moet weten over uw kredietkaart bij Keytrade Bank
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Vastgoed kopen met uw aanvullend pensioen (ook al bent u nog niet op pensioen)
Wie is wie bij Keytrade Bank? De wereld van Data
Zet een strakker monetair beleid een rem op de beurshausse?
Hoe schenken of nalaten aan een goed doel?
Zo dicht mogelijk bij alle werknemers! Who’s who: Human Resources
Amerikaanse beursrush en Reddit-beleggers verleiden ook Belgische traders
Bibberen op de beurs? Kijk naar het 200-daagsgemiddelde
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Corona of niet: waarom groen beleggen even relevant blijft
Impact investing: duurzaam beleggen met ’n extraatje
Duurzaam beleggen: wat, waarom en hoe?
Hoe kunt u een beleggingsportefeuille inflatiebestendig maken?
Hoeveel mag u bijverdienen als gepensioneerde?
078 170 170 CARD STOP heeft een nieuw nummer!
Dit weet de fiscus over uw geld
Beleggen in dividendaandelen: waarop letten?
Een hekel aan budgetteren? Dit is uw handleiding om te budgetteren
Geen groepsverzekering? Dit zijn de alternatieven
Kunnen landen failliet gaan?
Fiscale plafonds inkomstenjaren 2020-2023
Welke beleggingsstijl en welke regio’s gedijen bij een nieuwe rentestijging?
Welke aandelen schitteren bij een nieuwe rentestijging?
10 zaken die u op één dag kan doen om uw financiële gezondheid te verbeteren
Oost, west, cohousing best?
Baby op komst? Zorg dat u er ook financieel klaar voor bent
Uw geld beschermen bij een echtscheiding: een handleiding
Uw kleinkinderen betrekken bij uw vermogensplanning: 8 vragen en antwoorden
Toenemende schulden: is dat een probleem?
Hoe veilig is contactloos betalen?
Fondsen en trackers: kiest u voor kapitalisatie of distributie?
Kopen of huren? Zo gebruikt u de price-to-rent ratio
Mijn beleggingen in balans brengen: hoe doe ik dat?
CARD STOP heeft een nieuw nummer! Bel 078 170 170
Over nalatenschap praten: een handleiding
Beurs versus bakstenen: 1-0
Is cash straks uitgeteld?
Ook een tweede baksteen in de maag?
Tweedehands koopje online gespot? Toch even lezen
Steek eens een megatrend in uw portefeuille
De luie marathonbelegger
De handigste financiële apps (én ze zijn gratis)
Belegt u met die tracker op een wereldindex wel echt wereldwijd?
Naar een nieuwe eindejaarsrally op de beurzen?
Coronablog Geert Van Herck: Paniek bereikt extreme niveaus … zoveelste episode
Nieuw samengesteld gezin: gemeenschappelijke spaarpot of elk apart?
Tips van een expert: zo steelt niemand uw wachtwoorden
Coronablog Geert Van Herck: S&P 500 geeft een positief trendsignaal!
Hoeveel pensioen krijgt u later?
Hoe omgaan met financiële stress?
Schenken vs erven: wat is fiscaal het meest interessant?
Een bod uitbrengen op vastgoed: waarop letten?
Auto inruilen voor fiets: hoeveel geld spaart u uit?
Schrik voor het Ferrari- en hangmatsyndroom? Zo kunt u schenken én controle behouden
Zijn trackers de nieuwste zeepbel op de financiële markten?
Gaat u voor goud? Goud lijkt er opnieuw voor te gaan.