Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Amerikaans optimisme op de terugweg: moeten we naar de exit vluchten?

Geert Van Herck

Geert Van Herck

Chief Strategist KEYPRIVATE

Bij de meest recente statistieken over het Amerikaanse beurssentiment valt er een interessante trend waar te nemen.

De S&P 500 noteert op historische hoogtes en toch moeten we vaststellen dat Amerikaanse beleggers eerder pessimistisch gestemd zijn. Normaal gezien zouden we een uitgesproken optimistisch sentiment, zelfs euforie, verwachten wanneer aandelenkoersen historisch hoge toppen scheren. Maar nu is dat dus duidelijk niet het geval!

Waarom zeggen we dit?

Grafiek 1 toont bovenaan het verloop van de S&P 500. In het midden ziet u correcties/berenmarkten (“drawdowns”) en onderaan het verloop van het aantal beurspessimisten (“bears”). Het is net dat onderste van grafiek 1 dat onze aandacht trok.

Het verleden leert ons dat dergelijk beurspessimisme volgt op correcties of berenmarkten. Het beurspessimisme ging tot dusver duidelijk de hoogte in wanneer de S&P 500 zo’n 10%, 20% of meer verloor. Terwijl de S&P 500 aan recordkoersen noteert en we de afgelopen tijd geen beursdaling van 10% of meer hebben gezien, zien we toch meer pessimisten. Een uitzonderlijke toestand !

Grafiek 1 : % beurspessimisten in de VSA

Picture1

Bron : All Star Charts

Een voor de hand liggende reden vinden we niet onmiddellijk. Het is nu wel zo dat de “Magnificent Seven” (de 7 topbedrijven uit de S&P 500 : Apple, Amazon, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Microsoft, Tesla en Nvidia) de afgelopen tijd ondermaats gepresteerd hebben. En die aandelen zijn natuurlijk goed vertegenwoordigd in Amerikaanse aandelenportefeuilles/trackers/fondsen. Dat zou ermee kunnen te maken hebben.

Wat is hiervan het belang voor aandelenbeleggers?

Sentimentsanalyse helpt vele beleggers bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen. Vooral “contraire” beleggers zouden van deze uitzonderlijke situatie kunnen gebruikmaken.

Grafiek 2 toont hoe de emotionele cyclus werkt. Wanneer het overgrote deel van de beleggers optimistisch is, moet u als belegger wat veiligheidsmarge inbouwen. Op basis van historisch onderzoek loert dan vaak een correctie of een trendommekeer om de hoek.

In het tegenovergestelde geval van een pessimistische stemming zou u als belegger misschien wel moeten durven instappen, want dan is een ommekeer of herstel vaak dichtbij.

Het huidige pessimisme op de Amerikaanse markt is, volgens ons, daarom een signaal voor de alerte contraire belegger die van de huidige “zwakte” op de Amerikaanse beurs kan gebruikmaken om posities op te bouwen.

Grafiek 2 : sentimentscyclus

Picture2

Bron : Bloomberg

Kortom, terwijl de Amerikaanse S&P 500 aan recordkoersen noteert blijken Amerikaanse beleggers allerminst optimistisch gestemd.

Dat is een geweldige contradictie. Waar er normaal euforie zou heersen, leert een rondvraag onder Amerikaanse beleggers ons dat een meerderheid met pessimistische antwoorden komt.

Bent u een contraire belegger? Dan zou dit wel eens het signaal kunnen zijn om posities in Amerikaanse aandelen op te bouwen.

Raadpleeg vóór u belegt de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren