Welke aandelen passen bij u?
Keytrade Bank
keytradebank.be
07 oktober 2021
5 minuten te lezen
Kiezen tussen 20 sauzen in de frituur is al moeilijk. Op de beurs zijn er ruim 40.000 aandelen om uit te kiezen...
Startende beleggers kopen daarom vaak aandelen die hen bekend in de oren klinken (Amazon, Facebook, Apple). Omdat nerds op Reddit ze aanprijzen (Roblox! Bakkafrost! Crispr Therapeutics!). Of omdat ze de producten of diensten zelf gebruiken (Spotify, Netflix, Nike).
Dat is een ‘interessante’ aanpak. Maar een robuustere manier is om zich eerst af te vragen: welke soort aandelen passen nu eigenlijk bij mij?
De haas en de schildpad
Risico en rendement hangen nauw samen met beleggen. Veel risico nemen kan veel rendement opleveren. Weinig risico zal weinig potentieel rendement opleveren.
Het klinkt als een droomscenario om in het najaar van 2019 Tesla-aandelen gekocht te hebben voor 48 dollar, om ze in januari 2021 tegen 883 dollar te verkopen. Maar voor hetzelfde geldt kon die belegger ook al zijn of haar centen verloren hebben.
Gelukkig hoeft u geen stalen zenuwen te hebben om te beleggen. Maar hoeft u evenmin te verwachten dat uw beleggingen zullen vertienvoudigen in een paar maanden. Beleggen in aandelen is eerder evolutie dan revolutie. Eerder schildpad dan haas.
Vier op een rij
Aandelen kunt u indelen op verschillende manieren. Als u de 4 algemene types en hun karakteristieken kent, bent u al goed gewapend om een portefeuille op te bouwen. Eens u ze kunt onderscheiden, kunt u gerichter de bedrijven kiezen die zowel kunnen zorgen voor een rendement als voor een goede nachtrust.
Het is raadzaam om in alle vier types te beleggen - zo spreidt u de risico’s - waarbij u dan het meeste gewicht toekent aan het type dat het best bij u past.
1. Cyclische aandelen
Dit zijn aandelen van bedrijven die goederen en diensten leveren die conjunctuurgevoelig zijn. Als het goed gaat met de economie en mensen hun centen graag laten rollen, dan presteren deze bedrijven ook goed.
Deze aandelen zijn meer nice to have dan must have. U zal hoe dan ook moeten aanvaarden dat ze neigen mee te swingen met de pieken en dalen van de economie.
Voorbeelden van cyclische aandelen zijn autoconstructeurs, banken, producenten van bouwmaterialen, transporteurs, luchtvaartmaatschappijen, hotels, fashionbedrijven en luxegoederen.
2. Defensieve aandelen
Als u meer van zekerheid en stabiliteit houdt, dan kunt u maar beter uitkijken naar bedrijven die minder afhankelijk zijn van economische moodswings. Defensieve aandelen zijn aandelen die in regel niet zo sterk stijgen of dalen als cyclische aandelen. Of het nu crisis is of niet: we zullen nog steeds medicijnen, groenten, douchegel en een brandverzekering kopen.
3. Groeiaandelen
Riskanter wordt het wanneer u in groeiaandelen belegt. Dit zijn bedrijven die een snellere winst- en omzetgroei hebben dan het marktgemiddelde, of waarvan verwacht worden dat ze die zullen hebben. Een groeibedrijf kan typisch iets wat een concurrent (nog) niet kan. Het is een disruptor of is marktleider in zijn gebied. Het kan ook gaan om een nieuw bedrijf dat een patent heeft of een nieuwe technologie ontwikkelde.
Vaak surfen groeibedrijven mee op een hype. Er wordt druk over geschreven en gepraat. Met deze aandelen maakt u kans op een hoog potentieel rendement, dikwijls door stevige koersstijgingen. Of door grote bedrijven die een berg geld op tafel gooien om de aandelen van u over te kopen. Maar omgekeerd kan ook: u kan er ook snel en veel geld aan verliezen als het bedrijf de hoge verwachtingen niet inlost.
Groeiaandelen vindt u in alle sectoren: van de gezondheidszorg (denk aan biotech, gentherapie) tot de banksector (fintechs).
4. Waardeaandelen
Bij waardeaandelen draait het om een goede zaak te doen. Kortom, om aandelen met een korting te kopen. Kort samengevat zijn waardeaandelen goedkoper geprijsd dan hun eigenlijke waarde. Hun koers kan laag zijn omdat er wat stof op hun businessmodel ligt of omdat de groei laag is. Het kan ook zijn dat het bedrijf geen sexy imago heeft of gewoon weinig communiceert.
Vaak zijn het mature bedrijven. U vindt ze in alle sectoren en zijn vooral geschikt voor beleggers die op lange termijn beleggen en niet te veel risico’s willen nemen.
Aan de slag?
Als u in aandelen belegt, kan u uw portefeuille dus met deze 4 types opbouwen: bijvoorbeeld 20% cyclische aandelen, 40% defensieve aandelen, 20% groeiaandelen en 20% waardeaandelen.
U kan dat doen door in individuele aandelen te beleggen. Hebt u weinig tijd of zin om u er in te verdiepen? Dan zijn trackers of beleggingsfondsen een alternatief. Om die manier kunt u met 1 product in tientallen tot zelfs honderden aandelen beleggen. Voor elk type bestaan er aangepaste trackers en beleggingsfondsen.