Hoe beleggen in AI na de DeepSeek-bom?
Keytrade Bank
keytradebank.be
05 februari 2025
3 minuten te lezen
Terwijl Big Tech miljarden gooit naar geavanceerde chips en gigantische datacenters, kwam DeepSeek met een verrassend alternatief. Een goedkoop en efficiënt AI-model dat de gevestigde orde uitdaagt én beleggers zenuwachtig maakt. Staat de AI-markt voor een keerpunt?
Voor de meeste grote Amerikaanse techbedrijven werd het een maandagochtend om niet snel te vergeten. Op 27 januari werden ze wakker geschud met het nieuws dat een onbekende Chinese startup hen mogelijk heeft verslagen in hun eigen spel.
DeepSeek ontwikkelde in nauwelijks enkele maanden een geavanceerd AI-model (R1) dat vlot wedijvert met de modellen van gevestigde Amerikaanse techgiganten. En dat zonder de modernste chips en voor een fractie van de kosten.
Nvidia, het uithangbord van alles wat naar AI smaakt, zag op één dag 600 miljard dollar aan beurswaarde verdampen: een ‘wereldrecord’. Hoewel het aandeel zich nadien herpakte, bleven beleggers in Nvidia en andere AI-aandelen met knikkende knieën achter. Nu het eerste stof is neergedaald, verleggen beleggers hun focus naar de kernvraag: hoe (her)positioneer je je portefeuille in een landschap dat zomaar op z’n kop gezet kan worden?
Welke gevolgen heeft DeepSeek op langere termijn?
1. Meer geld = betere AI?
Het model van DeepSeek plaatst vraagtekens bij het idee dat je enkel via miljardeninvesteringen in enorme datacentra tot topprestaties kunt komen. Generatieve AI zou weleens veel sneller en goedkoper kunnen evolueren dan de dure modellen van Amerikaanse big tech.
DeepSeek bouwde naar eigen zeggen een model dat minder dan 6 miljoen dollar kostte. Het model is min of meer vergelijkbaar met ChatGPT 4.0 van Open AI, dat … 100 miljoen dollar kostte om te trainen.
Welgemikt of niet: DeepSeek lanceerde het model op de dag dat Donald Trump met veel tromgeroffel Stargate aankondigde. Dat is een AI-project met investeringen ter waarde van 500 miljard dollar (het duurde echter een week vooraleer het nieuws wijdverspreid raakte). Later kondigde Mark Zuckerberg nog investeringen van honderden miljarden in AI aan. Maar door geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen met minder geavanceerde chips, doet DeepSeek de vraag rijzen of al die miljarden ook zullen renderen. En dat maakt beleggers ongerust.
2. Blijft de Amerikaanse dominantie in tech duren?
Ook al wordt DeepSeek straks weer links en rechts ingehaald door Amerikaanse (of Europese?) concurrenten, deze ontwikkeling maakt duidelijk dat de wereldwijde AI-wedloop alleen maar toeneemt. Amerikaanse bedrijven zoals Nvidia, Microsoft, Meta en Alphabet staan vandaag aan de top, maar dat betekent niet dat ze die voorsprong eeuwig zullen vasthouden. De winnaars van vandaag, blijven niet noodzakelijk de winnaars van morgen. Beleggers moeten hun overtuigingen in vraag durven stellen. DeepSeek bewijst dat innovatie niet exclusief uit Silicon Valley hoeft te komen.
3. Hoge waarderingen: tijd om wat stoom af te laten?
Big Tech is duur. Wie in Amerikaanse techbedrijven belegt, betaalt daar een hoge prijs voor. De zogenaamde PE ratio van veel grote technologiebedrijven ligt hoger dan het historisch gemiddelde, wat betekent dat beleggers een stevige premie betalen voor de verwachte groei. Dit is des te relevanter omdat de Amerikaanse technologiesector al jaren de drijvende kracht is achter de brede Amerikaanse beurshausse.
Omdat die aandelen zo hoog geprijsd zijn, kunnen ze zich weinig uitschuivers permitteren. Chinese technologiebedrijven worden daarentegen verhandeld tegen aanzienlijke kortingen door geopolitieke zorgen. De opkomst van DeepSeek zou de interesse van beleggers in ondergewaardeerde Chinese techbedrijven kunnen aanwakkeren en een alternatief groeiverhaal kunnen bieden.
4. Moet iedereen zijn eigen model hebben?
Terwijl sommige AI-aandelen op 27 januari mokerslagen kregen, ontsnapten andere – zoals Apple – verrassend aan de malaise. De reden biedt aanwijzingen over waar de industrie naartoe kan gaan. Iedereen verweet Apple dat het de AI-boot had gemist. Maar volgens The Motley Fool klinkt Apple’s beslissing om voor het grootste deel van zijn AI-strategie op derden te vertrouwen opeens als de meest verstandige aanpak.
5. Wordt open source de weg?
DeepSeek volgt een andere weg dan veel Amerikaanse bedrijven die hun AI-modellen afschermen. DeepSeek hanteert een open source strategie. Dat betekent dat de broncode en de trainingsmethodieken publiekelijk toegankelijk zijn voor iedereen die ze wil gebruiken of verbeteren. Ook Meta kwam niet ongeschonden uit de storm, maar de schade is vooralsnog beperkt. De reden was wellicht dat Meta’s open source visie parallellen met die van DeepSeek vertoont.
6. Welke gevolgen op het geopolitieke toneel?
DeepSeek werkte naar eigen zeggen met Nvidia’s H800-chips, een minder geavanceerde variant speciaal ontwikkeld om te voldoen aan (oudere) Amerikaanse exportrestricties. Als dat klopt, is de startup erin geslaagd een model te bouwen dat kan concurreren met GPT-4. Dat doet volgens de Financial Times vragen rijzen over de effectiviteit van Amerikaanse exportbeperkingen. Als China op deze manier geavanceerde AI kan ontwikkelen, zou dit weleens de machtsbalans in technologie kunnen verschuiven. Als de Amerikaanse exportbeperkingen er niet in slagen om de Chinese innovatie te beperken, mogen we verwachten dat beleidsmakers nieuwe tactieken zullen onderzoeken – wat mogelijk volatiliteit in de halfgeleidersector en andere sectoren kan creëren.
7. Welke impact op andere sectoren?
De gevolgen op andere sectoren zijn nog niet duidelijk, maar de verkoopgolf van energiebedrijven en een dip in de koperprijs lichtte wel een tip van de sluier. Als blijkt dat datacentra niet zoveel stroom nodig zullen hebben, dan kan dat de vraag naar energiebronnen beïnvloeden. In de afgelopen jaren was de verwachting dat de exponentiële groei van AI-modellen zou leiden tot een explosieve stijging van de vraag naar elektriciteit, wat energiebedrijven en infrastructuurspelers ten goede kwam. Maar als DeepSeek's aanpak navolging krijgt en AI-systemen efficiënter worden, kunnen sommige energiebedrijven hun groeivooruitzichten moeten herzien.
AI blijft hot, maar wees kritisch(er)
De snelle opkomst van DeepSeek illustreert nogmaals dat de innovaties in AI razendsnel evolueren. Iedere nieuwe speler kan de markt grondig opschudden. Dat kan voor flinke koersschommelingen zorgen. Bovendien spreken we hier nog maar over één facet van AI: generatieve AI.
Terzelfder tijd blijft de onderliggende trend van digitalisering, automatisering en data-analyse wel overeind. Met andere woorden: de kern van het verhaal verandert niet. AI blijft een aanjager van innovatie en heeft nog een lang groeipad voor de boeg.
Als de kostprijs van AI verder daalt, is de kans ook groot dat het gebruik drastisch stijgt. In het verleden zagen we wel vaker dat een efficiëntiesprong leidt tot méér gebruik in plaats van minder. Bij stoommachines, elektriciteit en zelfs fossiele brandstoffen gebeurde net hetzelfde: wanneer het goedkoper en efficiënter werd, nam de totale vraag explosief toe.
Voor AI betekent dit dat lagere drempels kunnen resulteren in een veel bredere adoptie. Niet enkel bij grote multinationals, maar ook bij kmo’s, overheidsinstellingen, de dienstensector, onderwijs, huis-, tuin- en keukentoepassingen en noem maar op. En dat kan in de praktijk betekenen dat de totale markt voor AI (chips, servers, netwerken, software) groeit, zelfs als individuele kosten dalen. Hoe lager de prijs, hoe meer sectoren AI zullen omarmen, wat op zijn beurt weer leidt tot nieuwe innovaties en ideeën.
Hoe AI slim opnemen in uw portefeuille?
- Blijf kalm en denk op lange termijn De AI-sector blijft veelbelovend, maar volatiliteit is onvermijdelijk. Historisch gezien worden gediversifieerde beleggingen in de techsector beloond op de lange termijn, maar de rit wordt hobbelig.
- Diversifieer binnen AI Focus niet alleen op infrastructuur, maar ook op AI-toepassingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg of onderwijs. De werkelijke winnaars van de AI-revolutie zijn mogelijk bedrijven die AI implementeren om problemen op te lossen.
- Diversifieer naar technologie in plaats van zuiver AI Door enkel in pure AI-spelers te beleggen, loopt u het risico om blootgesteld te worden aan sterke koersschommelingen en hype-gedreven waarderingen. Overweeg daarom een bredere blootstelling. Denk aan cloud computing, cybersecurity, robotica en automatisering en halfgeleiders. Deze segmenten profiteren indirect van AI zonder de risico’s die gepaard gaan met AI-specifieke spelers. Let ook op om niet al uw belegbaar vermogen te concentreren in één sector, maar te spreiden over andere sectoren en activaklassen (zoals obligaties).
- Gebruik ETF’s of fondsen voor spreiding ETF’s bieden brede blootstelling aan AI zonder afhankelijk te zijn van de prestaties van één enkele speler. Ze verminderen het risico van koerscorrecties. Een actief beheerd fonds kan ook interessant zijn omdat er een team experts achter de schermen grondig onderzoekt welke bedrijven toekomstbestendig zijn.
- Profiteer van marktdips Een correctie in AI-aandelen kan een koopkans zijn. Spreid instapmomenten door periodiek te beleggen, en hou altijd wat cash aan de zijlijn om van koopkansen te profiteren. Als u zich wil wagen aan trading op kortere termijn, wees dan bewust van de grotere risico’s.
- Kijk verder dan de VS DeepSeek’s succes toont aan dat niet alle AI-innovatie uit Silicon Valley komt. Overweeg ook blootstelling aan Aziatische en Europese technologiebedrijven.
Ook gediversifieerd in AI beleggen?
- Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
- Klik bovenaan in het zoekvenster op Geavanceerd
- Vink Tracker en/of Fonds aan
Zoek op de term “AI”, “Artificial Intelligence” of gerelateerde begrippen