Deel gerust alles. Behalve uw betaalkaarten. 11 tips om u niet te laten pluimen
Keytrade Bank
keytradebank.be
27 november 2019
4 minuten te lezen
Sommige dingen in het leven houdt u beter lekker voor uzelf. Dat stuk taart, die gesigneerde cd van Bobbejaan Schoepen, uw partner, ... Voor uw betaalkaarten en uw bankgegevens geldt precies hetzelfde.
11 tips om fraude met bankkaarten te vermijden
1. Gebruik de functie ‘automatisch invullen’ niet
Als u online shopt, krijgt u geregeld de optie om uw kaartgegevens op te slaan of ze voortaan automatisch te laten invullen (autofill). Dat kan zowel in uw browser als soms bij de webshop zelf. Natuurlijk is dat handig als u de volgende keer een online aankoop doet. Maar tegelijk is het ook handig voor dieven die zo een extra plek krijgen om uw kaartgegevens te vinden.
2. Let op het slotje
Gebruikt u uw kaart voor een online aankoop, bezoek dan enkel vertrouwde en veilige sites. Die beginnen steeds met https:// Die letter s staat voor secure. Zoek ook naar het bijbehorende slot in het webadres. De kans dat u per ongeluk een letter verkeerd tikte en op een frauduleuze kopie van een website belandt, is niet onbestaand.
3. Wis computers en smartphones die u niet meer gebruikt
Tijd voor een nieuwe smartphone, tablet of computer? Wis dan het volledige geheugen vooraleer u het oude toestel verkoopt of binnenbrengt voor recyclage. Als u echt héél grondig te werk wil gaan: op deze website leest u hoe u de harde schijf kunt vernietigen met een hamer, boormachine, microgolf en zelfs op de schietbaan. Uiteraard op eigen risico ...
4. Gebruik antivirussoftware
Installeer antivirussoftware en werk deze regelmatig bij. Er bestaan heel wat virussen die toetsaanslagen en logins kunnen vastleggen. Zo kunt u óók ongemerkt gepluimd worden.
5. Vernietig onnodige documenten
Uw prullenbak kan een schat zijn voor fraudeurs: oude facturen, kwitanties, briefwisseling van de bank … Versnipper alle gevoelige documenten waarop gevoelige gegevens staan.
6. Gebruik een straffe pincode
Pincodes zoals 1234 of 1111? Die zijn een cadeau voor fraudeurs. Ook pincodes die verwijzen naar uw postcode of geboortejaar maken het dieven al te makkelijk.
7. Scherm uw kaart af
Gebruik uw vrije hand om het klavier af te schermen bij het intikken van uw code. Volg uw intuïtie als u iemands ogen in uw nek voelt branden, of als iemand u aanspreekt terwijl u aan de bankautomaat staat of een transactie uitvoert.
8. Pas op voor phishing
Geef nooit persoonlijke codes door via telefoon, mail, sms of sociale media. Negeer berichten die u via een link naar een (valse) betaalsite of een (nagemaakte) app of site van uw bank brengen. Fraude met internetbankieren komt vaker voor dan u denkt: in de eerste helft van 2019 plunderden fraudeurs 6.417.078 euro op onze Belgische rekeningen. En in de eerste 9 maanden van 2019 kreeg het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ruim 1 miljoen meldingen van verdachte e-mails. Stuur ook nooit uw bankkaart of kaartgegevens op per post.
9. Pas op voor skimming
Bij skimming worden de gegevens van uw betaalkaart overgezet op een blanco betaalkaart. De magneetstrip van uw pas wordt gekopieerd en de pincode bemachtigd op het moment dat u een transactie verricht. Sinds betaalkaarten een chip hebben, vindt skimming nog nauwelijks plaats. Alleen op meer exotische plekken - meestal in schimmige winkeltjes of restaurants - wordt er nog wel eens skimapparatuur aangetroffen. Maar je weet maar nooit.
10. Kijk regelmatig uw rekeninguittreksels na
Zo kunt u snel ingrijpen als u een verdachte transactie ziet. Let ook op kleine bedragen. Die kunnen een voorbode zijn voor erger.
11. Sla het nummer van Card Stop op in uw telefoon
Zo verliest u geen kostbare tijd in geval van verlies of diefstal. Card Stop bereikt u 24/7 op +32 (0)70 344 344.