Records op de beurzen: wat te doen bij hoogtevrees?
Keytrade Bank
keytradebank.be
05 april 2024
3 minuten te lezen
Beleggers mochten zich de voorbije maanden goed in de handen wrijven. Van Europa tot Japan en van India tot de VS: verschillende beurzen konden de afgelopen weken records neerzetten. De S&P 500 tikte in januari voor het eerst in twee jaar zijn plafond aan. De Amerikaanse sterindex brak vervolgens door de grens van 5.000 punten. En nadat Nvidia op 22 februari indrukwekkende groeicijfers voorlegde, zette de S&P 500 zijn recordreeks lustig verder. Precies op die dag verpulverde ook de Europese STOXX 600 zijn record.
Zelfs de Japanse Nikkei 225 stelde dit jaar al verschillende keren zijn record bij. Dat is opmerkelijk, want de Japanse aandelenmarkt staat al decennialang synoniem met stilstand. Het vorige record dateerde van … 1989. Geen wonder dat enkele banken hun beursvooruitzichten voor 2024 al na een paar weken bijstelden.
Don’t worry, be happy?
De huidige beurshausse is des te opvallender als u bedenkt dat we net twee jaar van stevige rentestijgingen achter de rug hebben. Een hogere rente werkt in theorie in het nadeel van aandelen. Dat komt omdat obligaties en andere vastrentende producten zoals termijnrekeningen dan aantrekkelijker worden. Als minder risicovolle obligaties momenteel 4-5% opleveren en risicovollere aandelen potentieel 6-7% kunnen opbrengen, dan zouden obligaties voor veel beleggers als een beter alternatief moeten ogen.
Niet alleen de hogere rente en de hoge inflatie zouden aandelen (in theorie) moeten afremmen. Tegelijk blijft ook het geopolitieke vuur tussen de VS en China verder smeulen, en woeden er op verschillende plaatsen oorlogen. Bovendien is 2024 een druk verkiezingsjaar. Kortom, veel onzekerheden. En als er iets is waar aandelenbeleggers niet van houden, dan zijn het wel onzekerheden. Maar als dit allemaal niet volstaat om de rally af te remmen, wat kan het enthousiasme op de aandelenmarkten dan wel afremmen … ?
De sfeer die momenteel in de lucht hangt, roept alvast vage herinneringen op aan vorige periodes van (extreem) optimisme op de markt. Dat ook cryptomunten uit hun winterslaap zijn ontwaakt, draagt alleen maar bij aan de zenuwachtigheid. Vooral over de gezondheid van de Amerikaanse aandelenmarkt wordt de jongste weken druk gedebatteerd.
Recessie? Welke recessie?
Toch zijn er ook redenen om de beursrally als rationeel te beschouwen. Terwijl centrale banken over de hele wereld de rente in recordtijd verhoogden, waarschuwden veel analisten voor het gevaar van een recessie en dalende bedrijfswinsten. Begin 2023 was het de consensus dat de Amerikaanse economie - de grootste ter wereld - met slechts 0,7% zou groeien. In werkelijkheid werd dat meer dan drie keer zoveel. De jobmarkt bleef gezond en een breed scala aan bedrijven publiceerde keer op keer sterke resultaten.
De Amerikaanse economie blijft ook vandaag nog de zwaartekracht tarten - ook voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt groei voorspeld. Ondanks een vertraging in China, waar de fletse beursprestaties een uitzondering vormen op de wereldwijde trend, en de magere economische cijfers in de eurozone, heeft ook het IMF zijn wereldwijde groeiprognoses intussen naar boven bijgesteld.
Met dank aan AI
Veel beleggers verwachten daarnaast dat de investeringsgolf in AI de economie een schwung zal geven. Als AI op grotere schaal wordt ingezet, kan dit bedrijven helpen om kosten te besparen, nieuwe toepassingen te ontwikkelen en meer waarde te creëren, wat de economische groei en de bedrijfswinsten ten goede komt. Dat er zich een AI-bubbel vormt op de markten, is volgens de believers overdreven. Neem AI-lieveling Nvidia: dat het aandeel in een jaar verveelvoudigde, is niet zomaar gebaseerd op een hype, maar op harde cijfers en sterke verwachtingen, klinkt het. Nvidia boekte in het jongste kwartaal een omzet die ruim drie keer hoger was in dezelfde periode vorig jaar. JPMorgan merkt zelfs op dat de zogenaamde Magnificent Seven - Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla - momenteel goedkoper gewaardeerd zijn dan vijf jaar geleden.
De kunst van het stilzitten
Beleggers zitten vandaag in een moeilijke spreidstand. Aan de ene kant flikkeren de waarschuwingslampjes dat de aandelenmarkten misschien te optimistisch zijn. Aan de andere kant zijn er ook redenen om de rally te rechtvaardigen. Wat moet u dan precies (niet) doen met uw beleggingen? Dat hangt vooral af van welk type belegger u bent.
Belegt u voor de lange termijn? Dan is het wellicht beter om belegd te blijven, en dus niet al uw beleggingen te verkopen. Alle computermodellen en PhD’s ten spijt: vandaag kan niemand voorspellen wat de beurzen op korte termijn zullen doen. Het is dus beter om gewoon stil te zitten, en de markt niet proberen te timen, zodat u zeker (nog) op de trein zit als de beurs stijgt.
Ondanks de vele dips tonen de beurzen op lange termijn immers een stijgende trend. De MSCI World Total Return index is hiervoor een representatieve graadmeter. Dit is een wereldwijde aandelenindex die het totale rendement meet van bijna 1.500 aandelen uit 23 markten. Een berekening op basis van Bloomberg-data toont aan dat wie 100USD in 1974 belegde, zijn belegging eind 2023 tot 8301USD zag stijgen. In die 50 jaar eindigde de index 38 jaren in het groen en 12 jaren in het rood (de voorbije 20 jaar was dat 15 keer in het groen en 5 keer in het rood).
Ideeën om risico’s af te dekken
Belegt u voor de lange termijn? Of belegt u in fondsen die sowieso al actief bijgestuurd en beheerd worden? Dan is nietsdoen wellicht een interessante strategie. Heeft de hoogtevrees u toch te pakken, of bent u een eerder actieve belegger, dan kan u verschillende andere ideeën overwegen om de risico’s te proberen af te dekken:
- Verlaag de blootstelling aan aandelen en verhoog de blootstelling aan obligaties om het risico en de volatiliteit te proberen verlagen.
- Verlaag het gewicht aan Amerikaanse aandelen en verhoog de blootstelling aan Europese aandelen. Die zijn over het algemeen minder cyclisch en aantrekkelijker gewaardeerd dan Amerikaanse aandelen.
- Verhoog de blootstelling aan dividendaandelen omdat deze waarschijnlijk minder volatiel zullen zijn mocht de aandelenmarkt stoom aflaten.
- Gebruik eventueel stop-loss orders om verliezen te beperken. Daarmee kan u een specifiek prijsniveau bepalen waarop uw aandelen automatisch verkocht worden, waardoor u mogelijks de schade kunt beperken bij een stevige daling van de markt.
- Voor meer gevorderde en dynamische beleggers: zorg voor een indekkingsstrategie door een klein deel van uw portefeuille te beleggen in derivaatinstrumenten, zoals een mandje met putopties. Deze putopties bieden de mogelijkheid om bepaalde activa te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Dit betekent dat, als de marktprijzen dalen, de waarde van deze opties toeneemt, wat helpt om de potentiële verliezen in de rest van de portefeuille te compenseren.
- Overweeg om goud en/of andere edelmetalentoe te voegen aan uw portefeuille. Edelmetalen worden vaak gezien als een 'veilige haven' tijdens marktonzekerheden. Het toevoegen van een percentage goud of andere edelmetalen aan uw portefeuille kan dienen als buffer tegen marktvolatiliteit.
Onzeker over welke richting de beurzen uitgaan?
Overweeg ook om periodiek te beleggen. Zo spreidt u uw beleggingen over verschillende sectoren en in de tijd.