Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Magnificent 7 versus 2000s Tech Bubble

Geert Van Herck

Geert Van Herck

Chief Strategist KEYPRIVATE

Kijken we naar de Amerikaanse beurs, dan vallen de prachtprestaties van de Magnificent Seven (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Meta, Tesla en Nvidia) op.

pic 1

Bron : Visual Capitalist

De afgelopen jaren zorgden deze superbedrijven voor het gros van het rendement van de S&P 500. Ook dit jaar is dat niet anders. Onderstaande grafiek leert ons dat de S&P 500 eind september op een winst van 21% stond sinds de start van 2024 en dat de Magnificent Seven met een rendement van zo’n 35% bijna 50% beter doen.

Picture2

Bron : J.P. Morgan

Ze doen het zo goed dat bij heel wat beursanalisten beginnen te vrezen voor een zeepbelscenario. Ook al maken de producten en diensten van deze bedrijven meer en meer deel uit van ons dagelijkse leven, toch lijkt het bij deze analisten herinneringen op te roepen aan de internetzeepbel van 2000.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Staan we aan de vooravond van het uiteenspatten van een zeepbel? Laat ons beide situaties even vergelijken.

Zetten we de Magnificent Seven tegenover de 7 belangrijkste technologieaandelen van de technologiebubbel, dan zien we nu een groter beursgewicht: 31% van de marktkapitalisatie nu tegenover zo’n 19% van de markt toen.

Natuurlijk kan u deze marktconcentratie ook als een risico zien, al geven we dan graag mee dat de Magnificent Seven relatief sterker zijn dan de generatie van 2000:

  • hogere winstmarges,
  • grote cashreserves (om te investeren in nieuwe producten en diensten)
  • een ‘correcte’ waardering (niet overdreven zoals bij de grote techaandelen van eind jaren negentig).

Toch nog bezorgd?

Vindt u de blootstelling aan Amerikaanse technologieaandelen een beetje te groot bij de huidige S&P500? Er bestaan ‘gelijkgewogen’ trackers van de S&P500 waarbij technologie slechts 13,50% van de index voor zijn rekening neemt, tegenover 31% in de marktgewogen versie.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren