Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Veilig online bankieren: hoe beschermt u uw financiën?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Online uw zichtrekening opvragen en betalingen uitvoeren, uw aandelenportefeuille checken of uw spaarrekening bekijken, … Internetbankieren maakt het ons enorm eenvoudig om dicht bij onze financiën te staan en dat op iedere seconde van iedere dag. Maar hoe veilig is online bankieren vandaag, wetende dat cybercriminelen actiever zijn dan ooit? En hoe zorgen we bij Keytrade Bank voor de nodige veiligheidsgaranties?

Is online bankieren veilig? 2x “als”

De vraag stellen, is ze beantwoorden. Banken in ons land nemen strikte maatregelen om online fraude te voorkomen, zoals het gebruik van beveiligde HTTPS-verbindingen, identiteitsverificatie en het inzetten van geavanceerde fraudedetectiesystemen. Als uw bank deze veiligheidsacties heeft ondernomen, dan wordt het al een enorme uitdaging voor online fraudeurs om in de buurt van uw bankgegevens te komen. Los daarvan blijft de extra veiligheidscheck door extra veiligheidscheck door u als klant onmisbaar. Zo gaan cybercriminelen op tal van manieren vrij direct te werk om toegang te krijgen tot uw bankrekening. De ene manier al wat creatiever dan de andere. Denk aan: • Fraudeurs die valse e-mailberichten sturen met links naar nagemaakte websites. Daar vragen ze naar uw persoonlijke bankcode, waarmee ze toegang krijgen tot uw bankrekening. Let op: deze websites zijn soms quasi identiek nagebouwd op de originele website van de bankier en dus heel moeilijk om van elkaar te onderscheiden • Personen die via de telefoon persoonlijke en financiële gegevens proberen te verkrijgen door zich voor te doen als betrouwbare partijen • Oplichters die personen of bedrijven benaderen en hen vragen om betalingsgegevens te wijzigen voor toekomstige facturen, waarbij de fraudeurs de nieuwe rekening beheren • Valse loterijen waarbij u zogezegd een geldprijs heeft gewonnen, maar u eerst uw persoonlijke gegevens dient aan te vullen om uw prijs te claimen. Zo kunnen de criminelen uw identiteit stelen en financiële fraude plegen. Als u hier bij iedere e-mail of sms-bericht zeer alert voor blijft, dan trekt u voor uzelf een bijkomende veiligheidsmuur op. Controleer het nummer of e-mailadres van de afzender. Twijfelt u? Contacteer dan meteen uw bankier via de algemene contactgegevens. Zeker tijdens de feestdagen loont het om extra waakzaam te zijn.

Wat kunt u zelf doen om op safe te spelen?

Bovenop een kritisch oog helpt het om een aantal extra digitale veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg er onder meer voor dat: • U uw besturingssystemen van uw smartphone/pc/laptop up-to-date houdt en telkens de nodige veiligheidsupdates installeert • U sterke, unieke wachtwoorden en bij voorkeur tweestapsverificatie (multi-factor authentication) gebruikt om toegang te krijgen tot uw online bankrekening • U enkel gebruik maakt van beveiligde internetverbindingen wanneer u uw bankzaken regelt. Doe dit bijvoorbeeld niet wanneer u op een openbaar wifinetwerk zit. Maar de allerbelangrijkste regel van veilig online bankieren, is misschien wel de volgende: gebruik uw logisch verstand. Vindt u het vreemd dat u via sms of e-mail gevraagd wordt om toegang te geven tot uw bankomgeving of een storting dient uit te voeren? Doe het niet en meld het meteen aan uw bank.

Blog-Body-Veilig onlin

Vindt u het vreemd dat u via sms of e-mail gevraagd wordt om toegang te geven tot uw bankomgeving of een storting dient uit te voeren? Doe het niet en meld het meteen aan uw bank.

En wat als het gevreesde scenario toch waarheid wordt?

Als het de online fraudeurs op een of andere manier toch gelukt is om door uw digitale beschermingsmuur te breken, is het belangrijk om snel te handelen: • Bel naar Card Stop (www.cardstop.be of 078 170 170) als u uw kaartgegevens heeft gedeeld en laat meteen uw kaart(en) blokkeren • Contacteer uw bankier en doe melding van de inbreuk • Verander eventuele andere codes • Doe aangifte bij de politie

Hoe garandeert Keytrade Bank u een veilige online bankomgeving?

Bezit u of bent u van plan om een online rekening bij Keytrade Bank te openen? Naast de bovengenoemde veiligheidsmaatregelen, bieden we al onze klanten twee bijkomende versleutelde toegangswegen aan tot hun Keypack.

Met de softkey via uw digitaal apparaat

De Keytrade-softkey is een volledig online verificatiemethode. Met uw smartphone scant u een QR-code in op uw desktop of tablet. Nadat u nog uw persoonlijke beveiligingscode heeft ingegeven, krijgt u op een veilige manier toegang tot uw Keypack-rekeningen.

Met de Hardkey

Een alternatief op de softkey is de Keytrade-hardkey. Met dit klein toestelletje genereert u een eenmalige beveiligingscode om toegang te krijgen tot uw online bankomgeving. Even veilig, maar u dient de hardkey wel altijd in uw buurt te hebben.

Misschien wel het grootste voordeel van een online bank zoals Keytrade Bank?

Bij Keytrade Bank bieden we onze financiële diensten uitsluitend online aan. Dat betekent dat veilig online bankieren helemaal in ons DNA vervlochten zit. Wij kennen de potentiële cybergevaren als geen ander en weten dus perfect waar we de nodige aandacht aan dienen te schenken om de veiligheid van onze klanten en hun financiële bezittingen te garanderen. Heeft u nog vragen voor ons over onze Keypack-rekeningen of over onze security-initiatieven? Neem zeker een kijkje tussen de Veelgestelde Vragen onder onze klanten of ontdek rechtstreeks alle voordelen van een online Keypack-rekening. Ontdek Keypack van Keytrade Bank

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren