Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Heeft de obesity trade een keerpunt ingezet?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

De zogenaamde obesitas-aandelen zijn afgeslankt de voorbije maanden. Novo Nordisk verloor zelfs 40% van zijn beurswaarde tegenover zijn piek. Wat is er aan de hand en biedt dit een koopkans?

Sommige medicijnen hebben de wereld voorgoed veranderd. Denk aan penicilline tegen bacteriële infecties, insuline dat diabetes beheersbaar maakt, en cholesterolremmers die het risico op hart- en vaatziekten drastisch verlagen. Stuk voor stuk medische doorbraken die miljoenen levens hebben gered en verbeterd. De voorbije jaren lijkt een nieuwe klasse geneesmiddelen zich bij dat rijtje te voegen. En misschien zelfs alle voorgangers in impact te overtreffen: GLP-1 agonisten.

Van diabetesbehandeling naar afslankmiddel

GLP-1 agonisten bootsen een natuurlijk hormoon na dat onze bloedsuikerspiegel in balans houdt. Oorspronkelijk werden deze geneesmiddelen ontwikkeld voor diabetes, maar later bleken ze ook te werken als afslankmiddel. Een wekelijkse injectie remt de eetlust en vertraagt de maaglediging, waardoor de kilo’s er snel en effectief afgaan.

Wereldwijd kampen meer dan 2,5 miljard volwassenen met overgewicht, waarvan 1 miljard met ernstig overgewicht, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook zo’n 390 miljoen kinderen en jongeren wegen te veel. Een zorgwekkende trend vanuit gezondheidskundig perspectief, maar voor farmabedrijven die deze medicatie ontwikkelen betekent het vooral een gigantische én groeiende afzetmarkt.

De volgende doorbraak?

GLP-1 agonisten blijken bovendien veel meer te kunnen dan alleen diabetes onder controle te houden en gewichtsverlies bevorderen. In maart 2024 kreeg semaglutide (bekend als Ozempic en Wegovy van het Deense Novo Nordisk) in de VS groen licht voor de behandeling van hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht. Kort daarna boekte tirzepatide (Mounjaro en Zepbound van het Amerikaanse Eli Lilly and Company) veelbelovende resultaten bij slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen herhaaldelijk stokt. Voor die aandoening kreeg Eli Lilly intussen eveneens goedkeuring van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap. En dat zijn nog maar enkele van de goedkeuringen die de bedrijven bijeen rakelden voor hun sterproducten. Daar stopt het bovendien niet bij. Volgens The Economist testen onderzoekers deze medicijnen inmiddels op een breed scala aan andere aandoeningen, van lever- en nierziekten tot Alzheimer en zelfs drugsverslaving. Als GLP-1 agonisten ook daar een doorbraak forceren, zou dat de farmaceutische wereld voorgoed op zijn kop zetten.

Beleggers slaan massaal toe, maar hoe lang nog?

De euforie rond deze ‘wondermiddelen’ stuwde de farmabedrijven achter de medicijnen naar ongekende hoogten. Novo Nordisk werd Europa’s waardevolste bedrijf, terwijl Eli Lilly uitgroeide tot het waardevolste farmabedrijf ter wereld. Beleggers doken massaal in de zogenaamde obesity trade, wat leidde tot torenhoge beurswaarderingen.

Maar sinds enkele maanden is die investeringsgekte een stuk bekoeld. In december 2024 faalde een veelbelovende test van Novo Nordisk’s nieuwe obesitasmedicijn. Het bedrijf verloor toen in één klap 90 miljard euro aan beurswaarde, terwijl Eli Lilly twee kwartalen op rij lagere verkoopcijfers rapporteerde.

Beide aandelen verloren terrein sinds hun piek in de zomer van 2024. Vooral Novo Nordisk kreeg een tik en daalde van zijn recordhoogte in juni met ongeveer 40% (situatie 6 februari 2025), en is niet langer het waardevolste bedrijf van Europa. Bij Eli Lilly blijft de schade beperkter: sinds september 2024 slankte het aandeel zo’n 10% af (situatie 6 februari 2025).

Een veld vol concurrenten

De vraag naar GLP-1 middelen is gigantisch, maar hoe groot de markt uiteindelijk wordt voor de twee koplopers, blijft een vraagteken. Novo Nordisk en Eli Lilly krijgen steeds meer concurrentie van opkomende biotechbedrijven. Nieuwe spelers werken (net als hen) aan goedkopere, makkelijkere en effectievere varianten, zoals pillen in plaats van injecties en formules met minder bijwerkingen. Biotech-startups zoals Verdiva Bio en Kailera Therapeutics haalden elk meer dan 400 miljoen dollar op, terwijl Metsera eind januari een indrukwekkende beursintroductie maakte. Intussen ontwikkelen farmagiganten als Amgen, Roche en Viking Therapeutics hun eigen alternatieven.

Hoewel het nog jaren kan duren voordat deze nieuwe middelen de markt bereiken, maakt de toenemende concurrentie de langetermijnvooruitzichten voor beleggers minder rooskleurig. En met de hoge waarderingen van de huidige marktleiders groeit de twijfel: hebben Novo en Lilly hun piek al bereikt? Een ander struikelblok blijft de productiecapaciteit. Sinds GLP-1 medicijnen in 2021 officieel werden goedgekeurd als afslankmiddel in de VS, is devraag groter dan het aanbod. Dat maakt het moeilijk om de werkelijke marktomvang en groeipotentie in te schatten. Daar komt nog bij dat Novo Nordisk’s Wegovy en Ozempic recent zijn toegevoegd aan de Medicare-onderhandelingslijst. Dit betekent dat het bedrijf vanaf 2027 waarschijnlijk in prijs moet zakken in de VS, een factor die de toekomstige winstmarges onder druk zet. Tot slot is er nog een geopolitiek verhaal. Donald Trump dreigde in januari met hoge importtarieven tegen Denemarken. De Amerikaanse president wil Groenland graag kopen, maar dat land is een autonome regio van Denemarken en staat niet te koop. Die dreiging is een extra onzekerheid voor beleggers in Novo Nordisk.

Wie worden de winnaars?

Tot voor kort was obesitasmedicatie dé investering in de farmasector. Beleggers beschouwden het als het ‘AI-equivalent’ van de gezondheidszorg: een trend die iedereen begreep en waarin men haast blind instapte. Terwijl Novo Nordisk en Eli Lilly lange tijd onaantastbaar leken en de koek onder elkaar verdeelden, laten recente ontwikkelingen zien dat hun dominante positie niet vanzelfsprekend is. De markt is nog steeds gigantisch, maar toenemende concurrentie, strengere prijscontroles en groeiende beleggerszorgen wegen op de koersen.

De vraag voor beleggers is niet langer of GLP-1 medicijnen de wereld zullen veranderen, dat staat buiten kijf. De echte vraag is: welke bedrijven zullen er uiteindelijk als winnaars uitkomen?

Is dit een koopmoment?

De fundamenten van Eli Lilly en Novo Nordisk blijven sterk: ze domineren nog steeds de markt voor obesitas en hebben een bewezen trackrecord van innovatie. Bovendien kunnen verdere goedkeuringen voor bredere toepassingen nieuwe groeigebieden openen. Begin februari legde Novo Nordisk bovendien bedrijfsresultaten voor die positief onthaald werden bij beleggers. Het Deense bedrijf verwacht ook op de Amerikaanse markt met een afslankpil te kunnen komen vóór Eli Lilly.

Na de domper in december kon Novo Nordisk ook positieve resultaten voorleggen voor een ander afslankmedicijn. Terwijl Novo vooral actief is in de ontwikkeling van medicatie voor diabetes, obesitas en zeldzame aandoeningen, heeft Eli Lilly een veel breder portfolio. Naar diversificatie toe is Eli Lilly aantrekkelijker, maar noteert het aandeel van Novo Nordisk veel goedkoper tegen 23 keer de verwachte winst over 2025. Eli Lilly noteert tegen 37 keer de verwachte winst over 2025 (situatie 6 februari 2025). Begin februari kwam Eli Lilly ook met kwartaalcijfers die beleggers weer tevreden stelden. De eerdere correctie die beide aandelen doormaakten, kan dan ook een koopmoment zijn voor beleggers die bereid zijn het risico te nemen.

Spreiden, spreiden, spreiden

Aan de andere kant belooft de rit in obesitas-aandelen hobbeliger te worden, naarmate meer concurrenten de markt betreden, betere alternatieven komen en octrooien vervallen. Beleggers die instappen, moeten bereid zijn om volatiliteit te aanvaarden en een horizon van meerdere jaren voor ogen houden. Net daarom kan diversificatie een verstandige aanpak zijn. Dit kan op verschillende manieren:

  • Andere farmagiganten. Bedrijven zoals Roche, Amgen en Pfizer werken aan hun eigen GLP-1 varianten en hebben een brede portefeuille van geneesmiddelen en behandelingen, wat hen minder afhankelijk maakt van één specifieke trend.
  • Biotech. Hoewel risicovoller, kunnen biotechbedrijven interessante opportuniteiten bieden voor beleggers die willen inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt.
  • ETF’s. Een exchange-traded fund (ETF) dat zich richt op de farmaceutische sector, biotech of zelfs specifiek op obesitas biedt een meer gediversifieerde blootstelling zonder dat beleggers individuele aandelen hoeven te selecteren.
  • Beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen die investeren in gezondheidszorg en farmacie kunnen een evenwichtige manier bieden om blootstelling te krijgen aan de sector zonder de volatiliteit van individuele aandelen. De beheerders selecteren de aandelen waarvan ze het meeste potentieel verwachten, waardoor u niet zelf het huiswerk moet doen.

Voor wie overtuigd blijft van de GLP-1 revolutie, kunnen de recente correcties koopkansen bieden, al blijft een selectieve aanpak essentieel. Diversificatie binnen en buiten de sector blijft een slimme aanpak om de risico’s beter te spreiden.

Beleggen in trackers of fondsen rond dit thema?

• Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be

• Klik in het zoekvenster op Geavanceerd

• Vink Tracker en/of Fonds aan

• Zoek op de term health, biotech of obesity

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren