8 tijdloze regels voor beleggers

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

1. De activaklasse is bepalend voor uw rendement

Om succesvol te beleggen gaat het niet zozeer om op het juiste moment aandeel X of obligatie Y te kopen of verkopen. Wat vooral telt, is hoe u uw geld verdeelt over de verschillende activaklassen (aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed, …). Dat is namelijk op lange termijn bepalend voor zo'n 90% van uw rendement. Dus in plaats van u te fixeren op het 'perfecte' aandeel of de 'juiste' timing om te kopen of verkopen, is het beter om te kijken welke activaklassen u best in welke verhouding in portefeuille heeft. Op lange termijn leren de geschiedenisboeken ons dat aandelen als activaklasse het meest uitzicht bieden op een hoger potentieel rendement. Maar dat betekent niet dat iedereen z’n portefeuille best alleen maar met aandelen volpropt. Hoe u uiteindelijk de verdeling tussen activaklassen invult, is afhankelijk van uw unieke situatie. Bent u bijvoorbeeld van plan om uw beleggingen 25 jaar aan te houden en kan u ermee leven dat ze tussendoor stevig kunnen schommelen? Dan kan een zuivere aandelenportefeuille misschien wel een goede keuze zijn. Heeft u een kortere horizon, bijvoorbeeld minder dan een jaar, en wil u weinig risico nemen? Dan zijn geldmarktfondsen misschien iets voor u.

2. Wees optimistisch

Welke grafiek u er ook bijhaalt: er zijn weinig landen of regio’s waar de economie er op lange termijn op achteruitgaat. Volgens de Wereldbank vonden sinds 1960 slechts vijf globale recessies plaats: in 1975, 1982, 1991, 2009 en 2020. Anders gezegd: de voorbije 73 jaar groeide de economie grofweg 68 jaar en kromp ze zo’n 5 jaar.Als de economie krimpt, dan is dat meestal ook van relatief korte duur. De globale recessies van 1975, 1982, 1991 en 2009 duurden volgens de Wereldbank één jaar en de recessie van 2020 één kwartaal. Hoewel we geneigd zijn om vooral aandacht te besteden aan het slechte nieuws van de dag (Alweer een zwaar faillissement! Dalend consumentenvertrouwen! Stijgende olieprijzen! …), is het de moeite om af en toe uit te zoomen. Want dan ziet u een heel ander plaatje.

Hoewel de economie en beurzen geen spiegelbeeld zijn van elkaar, vertaalt een groeiende economie zich ook naar de beursprestaties. Zelfs al lijkt de wereld om de haverklap te kunnen vergaan, de financiële markten volgen over het algemeen het pad van de winst. Om dat concreet te maken: in de laatste zes decennia hebben we twee wereldwijde pandemieën doorstaan (COVID-19 en de Hongkonggriep in 1968), werd een Amerikaanse president op straat geëlimineerd, leefden we door de spannende periode van de Koude Oorlog, werden we getroffen door een olieschok, zagen we de vernietiging van de Twin Towers, was de wereld getuige van miljoenen doden in conflicten die zich uitstrekten van Vietnam tot de Balkan, kampten diverse landen met hyperinflatie of met deflatie, viel de Sovjet-Unie uiteen, kregen we te maken met een financiële meltdown in 2008, zagen we duizenden grote bedrijven failliet gaan, werd Brexit werkelijkheid, vonden er ontelbare natuurrampen plaats, stapten honderden regeringen op, ondergingen de financiële markten meerdere crashes en bracht Jamiroquai 8 albums uit. Desondanks is de S&P 500 in deze roerige periode met een verbazingwekkende factor 60 gestegen: van 75 naar 4500 punten. Durf dus gerust optimistisch te zijn als belegger.

3. Diversificatie is niet sexy, maar het werkt wel

Een vermogen geleidelijk aan en zorgvuldig beleggen in een gediversifieerde portefeuille? Niet iedereen is gewonnen voor die traditionele aanpak. Miljardair en belegger Mark Cuban liet een tiental jaar geleden zelfs optekenen dat diversificatie voor idioten is. Een waslijst aan nieuwe cryptomiljardairs en memestocks moguls geven hem ondertussen gelijk: dé manier om snel en zeker rijk te worden is niet door te diversifiëren, maar door te concentreren.

Ja, wees gerust optimistisch als u belegt. Maar hou ook de voeten op de grond en leg niet al uw eieren in één mand. Want voor elke speculant die in een paar maanden steenrijk wordt, is er een veelvoud die faalt. Het mag misschien minder spannend zijn om het merendeel van uw vermogen te beleggen in gediversifieerde trackers of beleggingsfondsen, maar het biedt wel een meer evenwichtige route naar een financieel betere toekomst en nachtrust. Volgens een onderzoek van Natixis verwachtte de doorsnee Amerikaanse particuliere belegger in 2021 dat zijn beleggingsportefeuille op lange termijn 17,5% rendement per jaar zou moeten genereren (iets waar alleen Warren Buffet en een handvol andere professionals in slagen). Wees wél realistisch in uw verwachtingen en laat u niet meeslepen door overmoed of de drang naar snelle rijkdom.

4. Bouw risico’s af naarmate u ouder wordt (maar ook niet té vroeg)

Bent u een twintiger die net begint te beleggen? Dan is het over het algemeen aangeraden de voorkeur te geven aan risicovollere beleggingen (zoals aandelen) in plaats van defensievere beleggingen (zoals geldmarktfondsen, obligaties en gestructureerde producten). De reden is eenvoudig: een hoger risico komt in regel met een hoger potentieel rendement. Hoe jonger u bent, hoe meer tijd uw beleggingen hebben om zich te herstellen als het beursklimaat tijdelijk tegenzit. Tenzij u bijvoorbeeld volgend jaar vastgoed wil kopen of niet het risico wil nemen dat uw beleggingen tijdelijk kunnen dalen, kan het dus beter zijn om dynamischer te beleggen op jongere leeftijd.

Als u ouder bent, dan kan het verstandig zijn om geleidelijk conservatiever te beleggen. Dat kan omdat aandelen over het algemeen gevoeliger zijn voor schommelingen, en tijd nodig hebben om te recupereren als het onweert op de markten. Door op latere leeftijd wat risico’s af te bouwen, kan u uw opgebouwde vermogen mogelijks ook beter beschermen tegen neerwaartse risico’s.

Vroeger raadden adviseurs vaak aan om uw leeftijd van 100 af te trekken om het percentage aandelen in uw portefeuille te bepalen. Dus een 25-jarige zou dan 75% in aandelen beleggen. Tegenwoordig is 110 of zelfs 120 wellicht een beter ijkpunt, omdat de levensverwachting stijgt. Alles hangt natuurlijk opnieuw samen met uw persoonlijke doelstellingen. Als u bijvoorbeeld wil dat uw beleggingsportefeuille later integraal naar de (klein)kinderen gaat, dan kan het wél opportuun zijn om voluit in aandelen te blijven beleggen, ook al bent u de 90 voorbij.

5. Stel altijd een stop loss in

Aandelen kopen gaat vaak hand in hand met enthousiasme en optimisme. Maar zelfs de meest gedegen analyse kan het tij niet keren wanneer de markt zich tegen u keert. Hier komt de stop loss in het spel: een tool die u beschermt tegen grote verliezen door een aandeel automatisch te verkopen als de prijs tot een bepaald niveau daalt.

Door een stop loss in te stellen, geeft u uzelf ruimte om te falen zonder grote financiële schade op te lopen. Denk aan een stop loss als een vangnet: het mag er dan wel nooit echt toe komen dat u het nodig heeft, als het moment zich toch aandient, bent u blij dat het er is. Bovendien helpt een stop loss om emotionele beslissingen te voorkomen. De angst om te verliezen kan ons verleiden tot het maken van impulsieve keuzes. Een stop loss biedt een vooraf bepaald exitplan, zodat u op een rationele manier uw risico's kan beheren. Een stop loss is dus een instrument om uw beleggingsstrategie risicobestendiger te maken en tegelijkertijd uw nachtrust intact te houden.

6. De juiste prijs van een aandeel bestaat niet

Onder beleggers leeft vaak het idee dat aandelen of andere effecten één rationele prijs hebben. Dat leidt ertoe dat we soms gefrustreerd raken als de beurskoersen niet doen wat ze volgens ons zouden moéten doen. Waar we vaak echter niet bij stilstaan is dat dagelijks honderden miljoenen effecten van eigenaar wisselen. En dat elke eigenaar z’n eigen motivatie heeft om te kopen of verkopen. En dat wat rationeel is voor de ene, geen steek kan houden voor de andere. Vraagt u 100 mensen waarom ze in Tesla beleggen? Dan is de kans groot dat u 100 verschillende antwoorden krijgt. Iemand met een horizon van 10 jaar kan bijvoorbeeld een analyse gemaakt hebben van de technologie- en automotivesector, en geconcludeerd hebben dat het management bij Tesla kundig genoeg is om die sectoren de komende 10 jaar te domineren. Iemand die binnen het jaar weer wil verkopen, kan zijn beslissing hebben laten beïnvloeden door naar de huidige productcyclus van Tesla te kijken. Een daytrader - voor wie het weinig uitmaakt in welk aandeel hij belegt - kan dan weer een trend op een grafiek gedetecteerd hebben, en wil gewoon een paar dollar verdienen tussen lunch en bedtijd. Met andere woorden: het heeft weinig zin om koersen te proberen begrijpen.

7. Blijf belegd

Het mag gek klinken, maar als belegger is de beste strategie dikwijls om ‘lui’ te zijn en belegd te blijven. Warren Buffet wordt vaak de beleggershemel in geprezen omdat hij ‘er keer op keer in slaagt de juiste opportuniteiten op het juiste moment te identificeren’. Hoewel hij zeker heel getalenteerd is, is de realiteit iets genuanceerder. Na de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in 2013 verklaarde hij dat hij tijdens zijn leven in 400 à 500 aandelen had belegd en dat hij het meeste rendement slechts uit 10 aandelen had gepuurd. Zijn kompaan Charlie Munger voegde eraan toe: “Als je amper een paar topinvesteringen weghaalt, dan ziet ons track record er eerder middelmatig uit.”

Er zijn ondertussen meer dan 2.000 boeken geschreven over hoe Warren Buffett - ondertussen 93 jaar - zijn fortuin maakte. Maar weinig besteedden aandacht aan het feit dat hij al begon te beleggen toen hij 11 jaar was. Vandaag heeft hij een nettovermogen van 123 miljard USD (augustus 2023). Van dat bedrag verzamelde hij 119 miljard USD ná zijn 65ste verjaardag. Ons verstand is niet gebouwd om deze absurditeit aan te kunnen: het geheim van Warren Buffet is niet zozeer zijn neus voor opportuniteiten en timing, het is vooral ‘belegd blijven’ en niet constant in- en uitstappen om de markt te proberen timen.

8. Hou het simpel

Voor sommigen is beleggen een ware passie: jaarrapporten uitpluizen, elke dag uren spenderen op Bloomberg, complexe grafieken analyseren, en een eigen portefeuille beheren met tientallen, zo niet honderden, lijnen. Niet iedereen heeft echter de tijd, de zin of de kennis om al dat huiswerk te doen. En dat hoeft ook niet. Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? U hoeft geen doorgewinterde belegger te zijn om toch op een makkelijke manier te kunnen profiteren van de kansen die de financiële markten bieden. In plaats van zelf een mandje samen te stellen met aandelen en obligaties: waarom niet kiezen voor een tracker, of een fonds dat beheerd wordt door een professional? Of nog een stapje verder: waarom die trackers en fondsen zelf selecteren als er ook eenvoudige totaaloplossingen bestaan, zoals een beleggingsplan of vermogensbeheer? Dat bespaart u niet alleen tijd en energie maar ook transactiekosten, zonder af te doen aan het potentieel rendement.

Aan de slag met beleggen? Van doe-het-zelf naar vermogensbeheer: Ontdek uw mogelijkheden

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren