Hoe beleggen in de energietransitie?
Keytrade Bank
keytradebank.be
08 februari 2023
5 minuten te lezen
Er zijn nog massaal investeringen nodig om alle fabrieken, voertuigen, wasmachines, … op hernieuwbare energie te laten werken. En dat biedt kansen voor beleggers.
Of het nu om klimaatverandering, koopkracht of Oekraïne gaat: energie is de jongste jaren een onderwerp dat zijn plaats op de voorpagina’s blijft opeisen. In het parlement en in de portemonnee: het energievraagstuk houdt ons bezig. De beslissing van Rusland om de gaskraan dicht te draaien legde Europa's chronische afhankelijkheid aan gas en olie bloot, en nam grote delen van onze energie-intensieve industrie van de ene dag op de andere in een houdgreep. De torenhoge energieprijzen hadden zelfs tot gevolg dat Europa geen andere uitweg zag dan ondergestofte kolencentrales weer op te starten.
Energie gezocht
De uitdagingen rond energie zijn echter niet alleen een Europese aangelegenheid. Wereldwijd is driekwart van alle broeikasgassen vandaag gerelateerd aan energieconsumptie. De energietransitie van zwart naar groen is daarom geen optie, maar een must voor de hele wereld als we de klimaatverandering nog enigszins willen afremmen. Met uitzondering van de dip in 2020 wordt tegelijk ook de nood aan energie groter: het Internationaal EnergieAgentschap verwacht dat de vraag naar energie jaarlijks met 1 tot 1,3% zal toenemen tegen 2030, waarna de vraag iets minder snel zal stijgen. We zijn dan ook met steeds meer mensen, en met steeds meer mensen die geld hebben om een koelkast in huis te halen of een auto te kopen.
De portemonnee gaat open
De demografische, klimatologische en geopolitieke uitdagingen brengen stilaan een golf van investeringen in hernieuwbare energie teweeg.
Zo zette de VS - het land met de hoogste olieconsumptie per inwoner - recent het licht op groen om 369 miljard USD extra te investeren in de energietransitie (periode 2022-2031). In 2021 werd in de VS al voor 215 miljard USD in hernieuwbare energie geïnvesteerd, en dat tempo zal alleen maar verhogen. President Joe Biden wil enkel nog groene stroom uit het stopcontact zien komen tegen 2035.
Ook de EU oormerkte al honderden miljarden euro om de vergroening door te zetten en minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie. In 2021 werd in de EU al voor 260 miljard USD in hernieuwbare energie geïnvesteerd.
In Azië beweegt er eveneens heel wat. Alleen al in 2021 investeerde China voor 380 miljard USD in hernieuwbare energie. Hoewel het in absolute cijfers nog relatief bescheiden blijft (14 miljard USD in 2021), pompt ook India de jongste jaren steeds meer geld in hernieuwbare energie. Voor de komende jaren worden bovendien honderden miljarden yens, roepies, wons en yuans aan extra investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie verwacht. Naast China (2060) en India (2070) engageerden onder meer Japan (2050) en Zuid-Korea (2050) zich om klimaatneutraal te worden.
Ecologisch én economisch zinvol
Er zijn al duizelingwekkende bedragen geïnvesteerd, maar het investeringspotentieel is nog lang niet opgedroogd. Want amper 5% van de wereldwijde productie van primaire energie is vandaag van hernieuwbare oorsprong. Dat betekent dat er nog massaal investeringen nodig zijn om alle fabrieken, voertuigen, wasmachines … op hernieuwbare energie te laten draaien. En dat biedt kansen voor beleggers.
De totale (investerings)kost van hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie is vandaag bovendien lager dan steenkool en gas in twee derde van de wereld. Hernieuwbare energie is daardoor niet langer alleen ecologisch zinvol, maar ook economisch.
De energietransitie: meer dan zonnepanelen en windmolens
Beleggen in de energietransitie omvat meer dan investeren in bedrijven die zonnepanelen bakken en windmolens bouwen. Het thema valt uiteen in verschillende delen:
1. Energiedistributie en slimme energienetwerken
De wind waait niet altijd, de zon schijnt niet altijd. Met de toename van hernieuwbare energiebronnen wordt de stroomvoorziening wisselvalliger. Om de vraag en het aanbod in balans te houden, zijn er netwerken nodig die flexibel en slim zijn. De energieproductie is niet langer beperkt tot een kleine groep producenten, maar komt nu van miljoenen installaties, waaronder windmolenparken en zonnepanelen op huizen. Hierdoor worden steeds meer consumenten ook prosumenten, die zowel energie produceren als verbruiken. Om ervoor te zorgen dat de aanvoer en afname stabiel blijven, zijn er slimme en flexibele grids nodig.
2. Energiemanagement en -opslag
Hernieuwbare energiebronnen kunnen niet zo makkelijk worden 'aan- en uitgezet' als traditionele energiebronnen, zoals gas- of steenkoolcentrales. Beschikbare energie moet dus meteen geconsumeerd worden, of opgeslagen worden. Hierdoor is er een grotere noodzaak voor energieopslag en -management om overtollige energie te stockeren en te regelen.
3. Energie-efficiëntie
Dit gaat om investeringen in ondernemingen die bijdragen tot de energie-efficiëntie van gebouwen, industriële processen en transport.
4. Hernieuwbare energie
Dit omvat investeringen in producenten en leveranciers van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines en waterkrachtcentrales, evenals in energieleveranciers die geen blootstelling hebben aan koolstofintensieve bronnen.
Hoe beleggen in de energietransitie?
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de energietransitie, zoals met individuele aandelen, trackers (ETF's) of actief beheerde beleggingsfondsen. Welke strategie het beste bij u past, hangt af van uw risicobereidheid, kennis van het thema en de tijd die u in uw beleggingen wilt steken.
Individuele aandelen vereisen het meeste huiswerk. U selecteert bedrijven die actief zijn in de energietransitie, (ver)koopt en volgt deze aandelen zelf op. Deze aanpak biedt aan de ene kant het meeste potentiële rendement, maar levert aan de andere kant ook een groter risico op een hoog verlies, vooral als u slechts in een paar aandelen belegt. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen en te diversifiëren.
Trackers of ETF's volgen een index van aandelen die verband houden met de energietransitie. Met één tracker kan u in één klap in tientallen bedrijven beleggen die omzet halen uit dit thema. Het voordeel hiervan is dat u in één keer in een reeks bedrijven kunt beleggen en minder tijd hoeft te besteden aan het selecteren van individuele aandelen. Het nadeel is echter dat een tracker geen onderscheid maakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bedrijven, maar alle bedrijven in de index volgt.
Beleggingsfondsen investeren ook in een mandje van aandelen die in de energietransitie werkzaam zijn, maar op een actievere manier. Er is dus een beheerder die een selectie maakt en het kaf van de koren probeert te scheiden. Het nadeel is dat u voor dit actief beheer een stukje meer kosten betaalt dan voor een tracker.
Op zoek naar trackers of fondsen rond het thema energietransitie?
- Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
- Klik bovenaan op Geavanceerd, naast zoek op instrument naam, symbool of ISIN
- Vink Tracker en/of Fonds aan
- Zoek op de termen clean energy, renewable energy, new energy, sustainable energy of energy transition