Beleggen in biodiversiteit: kan Wall Street de jungle redden?
Keytrade Bank
keytradebank.be
21 september 2023
3 minuten te lezen
Milieu en duurzaamheid zijn brede topics, en geregeld verschuift onze aandacht naar andere aspecten. Waar in het verleden zure regen, het gat in de ozonlaag en kernafval de krantenkoppen domineerden, eisen thema's als klimaatverandering, de uitstoot van broeikasgassen en alternatieve energiebronnen nu de hoofdrol op.
Wat deze ‘nieuwe’ onderwerpen gemeen hebben, is dat er ook beleggingsproducten omheen worden gebouwd. Denk aan beleggingsfondsen die focussen op slim watergebruik, hernieuwbare energie of duurzame voedselproductie. De voorbije jaren kregen deze thema’s ook het gezelschap van fondsen met onder andere een low carbon of een Paris-aligned strik eromheen. De jongste toevoeging aan het aanbod zijn producten gelinkt aan biodiversiteit. Tientallen financiële spelers hebben ondertussen fondsen of trackers gelanceerd rond dit thema. Beleggers blijken er appetijt voor te hebben, want in 2022 pompten ze er al drie keer zoveel geld in als het jaar voordien. Eind 2022 stond de teller op 984 miljoen USD aan belegd vermogen. Ondanks de spectaculaire groei is dat in absolute cijfers natuurlijk nog peanuts.
Biodiversiteit = economie
De aandacht voor thema biodiversiteit kreeg onder beleggers vooral een boost dankzij de VN-top in Montreal (december 2022). Op die top kwamen bijna 200 landen overeen dat in 2030 zeker 30% van al het land en 30% van al het water op aarde beschermd gebied moet zijn. Momenteel is dat respectievelijk 15,8% en 8,2%. De landen spraken ook af dat het risico dat soorten door toedoen van de mens uitsterven in 2050 tien keer zo klein moet zijn als vandaag. Simpel gezegd: wat het klimaatakkoord van Parijs is voor klimaatopwarming, is het akkoord van Montreal voor biodiversiteit. Om die targets van Montreal te halen, zullen er inspanningen nodig zijn. Niet alleen van overheden en burgers, maar natuurlijk ook van bedrijven en de economie in z’n geheel. Een groot deel van onze economie staat of valt immers met ecosystemen en hun biodiversiteit. De oceanen zijn een belangrijke bron voor de farma-industrie, zonder bijen zouden onze supermarkten er mistroostig uitzien, zonder mangroves zou de visindustrie achteruit boeren, enzovoort.
Op zoek naar een dubbel rendement
We moeten dus een en ander veranderen om de verdere terugval in biodiversiteit te stoppen. En net daar komt ook het beleggingsaspect op de voorgrond. Want waar verandering nodig is, zijn investeringen nodig. En waar investeringen nodig zijn, zijn er beleggingskansen: dat is dan ook de achterliggende financiële logica achter de nieuwe lichting van beleggingsproducten die inzetten op biodiversiteit.
Naast het financiële rendement, streven deze producten op een of andere manier ook een rendement na voor het klimaat en de maatschappij. Dat doen ze door negatieve impact te verkleinen, en/of een positieve impact te vergroten. Elke beheerder heeft zo z’n eigen strategie. De meeste beleggen in bedrijven die hun nadelige impact op biodiversiteit proberen te verminderen of die een deel van hun inkomsten halen uit producten die bijdragen aan meer biodiversiteit. Een combinatie met (andere) strategieën is ook mogelijk, zoals het uitsluiten van bedrijven die schade toebrengen aan ecosystemen, het selecteren van bedrijven die de Sustainable Development Goals van de VN ondersteunen, die bijdragen aan de biodiversiteitsdoelstellingen van de EU Taxonomy, enz.
Gezocht: de juiste meetlat
Omdat dit beleggingsthema nog in de kinderschoenen staat, is niemand het eens hoe biodiversiteit nu precies gemeten moet worden. Het probleem is namelijk dat er niet veel harde gegevens over biodiversiteit zijn die gebruikt kunnen worden om aandelen te selecteren. Terwijl klimaatverandering koolstofuitstoot als metriek heeft, is biodiversiteit een breder en complexer onderwerp. Financiële instellingen die risico’s op vlak van biodiversiteit willen berekenen gebruiken momenteel nog een heel buffet aan methodes om de impact van bedrijven op biodiversiteit te proberen te meten: ENCORE, CBF, BFFI, GRI, SBT, TNFD ... Als u niet al deze acroniemen kan onthouden, onthou dan in ieder geval dit: deze tools zijn verre van perfect, om de eenvoudige reden dat ecosystemen erg ingewikkeld zijn en de impact van een bedrijf op deze ecosystemen zich niet makkelijk in cijfers laat vastpakken.
Wie onder de motorkap van de beleggingsfondsen en trackers kijkt, ziet dan ook veel variatie in de benadering van het thema: veel evidente aandelen, maar ook veel minder evidente aandelen. U zal bedrijven vinden die oplossingen en diensten aanbieden om de landbouw te helpen verduurzamen, om vis op een klimaatvriendelijke manier te kweken, enzovoort. Maar u komt in deze themafondsen en -trackers ook minder voor de hand liggende namen tegen. Zoals zuivelgigant Danone en cosmeticareus L’Oréal (omdat ze zich engageren om hun negatieve invloed op biodiversiteit te verkleinen) en bandenfabrikant Michelin en alcoholproducent Pernod Ricard (omdat hun activiteiten weinig impact hebben op biodiversiteit).
Zinvol of niet?
Volgens het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (Ipbes) worden ongeveer een miljoen soorten met uitsterven bedreigd, veel daarvan binnen tientallen jaren. En in 2018 was volgens de Living Planet Index van het WWF de populatie van 5.230 representatieve wilde dieren met gemiddeld 69% gedaald tegenover 1970. De financiële sector heeft ook nota van genomen van die uitdagingen, en wil beleggers met nieuwe producten warm maken voor zowel de problematiek als het potentiële rendement.
Als u een belegger bent die begaan is met milieu en duurzaamheid, dan heeft u wellicht al een verantwoord beleggingsproduct in portefeuille. Misschien richt het zich op hernieuwbare energie, groene mobiliteit of duurzame landbouw. Hoewel biodiversiteit ontegenzeggelijk ook een belangrijk thema vormt, is het voor beleggers de vraag in hoeverre het een thema is dat ze evenzeer ten volle kunnen bespelen. Een realistische kijk op de mogelijke impact van een belegging is hier zeker op z’n plaats. Net als bij veel andere thematische benaderingen volstaat het niet om af te gaan op de naam van het fonds of de tracker. U dient de strategie en samenstelling van het product kritisch tegen het licht te houden. Als belegger moet u er zich ook bewust van zijn dat het beleggingsuniversum sterk wordt afgebakend door niet-financiële criteria, wat kan resulteren in een beperkte diversificatie, gemiste beleggingskansen en hogere volatiliteit.
Aan de andere kant biedt beleggen in biodiversiteit ook opportuniteiten. Eerst en vooral krijgt de problematiek steeds meer aandacht van overheden, wat kansen oplevert voor bedrijven die oplossingen bieden voor dit thema. Ten tweede is er een groeiend maatschappelijk bewustzijn omtrent duurzaamheid, wat bedrijven met een duidelijke focus op biodiversiteit een concurrentievoordeel kan bieden. Tot slot kan u via uw beleggingen mogelijks ook een maatschappelijk rendement verwezenlijken. Beleggen in biodiversiteit biedt dus een lonende kans om verschillende doelen te verenigen, maar een kritische blik blijft hoe dan ook op z’n plaats.
Op zoek naar trackers of fondsen rond het thema biodiversiteit?
- Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be.
- Klik bovenaan op Geavanceerd, naast zoek op instrument naam, symbool of ISIN.
- Vink Tracker en/of Fonds aan.
Andere artikels die u mogelijk interesseren
Maandelijkse video 2024
Werken aan uw pensioen kan u beter vroeg dan laat doen
Al eens aan beleggen in de sector van huisdieren gedacht?
Staat de langetermijnrente opnieuw voor een opwaartse trend van 40 jaar?
Democraten of Republikeinen: welke partij is beter voor uw beleggingsportefeuille?
Waarom een kind zakgeld verdient
Magnificent 7 versus 2000s Tech Bubble
5 fouten die beleggers maken tijdens volatiele markten
'Second Serve' Keytrade Bank: Geef oude padelballen een nieuw leven!
Staatsbon, spaarrekening of termijnrekening: wat kiest u?
House flipping: is het sop de kolen waard?
Beleggen in dividendaandelen: waarop letten?
Waarom een hoog dividendrendement een vergiftigd geschenk kan zijn
3 manieren om te beleggen als u weinig tijd heeft
Hoe kiest u een beleggingsfonds voor uw kind?
Robotica: van sciencefiction naar science
Vastgoedaandelen: klaar voor een comeback?
Coronablog by Geert Van Herck: Marktbeschouwingen
Is dit hét moment om in obligaties te beleggen?
Al eens aan beleggen gedacht voor uw kinderen?
Aandelen gekocht? Waarom u best meteen ook een stop loss instelt
Lenen voor een tweede woning: wat zijn uw opties?
Hoe beleggen in ruimtevaart?
Hoeveel kunt u lenen voor een woning?
Moet u belasting op spaargeld en beleggingen betalen?
Maandelijkse video 2023
Hoe beïnvloeden verkiezingen de beurs?
Gouden tijden? Waarom (niet) beleggen in goud
Een woning kopen om te verhuren: een slimme investering?
Wees alert, want er loert gevaar
Gaat AI menselijke beleggingsadviseurs vervangen?
Hoe beleggen in de energietransitie?
Is India het nieuwe China?
Welke sectoren overwegen na de laatste renteverhoging?
Keytrade Bank koos SOPIAD voor het integreren van de 'duurzaamheidsvoorkeuren' bij Keyprivate
8 tijdloze regels voor beleggers
World Cleanup Day
Sparen om te sparen? Of sparen voor een specifiek doel?
Hoe bereidt u zich financieel voor op een langer leven?
Belegger, hou de emoties onder controle!
Hoe natuurrampen de economie en markten beïnvloeden
Van KIID naar KID: nieuwe regels, betere beleggingsbeslissingen
Een vitaminekuur voor uw beleggingen
Verdient water een plek in uw portefeuille?
Obligaties boven in 2023?
Vergeet uw EPC niet bij uw kredietaanvraag
Maandelijkse video 2022
Een recessie…en toch stijgen de beurzen?!
Een nieuwe, frisse wind in de investeringswereld!
Zet een strakker monetair beleid een rem op de beurshausse?
Bibberen op de beurs? Kijk naar het 200-daagsgemiddelde
Hoe komt u de ESG-score van een bedrijf te weten?
Het ABC van ESG
Hoe kunt u een beleggingsportefeuille inflatiebestendig maken?
078 170 170 CARD STOP heeft een nieuw nummer!
Maandelijkse video 2021
5 tips om het hoofd koel te houden als het stormt op de beurs
Hoe kiest een belegger de juiste aandelen?
Fiscale plafonds inkomstenjaren 2020-2023
Shorten: wat is het en hoe werkt het?
10 zaken die u op één dag kan doen om uw financiële gezondheid te verbeteren
Uw geld beschermen bij een echtscheiding: een handleiding
Timing is everything: hoe het juiste instapmoment kiezen?
Technologie behoedt belegger tegen waan van de dag
Waarom (niet) beleggen in microcaps?
Toenemende schulden: is dat een probleem?
Fondsen en trackers: kiest u voor kapitalisatie of distributie?
Kan ik beleggen zonder grote sommen?
Mijn beleggingen in balans brengen: hoe doe ik dat?
CARD STOP heeft een nieuw nummer! Bel 078 170 170
Steek eens een megatrend in uw portefeuille
De luie marathonbelegger
Naar een nieuwe eindejaarsrally op de beurzen?
Coronablog Geert Van Herck: Paniek bereikt extreme niveaus … zoveelste episode
Per seconde grijzer? Denk nu al aan uw pensioen
Coronablog Geert Van Herck: S&P 500 geeft een positief trendsignaal!
Hoeveel pensioen krijgt u later?
Hoe omgaan met financiële stress?
Nog geen einde aan de Amerikaanse hegemonie!
Gaat u voor goud? Goud lijkt er opnieuw voor te gaan.
Bent u een tegendraadse belegger?