Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

6 redenen waarom het ook nog in 2024 loont om zonnepanelen te installeren

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

2023: dat was volgens velen hét jaar om nog snel in zonnepanelen te investeren. Tot eind december gold er in heel België namelijk een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%) voor groene investeringen. Wie in het Vlaams Gewest nog zonnepanelen installeerde in 2023, kon bij Fluvius een premie tot 750 euro opstrijken. En in Wallonië werd voor januari 2024 het einde van de terugdraaiende teller aangekondigd (bestaande installaties in het Waals Gewest kunnen nog tot 2030 een terugdraaiende teller hebben). Van Oostende tot Aarlen was er dan ook een stormloop op zonnepanelen. Niet alleen omdat er in 2024 een einde zou komen aan verschillende gunstmaatregelen. Maar eveneens omdat de energiecrisis nog vers in het geheugen zat. Veel Belgen kozen er dan ook voor om in 2023 zonnepanelen te leggen; voorlopige cijfers wijzen zelfs op een recordjaar. Dat doet natuurlijk de vraag rijzen: is het sop vandaag nog wel de kolen waard? Zeker nu de stroomprijzen weer enigszins ‘normaal’ zijn? En ook andere voordelen - zoals de groenestroomcertificaten in Vlaanderen en de terugdraaiende teller in Vlaanderen en Brussel - al eerder afgevoerd werden? Ja, het is nog de moeite waard. En wel hierom:

1. Nog steeds verlaagd btw-tarief voor oudere woningen

Hoewel de tijdelijke btw-verlaging voor groene investeringen afgevoerd is, geniet u nog steeds het verlaagd btw-tarief voor investeringen in woningen die ouder zijn dan tien jaar. Deze gunstmaatregel geldt voor onbepaalde tijd en ook voor wie in zonnepanelen investeert. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet het om een privéwoning gaan (slechts een klein deel mag u gebruiken om uw beroep uit te oefenen). En daarnaast moet de levering en plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren. Doe-het-zelvers genieten dus niet van het verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

2. Nog steeds gemeentelijke of gewestelijke voordelen

Verschillende Vlaamse gemeenten bieden nog subsidies voor wie zonnepanelen installeert. Er kunnen wel beperkingen en voorwaarden gelden, die van gemeente tot gemeente verschillen. Kijk of jouw gemeente nog in toelagen voorziet. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt u nog steeds groenestroomcertificaten voor een periode van 10 jaar. Die kan u verkopen en op die manier het financieel rendement van uw systeem verbeteren of ten minste de afschrijving ervan versnellen. In Wallonië kan u nog steeds gebruikmaken van de prime domotique. De premie geldt voor (de installatie van) apparatuur om het zelfverbruik te optimaliseren, met een maximumpremie van 400 euro.

3. Vergoeding voor stroomoverschotten

De elektriciteit die u te veel produceert (en/of niet opslaat in een thuisbatterij) wordt op het net geïnjecteerd. Daarvoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Dat injectietarief is uiteraard een stuk lager dan het tarief dat u betaalt voor stroom die u van uw energieleverancier koopt (onder meer omdat de distributiekosten en taksen wegvallen, en omdat de leverancier vrij is om het injectietarief zelf te bepalen).

4. Prijzen zonnepanelen sterk gedaald

In 2023 zijn de prijzen van zonnepanelen scherp gedaald, met wel 30 tot 40% voor zonnepanelen uit China (goed voor 80% van de markt). Door het zweepslageffect van de pandemie (problemen in de toeleveringsketens, tekort aan materiaal …) en door de energiecrisis was er eerst een tekort aan panelen. Daarop werden er massaal veel bestellingen geplaatst en extra productiecapaciteit gebouwd. Te veel blijkbaar, want nu is de situatie precies omgekeerd: er is een overschot, waardoor de prijzen kelderden. Dit betekent natuurlijk nog niet dat een installatie vandaag 30 tot 40% goedkoper is dan een jaar geleden. De algemene loonkosten stegen ondertussen wel. Maar de prijsdaling van de panelen maakt het wel aantrekkelijker voor wie de investering overweegt.

5. Terugverdientijd blijft aantrekkelijk

Ook zonder subsidies blijven zonnepanelen rendabel. Een installatie levert al vanaf de eerste dag stroom op, en dus een lagere energiefactuur. Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 à 30 jaar (hun rendement zakt wel naar 80 à 90%). Vandaag mag u voor een gemiddelde installatie uitgaan van een terugverdientijd van 7 jaar. Met andere woorden: uw investering is na 7 jaar terugverdiend én daarna geniet u nog grofweg 20 jaar van gratis stroom.

6. Betere technologie

Zonnepanelen worden steeds efficiënter. De panelen die u vandaag op uw dak legt, kan u niet meer vergelijken met de panelen die u 20 jaar geleden geïnstalleerd zou hebben. Moderne zonnepanelen zijn minder afhankelijk van de sterkte van de zon, en meer van de intensiteit van het licht. Simpel gezegd: op bewolkte dagen leverden ze vroeger nauwelijks rendement, terwijl ze vandaag wel stroom produceren. Dat een dak niet meer op het zuiden uitgeeft, is geen belemmering meer.

Zonnepanelen? Ja, graag!

Een lening nodig voor uw bouw- of energieproject? Maak een gratis en instant simulatie

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren