Rijdt Elon Musk het aandeel Tesla in de prak?
Keytrade Bank
keytradebank.be
27 maart 2025
3 minuten te lezen
De verkoop daalt, het vertrouwen brokkelt af en Elon Musk lijkt met alles bezig behalve Tesla. Wordt 2025 het jaar van de grote Tesla-correctie? Of is dit slechts een put in de weg naar een nieuwe groeiversnelling?
Toen Henry Ford een eeuw geleden fabrieken in Groot-Brittannië en Duitsland oprichtte om het Model T te produceren, droomde hij van een wereldwijd auto-imperium. In veel opzichten is Tesla het 21e-eeuwse equivalent van Ford. Het bedrijf heeft een first mover-voordeel in elektrische voertuigen, wordt geleid door een markante CEO en heeft wereldwijde ambities.
Hoewel Tesla pas in 2019 en 2022 zijn eerste fabrieken opende in respectievelijk China en Duitsland, heeft het bedrijf al een opmerkelijke internationale aanwezigheid opgebouwd. Ongeveer 50% van de omzet komt uit Noord-Amerika, 30% uit Azië-Pacific en 13% uit Europa, volgens schattingen van FactSet geciteerd in de Wall Street Journal.
Maar de weg naar een volwaardige wereldspeler is hobbelig, bleek de voorbije maanden opnieuw. Op Wall Street verloor Tesla op z’n dieptepunt bijna de helft van zijn beurswaarde. De paniek in de tent was compleet: de ene dag 15% in het rood, de andere dag 10% in het groen.
Eén verklaring voor de mood swings op de beurs zijn de politieke escapades van Musk, een echo van Henry Ford's eigen politieke controverses. Maar er is meer aan de hand.
1. Politieke profilering schoffeert fans
Weinig merken zijn zo nauw verbonden met hun CEO als Tesla. Lange tijd werkte dit in het voordeel van de pionier in elektrische auto’s. Maar sinds Elon Musk zich politiek profileerde, lijkt dat eerder een nadeel te worden. Als zelfverklaarde bureaucracy-basher-in-chief bij DOGE dachten veel beleggers aanvankelijk dat zijn politiek avontuur Tesla goed zou doen. In december stuurden beleggers het aandeel zelfs naar een record, met een marktwaarde die boven de 1.500 miljard USD klom.
Maar niet iedereen is blij met de bromance met Donald Trump. Voor fans van het eerste uur – vaak milieubewuste, progressieve kopers – voelt dit als verraad. Ross Gerber, een van de eerste grote investeerders in Tesla en nog steeds aandeelhouder, liet optekenen dat Musk er de jongste tijd in slaagde de slechtste marketing te voeren voor het beste product ter wereld.
Vooral in Europa lijken Musk en Tesla in ongenade gevallen. Begin 2025 is het aantal nieuw ingeschreven Tesla’s praktisch gehalveerd vergeleken met een jaar eerder. De verkoop van Tesla’s kelderde in februari met 44%, terwijl de verkoop van elektrische wagens in Europa in die maand met 25% steeg. In Duitsland, waar Musk het AfD ruggensteunde, stortte de verkoop zelfs met 76% in. Grote uitzondering blijkt Groot-Brittannië, dat in februari nog een stijging van 21% optekende. Musk flirt daar openlijk met Reform, de partij van Nigel Farage.
Europa blijft natuurlijk een relatief kleine afzetmarkt voor Tesla. Maar ook in de VS kampt Tesla met een imagoprobleem. Net als in Europa werden Tesla-showrooms getroffen door protestacties en verschenen bumperstickers met teksten als I bought my Tesla before Elon went nuts. Verkoopcijfers voor februari wijzen op een krimp met 10% tegenover een jaar geleden, na een krimp met 11% in januari.
Een verklaring voor de lagere verkoopcijfers is dat een van de modellen (Model Y) een update krijgt, en dat potentiële kopers nog even wachten met de aankoop. Dat verklaart echter niet volledig het bloedbad. Het feit dat Elon Musk ook veel tijd in Washington spendeert terwijl hij CEO van Tesla is én CEO van SpaceX én CTO van X (Twitter) én belangen heeft in andere bedrijven (Neuralink, The Boring Company en xAI) én 14 kinderen heeft, doet beleggers de vraag rijzen of hij nog wel tijd heeft om te focussen op zijn rol bij Tesla.
2. BYD: Chinees weerwerk
In China – ’s werelds grootste EV-markt – kampt Tesla dan weer met een andere tegenwind: de felle lokale concurrentie. BYD, een Chinese automaker die Tesla in 2023 voorbijstak als grootste EV-producent ter wereld, grijpt daar een steeds groter stuk van de taart. In februari behaalde BYD een marktaandeel van 29% in de Chinese markt voor elektrische voertuigen (incl. hybrides), terwijl Tesla met 4% op de zevende plek stond.
Met andere woorden: op Tesla’s belangrijkste groeimarkt domineert BYD nu met factor zeven in marktaandeel. Over heel 2024 had Tesla een marktaandeel in China van 6%.
Vorig jaar was bijna een op de twee verkochte wagens in China elektrisch. Chinese merken lanceren continu nieuwe voertuigen en innovatieve technologieën: zo presenteerde BYD dit voorjaar nog een accutechnologie die auto’s bijna net zo snel kan opladen als conventioneel tanken. Voor Chinese kopers, bekend om hun gretigheid voor de nieuwste snufjes, oogt Tesla’s line-up van Model 3 en Y inmiddels wat “staats en verouderd” vergeleken met de futuristische designs en features van lokale rivalen.
Om concurrerend te blijven, heeft Tesla agressieve prijsverlagingen doorgevoerd in China. Die strategie gaf een aanzet tot een ware prijzenoorlog. BYD en andere spelers volgden met eigen kortingen, zodat elektrische auto’s nu voor Chinese consumenten steeds betaalbaarder worden. Dat is goed nieuws voor de verkoopvolumes, maar het knaagt aan Tesla’s winstmarges én die van de hele industrie. Waar Tesla ooit grossierde in hoge marges op zijn auto’s, liggen die nu onder druk door de kortingen en incentives die nodig zijn om klanten binnen te halen. Bovendien heeft Tesla een beperkt aantal modellen, terwijl Chinese concurrenten elke niche – van goedkope stads-EV tot luxe SUV – invullen tegen scherpe prijzen.
3. Tegenvallende verkoopcijfers doen (opnieuw) vraag rijzen over waardering
Tesla was jarenlang een groeiverhaal met onafgebroken stijgende verkoopcijfers, maar 2024 markeerde een omslag. Voor het eerst sinds 2011 daalde het aantal wereldwijd geleverde Tesla’s op jaarbasis. In 2024 verkocht Tesla zo’n 1,79 miljoen voertuigen, 1% minder dan in 2023. Dat is op zich nog altijd een enorm volume, maar het signaal is duidelijk: de grens van de explosieve groei lijkt bereikt. Ter vergelijking: de Chinese rivaal BYD verkocht vorig jaar 4,3 miljoen wagens, een stijging met 41% tegenover 2023. Tegelijk kampte Tesla in 2024 met meerdere kwartalen waarin de verkoopaantallen achterbleven bij de ambitieuze doelstellingen, wat het vertrouwen van analisten begon te schaden. Vorig jaar borg Tesla de plannen op om tegen 2030 20 miljoen wagens per jaar te produceren.
De afkoelende groei en kopzorgen over Musk zelf vertaalden zich op de beurs in een scherpe correctie. Sinds begin januari 2025 is bijna een derde van de beurswaarde in rook opgegaan (situatie 24 maart). Bovendien is Tesla na de enorme rally’s van voorgaande jaren nog altijd allesbehalve ‘goedkoop’ te noemen. Zelfs na de recente val is het bedrijf meer waard op de beurs dan de negen grootste autofabrikanten ter wereld samen. Dit terwijl Tesla qua productievolume (nog geen 2 miljoen auto’s/jaar) in het niet valt bij de gezamenlijke output van die traditionele autobouwers (samen ongeveer 44 miljoen auto’s/jaar). Die scheefgroei tussen waardering en realiteit maakt sommige beleggers (opnieuw) nerveus.
4. Autobouwer of AI/robotica/techbedrijf?
Een kernvraag die boven Tesla hangt, is hoe het bedrijf gewaardeerd moet worden: als een autofabrikant of als een technologiebedrijf. De discrepantie in de beurskoers komt namelijk ook doordat beleggers Tesla niet zien als ‘alleen maar’ een autobedrijf. Elon Musk heeft keer op keer benadrukt dat Tesla in essentie een techbedrijf is dat toevallig auto’s maakt. Volgens Musk verkoopt Tesla niet enkel elektrische wagens, maar ook software (denk aan de zelfrijdende functies), energietoepassingen (Powerwall-batterijen, zonne-energie) en straks misschien zelfs humanoïde robots. Geen wonder dat veel investeerders bereid zijn een stevige toekomstpremie te betalen voor Tesla.
Hoe groot die premie is, blijkt uit analyses: Tesla’s elektrische-autobusiness (de daadwerkelijke verkoop van voertuigen) verklaart naar schatting nog geen kwart van de beurswaarde; het gros van de waardering is dus gebaseerd op toekomstige kansen in onder meer autonoom rijden en robotica. Beleggers leggen nu al geld neer voor producten en diensten die grotendeels nog in ontwikkeling zijn. Al moeten ze daar wel geduld voor hebben. Musk heeft beloofd dat Tesla’s zelfrijdende taxi’s de wereld zullen veranderen – een belofte die al sinds 2016 elk jaar wordt herhaald zonder dat ze in het straatbeeld verschijnen. Die belofte houdt de droom levend dat Tesla ooit niet zozeer geld zal verdienen aan de verkoop van auto’s, maar aan het aanbieden van mobiliteit (passagiers vervoeren in autonome Tesla’s), net als een techplatform.
Uiteindelijk komt het hierop neer: Tesla balanceert tussen twee identiteiten. Het is een autobouwer met alle cycliciteit van dien, maar ook een platform voor innovatieve technologie. Die dubbele aard maakt de waardering complex. Voor beleggers is het cruciaal in te schatten of Musk’s beloftes realistisch en binnen afzienbare tijd te verzilveren zijn.
5. Big Tech in 2025: van Mag 7 naar Lag 7
Tesla’s lot staat niet op zichzelf. In de afgelopen jaren werd Tesla vaak genoemd in het rijtje van de Magnificent 7 – de zeven techgiganten (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla) die de aandelenmarkten domineerden.
Maar begin 2025 veranderde de situatie: de techidolen gingen nagenoeg allemaal in de uitverkoop. Voor Tesla heeft deze rotatie twee gevolgen. Ten eerste verdween een algemene rugwind: de automatische koopstromen in Big Tech zijn minder sterk, dus Tesla stijgt niet langer mee met de rest. Ten tweede kijken beleggers kritischer naar individuele verhalen. In een bullmarkt waarin techaandelen alleen maar omhoog leken te gaan, keken investeerders misschien door de vingers dat Tesla erg duur was. Maar nu beleggers wat selectiever lijken te worden, kunnen zwakke punten zwaarder afgestraft worden.
Uitdagingen en potentieel voor Tesla
Tesla lijkt zich op een scharniermoment te bevinden. Enerzijds stapelen de uitdagingen zich op. De reputatieschade door Elon Musk’s politieke uitstapjes schrikt een deel van de klanten af. De concurrentie – vooral uit China – knabbelt aan Tesla’s marktaandeel. De verkoopcijfers staan onder druk. De beurskoers heeft een flinke dreun gekregen en de markt kijkt kritischer naar Big Tech en dus ook naar Tesla, waardoor de vroegere groeipremie minder vanzelfsprekend is. Wie alleen naar deze factoren kijkt, zou kunnen concluderen dat beleggen in Tesla vandaag een stuk risicovoller is geworden.
Anderzijds blijft Tesla een bedrijf met potentieel en unieke troeven. Het heeft nog steeds een technologische voorsprong op veel gebieden. De onderneming investeert fors in innovatie, wat op lange termijn vruchten kan afwerpen. Bovendien heeft Tesla plannen om nieuwe markten aan te boren (zoals India en het Midden-Oosten) en zijn productportfolio uit te breiden. Succes is niet gegarandeerd, maar als Tesla erin slaagt zijn beloftes in te lossen – bijvoorbeeld door echt als eerste met volwaardige zelfrijdende taxi's te komen – kan dat het verhaal opnieuw een positieve draai geven.
Voorlopig lijkt het voor beleggers verstandig om zich goed vast te gespen. Tesla staat op een kruispunt, en de komende jaren zullen uitwijzen of het pad omhoog weer gevonden wordt of dat de neerwaartse spiraal doorzet – met Elon Musk als een van de bepalende factoren in dat verhaal.
Beleggen in autofabrikanten of in slimme mobiliteit?
Raadpleeg vóór u belegt de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten.
1. Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be
2. Klik bovenaan in het zoekvenster op Geavanceerd
3. Zoek op een individueel aandeel, of vink Tracker aan en zoek op de term mobility of automotive