Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Actief beheerde ETF’s: het beste van twee werelden?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Trackers of ETF’s staan vaak synoniem met passief beleggen. Maar de jongste jaren komen er ook steeds meer ETF’s op de markt die actief beheerd worden. Hoe werkt dat precies? En wat heeft u daar aan als belegger?

Wat is een actief beheerde ETF?

Een ETF probeert een index - zoals de Nasdaq, S&P 500 of Bel20 - zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Simpel gezegd: stijgt de index met 2%, dan zal de waarde van de ETF ook met 2% stijgen (kleine afwijkingen zijn mogelijk). Met een ETF kan u indirect beleggen in alle aandelen of obligaties van die index. Op die manier belegt u in één klap indirect in tientallen of zelfs honderden effecten. Kiest u voor een beleggingsfonds, dan belegt u ook onrechtstreeks in een mandje van verschillende aandelen of obligaties. Een belangrijk verschil met een ETF is dat er hier een beheersteam achter de knoppen zit. De beheerder en zijn team proberen een hoger rendement te behalen dan hun referentie-index. Zij selecteren dus aandelen of obligaties die volgens hen beter kunnen presteren. De jongste jaren komen er ook steeds meer actief beheerde ETF’s op de markt. Een actief beheerde ETF lijkt eigenlijk meer op een beleggingsfonds dan op een gewone ETF. In plaats van passief een index te volgen, neemt een beheerder gericht posities in verschillende aandelen of obligaties in. Een actief beheerde ETF heeft zowel kenmerken van ETF’s als van beleggingsfondsen.

empty-headerempty-headerempty-headerempty-header
Beleggingsfonds
Actief beheerde ETF
ETF
Volgt een index
neen
neen
ja
Streeft naar een bovengemiddeld rendement tegenover zijn referentie-index
ja
ja
neen
Op de beurs verhandeld
neen
ja
ja
Lopende kosten
hoger
gematigd
lager

Wat met het rendementspotentieel?

Omdat actief beheerde ETF’s pas de jongste jaren zijn opgekomen, is het nog te vroeg om te beoordelen of ze op lange termijn beter kunnen presteren dan de traditionele, passieve ETF’s en beleggingsfondsen. Echter, door de combinatie van deskundig beheer en lagere kosten in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen, lijken ze een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar een tussenweg. In Europa zijn de gemiddelde lopende kosten voor actief beheerde ETF’s ondertussen ook fors gedaald tot 0,28%. Daarmee zijn ze soms even duur (of goedkoop) als sommige passieve ETF’s geworden. Beleggers lijken alvast de weg gevonden te hebben naar dit jong segment: actief beheerde ETF's in Europa haalden vorig jaar 6,7 miljard euro op, tegenover 2,4 miljard euro het jaar voordien.

Wat zijn de voordelen van actief beheerde ETF’s?

Actief beheerde ETF’s richten zich veelal op specifieke beleggingen binnen een thema, met als doel de prestaties van (passief beheerde) ETF’s te verslaan. In tegenstelling tot hun passieve tegenhangers, die gebonden zijn aan een vastgestelde index en slechts periodiek worden aangepast, kunnen actief beheerde ETF’s posities snel aanpassen op basis van actuele analyses en inzichten. Zo kan de beheerder reageren op marktveranderingen en economische gebeurtenissen. Dit kan voordelig zijn in volatiele of snel veranderende markten, waar passieve strategieën wellicht achterblijven.

Het potentieel voor een hoger rendement met actief beheerde ETF’s trekt beleggers aan die bereid zijn iets meer te betalen voor de expertise van gespecialiseerde beheerders. Deze beheerders gebruiken strategieën en marktkennis om effecten te selecteren die, naar hun inschatting, beter zullen presteren. Tegelijk bieden ze de transparantie en verhandelbaarheid van een gewone ETF. Beleggers kunnen gedurende de handelsdag posities innemen of verkopen. En ze kunnen altijd raadplegen in welke aandelen of obligaties de ETF belegt.

Wat zijn de nadelen van actief beheerde ETF’s?

Hoewel actief beheerde ETF's voordelen kunnen bieden, zijn er ook enkele nadelen die u in overweging moet nemen. Actief beheerde ETF’s kunnen (iets) hogere kosten hebben dan passieve ETF’s, omwille van de actieve handelsstrategieën en het onderzoek dat nodig is om de gekozen aandelen of obligaties te analyseren. Omdat actief beheerde ETF’s geen index volgen, kan dat leiden tot afwijkingen in vergelijking met de marktindexen. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken, afhankelijk van de vaardigheden van de beheerder. Actief beheerde ETF’s zijn daarnaast afhankelijk van de expertise van de beheerder om effectieve beslissingen te nemen over wanneer te kopen en te verkopen. Deze markttiming kan leiden tot aanzienlijke winsten, maar het is een vaardigheid die moeilijk consequent goed uit te voeren is, waardoor het extra risico’s met zich meebrengt.

Hoeveel actief beheerde ETF’s zijn er op de markt?

Eind maart 2024 waren er 87 actief beheerde ETF’s beschikbaar op de Europese markt . Dat is nog relatief beperkt in vergelijking met het totaalaanbod van ETF’s op ons continent: 3.036. Het aantal nieuwe actief beheerde ETF’s groeit wel sneller dan het aantal gewone ETF’s. Volgens het laatste Global Fund Flow Report van Morningstar overtrof de groei van actief beheerde ETF's wereldwijd die van traditionele ETF’s in 2023: +37% versus +8%.

Hoe onderscheidt u een actief beheerde ETF van een gewone ETF?

Dat is helaas geen simpele opgave. Alhoewel veel actief beheerde ETF’s het woord active in hun naam hebben, kan u het niet altijd aan de naam van tracker afleiden. De eenvoudigste manier om te bepalen of een ETF actief of passief is, is door het prospectus te lezen. Het simpelweg scannen van het prospectus op het woord 'actief' kan voldoende zijn. Actief beheerde ETF’s benadrukken in de prospectus ook typisch hun beleggingsstrategie, zoals het vinden van 'ondergewaardeerde aandelen' of het gebruik van een 'bottom-up' benadering.

Beleggen in (actief beheerde) ETF’s?

1. Log op uw laptop of desktop in op Keytradebank.be 2. Klik bovenaan op Geavanceerd, naast Zoeken 3. Vink Tracker aan 4. Zoek eventueel op de term active

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren