Waarom beleggen voor uw kind een goed idee is
Keytrade Bank
keytradebank.be
09 mei 2019
3 minuten te lezen
Een envelopje met Nieuwjaar. Een handvol wisselgeld voor dat puike schoolrapport … Elke ouder heeft z’n eigen manier om de kids wat extra’s toe te schuiven. Los van die tussendoortjes kiezen ouders vaak ook voor een doorlopende opdracht op een spaarboekje. Precies zoals hun ouders deden toen zij kind waren.
Een spaarboekje lijkt dan ook wat op fruitpap: het wordt er bij veel kinderen van jongs af ingelepeld. Vroeger was dat ook de logica zelve. Sommige jaren piekte de rente op een spaarrekening vlot boven de 5%. Door de rente-op-rente, door Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder genoemd, konden kinderen een mooi startkapitaal opbouwen.
Maar dat was vroeger. Al enkele jaren leveren de meeste Belgische spaarboekjes amper 0,11% op. Omdat de inflatie in ons land momenteel rond de 2% cirkelt, verliest spaargeld zelf een flink stuk van zijn waarde. Terwijl u dus voor pakweg die nieuwe blokfluit voor uw kind, die pannenkoek op de zeedijk en dat ticket voor Shawn Mendes op 1 jaar gemiddeld 2% méér betaalt, gaat het spaargeld er veel minder snel op vooruit.
Komen de hoge rentes ooit terug? Misschien. Komen ze dit jaar terug? Neen. Komen ze volgend jaar terug? Neen. Door het aanhoudende lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank en de matige groei in Europa is de kans op beterschap voor de komende jaren heel gering.
Als u de centen voor uw kinderen aan een potentieel sneller tempo wil zien aangroeien, moet u op zoek naar alternatieven. Tijdig geld opzij zetten zodat het via een belegging sterker kan aangroeien nu de rente zo laag staat: dat is de boodschap. Maar hoe? Aan beleggingen is weliswaar een potentieel hoger rendement verbonden, maar ook een risico. En kinderen en risico: die combinatie vinden we niet zo fijn. Dat maakt veel ouders terughoudend. Toch bestaat er een oplossing die de risico’s beperkt én een aantrekkelijk rendement kan realiseren: periodiek beleggen, zoals met een KEYPLAN.
Hierdoor spreidt u uw beleggingen regelmatig en periodiek in de tijd. En dus ook de risico’s. Want hoewel beleggen een hoger risico inhoudt dan sparen, heeft u een belangrijke troef in handen: de lange beleggingshorizon (tijd dus). Beleggen doet u immers niet om op korte termijn te speculeren, maar voor het rendement op lange termijn. Voor uw oogappel kunt u dan ook makkelijk een horizon vooropstellen van minstens 10 of zelfs 20 jaar. Die is ruim genoeg om eventuele dips op de beurs op te vangen. Want hoewel de beurs op korte termijn pieken en dalen vertoont, gedraagt ze zich op lange termijn relatief voorspelbaar. Ondanks alle crisissen van de voorbije 100 jaar - van The Great Depression tot de kredietcrisis - ziet u op de lange termijn een duidelijke stijgende lijn.
Als u regelmatig belegt en dus periodiek stort, vermijdt u bovendien dat een verkeerd instapmoment jarenlang een nefaste impact heeft op het rendement. Met een KEYPLAN bepaalt u zelf de frequentie van uw aankopen (maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks) en het bedrag dat u wilt besteden (vanaf 25 euro per jaar). Zo belegt u stap voor stap en spreidt u de risico’s. Het is wel belangrijk dat u de regelmaat aanhoudt. Ook als het minder goed gaat op de beurs, want dan doen zich vaak de meeste opportuniteiten voor.
Als u de frequentie en het bedrag van uw beleggingen hebt vastgelegd, blijft natuurlijk nog een cruciale vraag: waarin belegt u? Daarvoor hoeft u niet elke dag The Wall Street Journal uit te pluizen. Met een periodiek beleggingsplan belegt u in fondsen (een ‘mandje’ met tientallen aandelen en/of obligaties) die beheerd worden door professionals. Met een KEYPLAN kunt u kiezen voor een voorzichtig, evenwichtig of gedurfd beleggingsplan. Of u kunt ook zelf uw plan samenstellen uit een selectie van 40 fondsen. Kiest u voor een gedurfd plan, dan zijn de beleggingsrisico’s hoger, maar is het potentieel rendement ook hoger. Het omgekeerde geldt voor een voorzichtig plan.