10 basisregels voor succes op de beurs

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Met beleggen kan u behoorlijk wat winst behalen. Maar op de beurs spelen houdt ook risico’s in. Gelukkig draait beleggen niet om gesofisticeerde modellen, grote bedragen of dure adviseurs. Integendeel. Eenvoud, toewijding, volharding en vertrouwen zijn de pijlers van elk succesverhaal. In tien regels vertellen we u hoe u dat succes behaalt op de beurs en de basis legt voor rendabele investeringen.

1. Vermijd het frequent in- en uitstappen van de markt

Beleggers hebben vaak de neiging om aandelen snel te willen kopen en verkopen. Ze zijn ongeduldig en handelen impulsief. Hiermee proberen ze de slechte dagen te vermijden, maar zo missen ze vaak juist de beste dagen. Die dure gewoonte is de hoofdreden dat er zo’n diepe kloof gaapt tussen het gemiddelde rendement over de lange termijn van de meeste beursindexen (circa 7% per jaar) en voor de beleggers (2 à 3%).

Er is één uitzondering: beginners. Koop uw eerste aandelen niet allemaal tegelijk, maar bijvoorbeeld één keer per maand. Zo vermijdt u het risico dat u op de top van een cyclus alles koopt.

2. Hou niet vast aan aandelen die niet goed presteren

Cut your losses, let your profits run. Het is een van de allerbeste adviezen ter wereld, maar het wordt tegelijk het vaakst in de wind geslagen. Beleggers denken vaak dat als ze lang genoeg wachten, een slecht presterend aandeel toch winst zal opleveren. Goed presterende aandelen verkopen ze dan weer snel, om vlug geld op te strijken. Dat is jammer, omdat de beurs ons een uniek en (potentieel) lucratief voordeel aanreikt: de wet van de asymmetrische returns. Wanneer u 1000 euro in een aandeel belegt, kunt u maximaal 1000 euro verliezen. Maar u kunt evenwel veel meer dan 1000 euro winnen. Extreme winnaars brengen veel meer op dan extreme verliezers kunnen kosten. Is dat nu niet het ultieme argument om vooral toch de winnaars bij te houden?

3. Laat u niet beïnvloeden door de nieuwsberichtgeving

Nieuwsberichtgeving is vaak wispelturig. Het ene moment berichten de media dat het goed gaat met de economie. Niet veel later staat de maatschappij op z’n kop (in het verleden onder andere door Brexit, Donald Trump of de Chinese groeivertraging). Een tijdje later laten ze weten dat alle problemen opnieuw van tafel zijn. De beurs volgt deze nieuwsgeving: stijgend bij positieve berichtgeving, dalend bij negatief nieuws.

Maar het uiteindelijke resultaat blijft gelijk: de beurs blijft op langere termijn op hetzelfde punt staan. Besef bovendien dat 95% van al het nieuws nutteloos is als richtingaanwijzer op de beurs. Door te focussen op het nieuws rond de aandelen in uw portefeuille - en het medianieuws links te laten liggen - bespaart u uzelf heel wat onrust over de koers van uw aandelen.

4. Vergelijk aandelen niet met hun waarde uit het verleden

De waarde van aandelen fluctueert over de jaren heen. Dat is logisch, want de markt verandert, net zoals het product zelf. Een aandeel uit 2012 ziet er vandaag daarom helemaal anders uit. Koop dus nooit aandelen omdat hun koers het laagste peil in jaren heeft bereikt, want dat betekent geenszins dat ze nu aantrekkelijker zijn. Wees u daarbij ook bewust dat een koersdaling trouwens hardnekkig lang kan aanhouden én vaak gepaard gaat met een lange periode waarin het ook operationeel minder gaat.

5. Niemand kan de toekomst voorspellen

“De koersen van mijn aandelen zijn mooi gestegen. Zou ik nu niet beter alles verkopen, de crash afwachten en nadien goedkoop opnieuw instappen?” Of juist het omgekeerde: “De koersen van mijn aandeel zakken al zo lang. Moet ik verkopen voordat er een volledige crash komt?” Als u dit denkt, dan moet u misschien even terug naar de eerste regel. Want of er een crash in aantocht is, kan niemand met zekerheid zeggen. Paniekvoetbal spelen en uw aandelen bij de minste koerswijziging verkopen, daar helpt u uzelf niet mee vooruit.

6. Een voorzichtige belegger heeft meer succes

Een belegger die zich voor lange termijn engageert, de grote risico’s mijdt en zich in alle omstandigheden aan een simpel en tegelijk doeltreffend systeem houdt, behaalt een veel hogere return dan een roekeloze belegger.

Het is cruciaal dat een belegger weet waarmee hij bezig is, vooral in crisissituaties. Iemand die dan het overzicht kwijt is, zoekt leidraden in speculatieve krantenkoppen. Hij zal geneigd zijn in blinde paniek te verkopen en de beurs de rug toe te keren. Of hij zoekt risico’s op, om het opgelopen verlies in te halen. Maar zoals regel vier stelt, focust u beter op de aandelen zelf en niet op de nieuwsberichtgeving. Een voorzichtige aanpak met een gecontroleerd systeem en aan- en verkooplimieten levert u op lange termijn veel meer op.

7. Tegen de tijd strijden is risicovol

Elke belegging waarmee een strijd wordt aangegaan tegen de tijd is uiterst risicovol en kunt u - zonder de nodige ervaring en kennis - beter mijden. Opties of turbo’s bijvoorbeeld, maar ook shorten : aandelen verkopen die u niet bezit, in de hoop ze later goedkoper terug te kopen. En dan hebben we het nog niet over het grootste risico: geld lenen om het te beleggen. Want die lening moet u na een bepaalde tijd terugbetalen.

Al deze activiteiten gaan ervan uit dat de koers binnen een beperkte tijd voldoende in de juiste richting beweegt. U bent dus overgeleverd aan puur geluk. Laat deze activiteiten gerust over aan de speculanten. Beleggen in aandelen is ook zonder de risicovolle acties al boeiend genoeg.

8. Koop alleen een aandeel na voldoende lang wikken en wegen

De meeste beleggers houden zich doorgaans meer bezig met verkopen dan het kopen van aandelen. Nochtans zou het andersom moeten zijn. Verkopen is namelijk een no-brainer. Is er een limiet overschreden in uw beleggersmodel, of - in een zeldzaam geval - voldoet het bedrijf niet meer aan uw initiële eisen? Verkoop dan, anders niet.

Kopen is moeilijker. Er bestaat geen gouden formule om aandelen te kiezen. Het is een mix van berekeningen en veronderstellingen, zonder garantie op succes. Probeer eens drie maanden lang de voor- en nadelen van een aandeel te overwegen. Wees kritisch. Is het na drie maanden wikken en wegen nog steeds zo aantrekkelijk? Dan is het waarschijnlijk een goede match.

9. Neem de overtuiging van andere beleggers niet blindelings over

De beurswereld is extreem conformistisch. Om erbij te horen, beginnen beleggers vanzelf imitatiegedrag te vertonen. Dat benevelt al snel het heldere denkwerk. Het grootste gevaar schuilt echter in de overtuiging dat de groep het per definitie aan het juiste eind heeft. Zoveel mensen kunnen er toch niet allemaal tegelijk naast zitten? Toch wel. Vaak zit de groep verkeerd, en niet de enkelingen.

Natuurlijk mag u gerust naar tips luisteren, maar laat u niet zomaar overtuigen. Bestudeer de argumenten en zorg dat u er voor 100% achter staat alvorens u de transactie doet. Het is namelijk úw transactie. Die tip is bovendien gebaseerd op de informatie van het moment. De volgende dag kunnen de argumenten alweer weggevaagd zijn.

10. Investeer vooral en bovenal in uzelf

Warren Buffett zei vaak: ‘U bent uw belangrijkste bezit. Investeer dus zo veel mogelijk in uzelf.’ In uw persoonlijke ontwikkeling, om precies te zijn. Werk aan uw talenten. Lees, luister en leer. Dat kan niemand u ontnemen. Investeer ook in uw welbevinden. Goede beleggers zijn gelukkige mensen, en omgekeerd. Het zijn optimisten die in een betere toekomst geloven. Een pessimist kan geen 12 procent jaarreturn halen over 20 jaar. Die ziet namelijk overal gevaar, verkoopt veel te snel, en is vaak te cynisch om het mooie te zien in de vele beursgenoteerde bedrijven die ons landje rijk is.

Maar: niet elke belegger is hetzelfde

Hoewel de tips in dit artikel u al goed op weg kunnen helpen, vraagt u zich misschien nog altijd af wat voor beleggingsstrategie het beste bij u past. Moet u beleggen in aandelen die ‘iedereen’ koopt, of is het beter om tegendraads te doen? Dat is een slimme vraag, die wij trachten te beantwoorden in onze blog.

Andere artikels die u mogelijk interesseren