Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Hoe uw smartphone beschermen tegen hackers?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Als het om cybercriminaliteit gaat, blijft ook uw smartphone niet buiten schot. Zodra een apparaat met het internet verbonden is - of het nu om een laptop, smartphone, slimme deurbel of fitnesstracker gaat - wordt het kwetsbaar voor hackers.

Welke gevaren?

Sommige van de bedreigingen voor uw smartphone zijn ‘gewoon’ een mobiele versie van de gevaren waarmee desktops te maken hebben. Mobiele ransomware is daar een van. Dit is een soort malware die uw smartphone blokkeert. Eenmaal uw mobiel toestel geïnfecteerd is, wordt de toegang tot alle gegevens op uw telefoon vergrendeld totdat u ‘losgeld’ betaalt.

Afhankelijk van het type ransomware kunt u uw belgeschiedenis, contacten, foto's, berichten en andere functies van uw telefoon al of niet tijdelijk kwijtraken. Zelfs als u het losgeld betaalt, is dat nog geen garantie dat uw apparaat wordt vrijgegeven, laat staan dat u nog over uw foto’s, contacten en berichten beschikt.

Scareware is vergelijkbaar met ransomware. Het verschil is dat u uw telefoon gewoon verder kunt gebruiken. Bij scareware probeert de crimineel u met een pop-up of bericht ervan te overtuigen dat uw smartphone is geïnfecteerd. Scareware bevat vaak reclame voor antivirussoftware. Door die ‘software’ te downloaden, downloadt u het virus.

Niet alle malware is zo duidelijk als ransomware of scareware. Sommige malware is ontworpen om onopgemerkt te blijven. Dit is spyware, een stukje software dat zonder uw medeweten wordt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld wanneer u tijdens het surfen per ongeluk op een site terechtkomt die in het geheim spyware op uw smartphone installeert. Eenmaal die spyware is geïnstalleerd, kan de hacker persoonlijke gegevens ontfutselen (zoals wachtwoorden), functies op uw telefoon activeren of uitzetten, uw camera bedienen, enzovoort.

Bij phishing ontvangt u een e-mail, WhatsApp- of Messenger-bericht, sms ... die afkomstig lijkt van een bedrijf of persoon die u kent. Het bericht of de mail kan bijvoorbeeld een link bevatten die leidt naar een nagemaakte website van uw bank.

Een cybercrimineel kan ook uw simkaart hacken. Dat kan als de crimineel contact opneemt met uw telefoonprovider, zich voordoet als u, en vervolgens vraagt om een vervangkaart. Zodra de provider de nieuwe simkaart naar de hacker stuurt, wordt de oude simkaart gedeactiveerd en wordt uw telefoonnummer gestolen. Dit betekent dat de hacker uw telefoongesprekken, berichten, enzovoort kan overnemen.

Wat doen om uw smartphone beter te beschermen?

  • Let op welke apps u downloadt

    De App Store van Apple telt zo’n 1,85 miljoen apps. De Google Play Store meer dan 2,5 miljoen. Vandaag is er een app voor alles. Ja, er bestaat zelfs een app die meet hoe hoog u uw smartphone in de lucht kan gooien ...Niet alle app-ontwikkelaars hebben de beste bedoelingen. Sommige apps vragen bijvoorbeeld toegang tot uw gegevens onder het mom van het verbeteren van uw gebruikservaring. Maar wat ze in realiteit doen is uw gegevens ‘ontginnen’ om door te verkopen. In het beste geval resulteert dat in drammerige advertenties. In het slechtste geval kunnen uw gevoelige gegevens in handen komen van criminelen die ze gebruiken om uw identiteit te stelen.Zoek daarom eerst even online naar recensies over de app en de app-ontwikkelaar. Verwijder ook apps die u niet meer gebruikt of die toch niet aan uw verwachtingen voldoen. Zo beperkt u de risico's én wint u opslagcapaciteit.
  • Gebruik geen gratis wifi-netwerken

    Het is sympathiek dat vele luchthavens, horecazaken en supermarkten gratis wifi aanbieden. Alleen kan zo’n gratis netwerk ook een risico vormen. Gratis wifi is vaak onbeveiligd. Hierdoor kunnen hackers zich tussen uw smartphone en de wifi-hotspot zetten. Alles wat u dan online doet, kan worden onderschept. Vermijd dus alle open netwerken. Neemt u toch het risico, open dan zeker geen apps met gevoelige informatie zoals uw mailbox of bankapp. Kijk ook regelmatig de lijst van ‘gekende’ wifi-netwerken na op uw smartphone, en verwijder diegene die u niet herkent.
  • Gebruik geen openbare USB-oplaadpunten

    Laadt u uw telefoon op via een USB-poort? Doe dit dan enkel op een USB-poort die u vertrouwt, bijvoorbeeld op uw eigen computer of in uw eigen auto. Cybercriminelen kunnen openbare USB-poorten (in luchthavens, horecazaken, bibliotheken, scholen, …) hacken.
  • Gebruik antivirussoftware

    Net zoals u antivirussoftware voor uw computer kunt downloaden, kunt u hetzelfde doen met een antivirus-app voor uw smartphone. Behalve uw telefoon behoeden voor malware, bieden sommige apps nog extra mogelijkheden zoals een wachtwoordmanager of het blokkeren van verdachte nummers.
  • Sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie

    Robuuste paswoorden maken én ze veilig bewaren zijn essentieel om cybercriminelen van uw smartphone weg te houden. Hoe u dat het best doet, leest u in dit artikel met tips van onze beveiligingsexpert.Nog beter is om waar mogelijk gebruik te maken van tweefactorauthenticatie bij het openen van een app of het goedkeuren van acties. Hierbij logt u in de eerste stap in met uw wachtwoord. In de tweede stap stuurt uw account bijvoorbeeld een code naar uw smartphone om te kunnen inloggen.
  • Wis regelmatig uw zoekgeschiedenis en cookies

    Door uw virtuele voetafdruk regelmatig op te schonen, geeft u potentiële hackers minder materiaal om buit te maken.
  • Activeer automatische updates

    Update regelmatig uw apps en het besturingssysteem van uw smartphone. Deze updates zijn vaak noodzakelijk om beveiligingslekken te dichten. Het makkelijkst is om automatische updates te activeren. Als u nooit updates uitvoert, zet u de deur open voor hackers.
  • Controleer rekeningen en dataverbruik

    Hackers zijn meestal uit op geld. Daarom is het goed om regelmatig uw rekeningen te checken. Ook een hoger dataverbruik kan erop wijzen dat er iets mis is.
  • Schakel onnodige functies uit

    Schakel alle functies uit die u op dat moment niet nodig heeft. Dit is vooral belangrijk in openbare ruimtes. Hackers kunnen bijvoorbeeld ook via bluetooth uw telefoon hacken. Als u dus niet actief de gps-functie, bluetooth of wifi gebruikt, schakel ze dan uit.
  • Verander regelmatig de toegangscode van uw smartphone

    En kies ongebruikelijke cijfercombinaties. Gebruik ook verschillende codes voor de toegang tot de smartphone en de individuele apps. Let eveneens op met vingerafdruk en gezichtsherkenning en zorg er zeker voor dat niemand anders zijn vingerafdruk of gezicht kan registreren.
  • Stop geen (bank)pasjes in uw smartphonehoesje

    Wordt uw telefoon gestolen, dan vermijdt u dat u de dief een dubbel cadeau doet. Hetzelfde geldt voor strikt persoonlijke documenten zoals een rijbewijs of identiteitskaart.
  • Activeer de functie ‘find my phone’

    Zowel op smartphones met een Android besturing als iOS besturing (Apple) kunt u de functie ‘find my phone’ inschakelen. Wordt uw telefoon gestolen, dan kunt u hem vanop afstand blokkeren, en alle data wissen.
  • Let op met welke toestellen u uw smartphone verbindt

    Als een pc vertrouwd wordt door uw smartphone, dan kan die gebruikt worden om toegang te krijgen tot uw gegevens en/of back-ups. Verbind uw smartphone daarom enkel met toestellen waarover u de volledige en exclusieve controle heeft.
  • Maak regelmatig een back-up en zorg dat die beveiligd is

    Een back-up kan u helpen data te herstellen indien u uw telefoon kwijtraakt of bij een defect. Let wel dat u alleen deze back-up kan herstellen; dit kan bijvoorbeeld door de back-up te encrypteren.
  • Ga de privileges na die een app nodig heeft

    Heeft de app die u downloadde echt toegang nodig tot uw contacten, foto’s of locatiegegevens? En bent u zeker dat uw contacten ermee akkoord gaan dat u hun contactgegevens met een derde partij deelt? Blokkeer wat niet-essentieel is.
  • Let op bij onderhoud, herstelling en vervanging

    Als u uw smartphone vervangt of niet meer nodig heeft, wis dan steeds alle data en configuraties. Dat doet u door uw smartphone naar de fabrieksherstellingen te resetten.Als u uw smartphone binnenbrengt voor een reparatie (bvb een gebroken scherm), wees dan bewust dat hij of zij uw toegangscode zal vragen om de werking te kunnen testen. Dit betekent dat u de reparateur toegang verleent tot alle data en apps (en soms websites en paswoorden die eraan gekoppeld zijn). De toegangscode tijdelijk veranderen is daarom aan te raden. U kunt ook het risico beperken door alleen bepaalde functies op de telefoon toe te laten en de rest te beperken, bvb via screentime op iOS. Het veiligst is om eerst een back-up te maken en uw smartphone naar de fabrieksherstellingen te resetten.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren