Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Tips om veilig te betalen op reis

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Vakantie, eindelijk! Sommige mensen vliegen naar de zon, anderen verkiezen dan weer wintersport. Welke bestemming u ook kiest, geld heeft u maar beter steeds op zak. Maar wat is hiervoor de beste optie: cash of een bankkaart? En hoe gaat u daar in het buitenland het beste mee om? Met deze tips vertrekt u alvast met een gerust gevoel op reis.

Cash of bankkaart

Koffers ingepakt? Ready to go! Maar vergeet bij het vertrek zeker niet voldoende geld te voorzien. Dat kan in de vorm van cash, maar veel mensen kiezen voor het gemak van een bankkaart. Hierbij heeft u twee keuzes: de debetkaart of een kredietkaart.

Debetkaart in het buitenland

Een debetkaart kent iedereen. Het is uw normale bankkaart waarmee u betalingen bij handelaars uitvoert in België. De kaart is gekoppeld aan uw rekening. Wanneer u een transactie uitvoert, gaat het bedrag er meteen af. Ook in andere landen binnen de eurozone werkt deze bankkaart op dezelfde manier. Controleer op voorhand in uw mobiele app of het standaardgebied van de kaart is ingesteld op ‘Europa’. Is dat niet het geval? Dan past u dat best eerst aan om problemen in het buitenland te vermijden. Reist u buiten de grenzen van de eurozone? Dan worden er transactiekosten aangerekend. Om die te vermijden kunt u beroep doen op een kredietkaart.

Voordeel van een kredietkaart

Een auto huren of een hotelkamer boeken? Vaak vragen bedrijven om te betalen met een kredietkaart. Het grootste voordeel is dat u ermee overal ter wereld kan betalen. Het bedrag wordt op een later tijdstip van uw rekening afgeschreven. Betalingen met de kredietkaart binnen de eurozone zijn - net zoals met een debetkaart - gratis. Wanneer u echter buiten de eurozone reist, moet u rekening houden met de wisselkoers. De omzetting van een andere munteenheid in euro’s wordt dan aangerekend. Dat is de wisselmarge tegenover de referentiewisselkoers van de Europese Centrale Bank. Let op: het valt voor dat uw kredietkaart niet automatisch is opengesteld voor betalingen in de hele wereld. In Amerika kan u een kredietkaart bijvoorbeeld niet standaard gebruiken, omdat er niet overal een geheime pincode wordt gebruikt. Dat vergroot het risico op fraude. Kijk het na voor u op reis vertrekt in de app of contacteer uw bank. Prepaidkaarten werken trouwens op dezelfde manier als kredietkaarten. Ze worden ook wereldwijd aanvaard. Het enige verschil is dat u op voorhand een bepaald bedrag op de kaart zet en u zo niet meer kan uitgeven dan dat specifieke bedrag.

Betalen met cash

Reist u binnen Europa, dan kunt u uiteraard cash betalen met euro’s. Wanneer u echter naar een land reist met een andere munteenheid, kunt u op voorhand aan uw bank vragen om een bepaald bedrag hierin om te zetten. Zij houden rekening met de wisselkoers en bezorgen u het juiste bedrag in de muntheenheid die u nodig heeft. Wilt u binnen de eurozone geld afhalen aan een automaat met een debetkaart, dan is dat over het algemeen gratis, tenzij het anders vermeld wordt in de voorwaarden van uw bank. Hou er alleen rekening mee dat de beheerders van geldautomaten transactiekosten aanrekenen. In de eurozone geld opnemen met een kredietkaart kost u trouwens opmerkelijk meer. Wilt u binnen de eurozone toch geld afhalen met een kredietkaart? Haal dan meteen een groot bedrag af in plaats van meerdere kleinere bedragen na elkaar. Valt uw reisbestemming buiten de eurozone en wil u ter plekke cash afhalen? Dan moet u rekening houden met de kostprijs van de wisselmarge. Om te weten welke kaart het voordeligste is (debet of krediet), leest u er best de voorwaarden en tarieven van uw bank op na. Het voordeel is bovendien afhankelijk van het bedrag dat u opneemt. Met hogere bedragen bent u vaak beter af met een kredietkaart.

Wat te doen bij bankkaartfraude of bij verlies of diefstal van uw debetkaart of kredietkaart?

• Onze snelste methode: blokkeer uw kaart zelf via de app of de transactiesite. Blokkeer ze tijdelijk als u denkt ze nog terug te vinden. En definitief bij diefstal en/of fraude. • Bel 24/7 naar CARD STOP op +32 (0)78 / 170 170. Zeg daarbij wel dat u kaarten bij Keytrade Bank hebt. • Bel ons contactcenter. Bij diefstal dient u ook de lokale politie te contacteren binnen de 24 uur na de feiten. Bij definitieve blokkering zullen we u een nieuwe kaart opsturen.

Andere artikels die u mogelijk interesseren