Maximumleeftijd voor hypothecaire lening: klopt het?
Keytrade Bank
keytradebank.be
19 maart 2024
3 minuten te lezen
Zijn woonleningen er enkel voor prille twintigers en dertigers? Of maakt u ook op een iets oudere leeftijd nog aanspraak op een lening bij de bank? Wat ons betreft, heeft het leven namelijk voor iedere generatie wat leuks in petto. In deze blog gaan we voor u na of er wel degelijk een maximumleeftijd voor hypothecaire leningen bestaat.
Welke grote woonplannen staan nog op uw agenda?
Wijsheid komt met de jaren – dat zeggen ze toch althans – en als het over wonen gaat, kunnen we dit alleen maar beamen. Doorheen de jaren deed u niet alleen tonnen levenservaring op, ook uw persoonlijk kapitaal ging er aardig op vooruit. Met andere woorden, u beschikt wellicht over een aardig spaarpotje om te herinvesteren. En u dacht aan vastgoed, toch? Of misschien wilt u gewoon verhuizen? Er zijn verschillende redenen om opnieuw na te denken over een hypothecaire lening: • Uw kinderen hebben de ouderlijke woonst verlopen en u wenst te verhuizen naar een kleinere woning of appartement • U heeft uw hart verloren aan het (zonnigere) buitenland en wenst er te investeren in een tweede woning • U wenst vastgoed te kopen met het oog op verder verhuur Wat de reden ook is, vastgoed is en blijft een zeer verstandige investeringskeuze. Alleen: dient u rekening te houden met bepaalde bijkomende voorwaarden vanuit de bank van zodra de levensteller ietsje verder is doorgedraaid?0
Eerst het goede nieuws
In België is er geen sprake van een wettelijke maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Theoretisch betekent dit dat u op elke leeftijd een lening kunt aangaan. Of u nu 55, 65 of 75 jaar oud bent.
In België is er geen sprake van een wettelijke maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Toch zult u geen carte blanche krijgen als u wat meer jaren op de teller heeft staan.
Maar dan is er nog de praktijk
In de praktijk is het echter zo dat uw leeftijd wel degelijk een factor is die mee in overweging wordt genomen. U moet namelijk de terugbetaling van uw lening kunnen garanderen. Van zodra uw pensioen dichterbij komt, wil ook uw bank extra zekerheid inbouwen. Vanaf uw pensioen valt u namelijk terug op een lager maandelijks inkomen.
Wat zegt het beleid van de bank?
Uw wettelijk pensioen is natuurlijk niet de enige vorm van inkomsten. Mogelijk heeft u op andere manieren een stevig kapitaal uitgebouwd. Ook dit zijn factoren die de bank mee in rekening zal nemen. Los daarvan, blijft u afhankelijk van het beleid van de bank in kwestie. In welke mate wegen de volgende factoren voor hen door? • … de gemiddelde resterende levensduur van een man of vrouw • … uw gezondheid en de mogelijkheid om nog een schuldsaldoverzekering te kunnen afsluiten. • … de financiële status van uw eventuele partner • … eventuele schulden in het verleden • … kunt u bepaalde zaken in onderpand aanbieden, zoals ander vastgoed? Mogelijk spelen andere factoren in uw voordeel. Zoals we hierboven al stelden: hoe meer financiële garanties u de bank kunt bieden, hoe lager het risico voor hen is. U kan er bijvoorbeeld voor opteren om voor een kortere aflossingsperiode te gaan als u over de nodige middelen beschikt. Of u kunt de potentiële opbrengsten van uw investeringsvastgoed mee in de strijd gooien.
Aangepaste voorwaarden mogelijk? Pols bij uw bank
Hoewel een maximumleeftijd voor hypothecaire leningen theoretisch gezien dus niet bestaat, beseft u intussen dat u al uw opties naast elkaar op tafel zal moeten leggen. Zo zullen bepaalde banken een extra inspanning voor u willen doen, al zullen daar wellicht hogere rentevoeten tegenover staan. Of er wordt gevraagd om levensverzekeringen of andere garanties te betrekken. Wees dus zeer aandachtig wanneer u de verschillende voorstellen tegen elkaar afweegt.
Conclusie: wees voorbereid op een risicoanalyse
Samengevat kunt u als oudere aanvrager van een hypothecaire woonlening dus maar best goed voorbereid zijn op een extra vragenlijst vanuit uw bank. Houd bovendien rekening met het feit dat iedere bank zijn eigen interne voorwaarden hanteert en dat voorstel A helemaal anders samengesteld kan zijn dan voorstel B of C. Net als bij het aangaan van een woonlening op jongere leeftijd komt het er dus op aan om uzelf zeer uitgebreid te bevragen en waar nodig beroep te doen op experts ter zake. Alleen zo bent u er zeker van dat u er alles aan gedaan heeft om een aantrekkelijke en vooral haalbare woonlening af te sluiten. Zodat u straks in alle gemak en comfort van uw nieuwe woning kunt genieten, onder de buitenlandse zon of die van ons.
Keyhome simuleert uw woonlening
Bij Keytrade Bank bent u aan het juiste adres voor een interessante hypothecaire lening op maat. Benieuwd in welke cijfers we dit concreet voor u vertalen? Doe meteen de simulatie via Keyhome en ontdek wat er voor u mogelijk is. Simuleer uw woonlening