Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Beleggen in één keer vs. gespreid over de tijd: wat levert meer op?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Als belegger wordt het u voortdurend ingehamerd. Spreiden over aandelen en obligaties. Spreiden over verschillende regio's. Spreiden over verschillende sectoren en thema's. En natuurlijk spreiden over de tijd.

Dat u beter niet al uw eieren in één mandje legt? Daar valt zeker wat voor te zeggen. Diversifiëren helpt om de risico's te verminderen die eigen zijn aan beleggen. Steekt u al uw geld in een handvol aandelen, in één regio of in één sector? Dan kan de averij groot zijn als het net in dat hoekje van de beurs gaat stormen. Verdeelt u uw geld over honderd verschillende aandelen, verschillende regio's, sectoren en thema's? Dan zal uw beleggingsportefeuille al beter bestand zijn tegen een stootje.

Maar wat met spreiden in de tijd? Dat lijkt ook een logische en slimme zet. De redenering is simpel: door uw inleg op te delen in meerdere kleinere bedragen en deze gespreid over maanden of jaren te beleggen, verlaagt u het risico om op een piekmoment in de markt te stappen. Soms koopt u als aandelen duur zijn, soms als ze goedkoop zijn. Spreiden in de tijd helpt dus om de gemiddelde aankoopprijs van uw beleggingen te dempen. En is een goede zaak voor uw gemoedsrust. Maar welke gevolgen heeft spreiden in de tijd voor uw rendement …?

Direct de volle pot of spreiden?

Een voorbeeld: Tim en Isabel zijn beiden 32 jaar. Op hun veertigste willen ze allebei een wereldreis maken. Om daar voluit van te kunnen genieten, zullen ze beleggen in plaats van sparen. Want op lange termijn levert dat een hoger potentieel rendement op, oordelen ze.

Stel dat ze elk 20.000 euro hebben die ze vandaag willen beleggen en dat ze hun beleggingen 8 jaar de tijd willen geven om te groeien. Tim en Isabel beleggen ook precies in dezelfde tracker (ETF) op de MSCI World. Die MSCI World is een index die de prestaties van meer dan 1.400 grote en middelgrote aandelen uit 23 landen volgt. Door deze tracker te kiezen, vinden Tim en Isabel dat ze al een mooie spreiding hebben: indirect beleggen in 1.400 verschillende aandelen, dat vinden ze voldoende. Isabel belegt het volledige bedrag van 20.000 euro in één keer. Ze gelooft dat ze zo direct kan profiteren van de langetermijngroei van de markt en mogelijke koersstijgingen.

Tim daarentegen besluit om het risico van een slecht getimede belegging te spreiden. Hij verdeelt zijn 20.000 euro in vier schijven, en belegt om de twee jaar 5.000 euro, ongeacht of de markt op dat moment ‘hoog’ of ‘laag’ staat. Hij start vandaag met 5.000 euro. Over 2 jaar belegt hij nog eens 5.000 euro, over 4 jaar nog eens en over 6 jaar een laatste keer.

Wie komt er als winnaar uit de bus?

Stel dat de index een gemiddeld rendement van 6% per jaar zou genereren . Dat is weliswaar minder dan het historisch gemiddelde van 8,54%, maar nog steeds puik. Hoeveel zijn hun beleggingen dan waard geworden?

Isabel heeft na 8 jaar 31.876,96 euro, terwijl Tim 26.992,22 euro heeft. Ondanks dat ze allebei 20.000 euro belegden, is het reisbudget van Isabel 4.884,74 euro groter.

Dit komt doordat Isabel haar volledige bedrag vanaf het begin belegde en daardoor over het gehele bedrag rendement opbouwde over de volledige 8 jaar. Tim heeft zijn inleg gespreid, waardoor delen van zijn geld minder lang hebben kunnen renderen aan dat gemiddeld rendement van 6 %.

Dit voorbeeld laat zien dat, als u op lange termijn belegt, het voordeliger kan zijn om uw geld meteen te beleggen in plaats van het te spreiden over de tijd.

Wat zeggen de cijfers over de beste aanpak?

Oké, maar dat was een hypothetisch voorbeeld, denkt u. Onderzoek van Vanguard bevestigt echter dat deze resultaten niet louter theoretisch zijn. Uit een analyse van de MSCI World index tussen 1976 en 2022 ontdekte Vanguard dat in één keer beleggen in 68% van de gevallen een hoger rendement oplevert dan gespreid beleggen, en dat over een periode van slechts één jaar. Dus zelfs als u op korte termijn belegt, is de kans groter dat u een hoger rendement behaalt als u meteen in één keer belegt. Op lange termijn wordt die kans alleen maar groter. Gebaseerd op prestaties uit het verleden (1926–2022) is de kans om geld te verliezen groter dan 1 op 4 als u één jaar belegt. Maar als u 10 jaar lang zou beleggen, daalt die kans tot ongeveer 1 op 25 en na 20 jaar daalt die kans zelfs tot nul. Dat al uw geld meteen beleggen een hoger potentieel rendement oplevert, heeft vooral te maken met het feit dat markten over het algemeen een opwaartse trend vertonen op langere termijn. Daarbij profiteert uw volledige bedrag onmiddellijk van potentiële marktstijgingen en van het effect van rendement op rendement (bijvoorbeeld als u uw dividenden herinvesteert).

Wat maakt periodiek beleggen toch aantrekkelijk?

Is periodiek beleggen dan een ‘slechte’ keuze? Helemaal niet.

Niet elke belegger heeft zomaar 20.000 euro spaargeld beschikbaar. Periodiek beleggen biedt voordelen op het gebied van risicobeheer en gemoedsrust. Het vermindert de stress van het 'perfecte instapmoment' te vinden en beschermt beleggers op korte termijn tegen de impact van kortstondige dalingen of volatiliteit net na een grote inleg.

Voor beleggers die sterk reageren op marktschommelingen of angstig zijn om in een dalende markt in te stappen, kan periodiek beleggen helpen om op de lange termijn belegd te blijven. En dat is cruciaal om daadwerkelijk te profiteren van de opwaartse trend van de markt. Beleggen - in één keer of periodiek, (of beter nog een combinatie van beide) - is beter dan niét beleggen.

Kortom, het kiezen van een strategie - in één keer beleggen of periodiek of een combinatie beide - hangt af van uw financiële situatie, risicotolerantie en hoe u zich voelt bij marktschommelingen. In één keer beleggen geeft historisch gezien de grootste kans op een hoger rendement. Gespreid beleggen zorgt voor een meer beheerste aanpak en minder zorgen over het juiste instapmoment.

Kies zelf uw strategie

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren