Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Staat er al een wachtwoordmanager op uw cybersecurity-checklist?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Een sterk wachtwoord is een complex wachtwoord. In het ideale geval heeft u voor ieder online account zelfs een uniek wachtwoord achter de hand. Onmogelijk om bij te houden, zegt u? Niet als u gebruik maakt van een goede wachtwoordmanager. Nog nooit van gehoord? Dan praten we u meteen helemaal bij.

Ook bij wachtwoorden: de gulden middenweg

Heeft u de gevaarlijke gewoonte opgebouwd om eenzelfde wachtwoord te gebruiken om in te loggen op quasi al uw online accounts? Dit valt niet meer aan te raden in tijden waarin cybercriminelen almaar sneller aan onze gegevens geraken. Eén toevalstreffer volstaat al om toegang te krijgen tot veel van uw accounts.

Maar ook het andere uiterste is gevaarlijk: met tientallen verschillende wachtwoorden werken. Zeker als het om niet zo sterke wachtwoorden gaat. De slimme, gulden middenweg in deze? Creëer voor ieder account een uniek en tegelijkertijd krachtig wachtwoord en sla ze op in een wachtwoordmanager.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager of password manager is een digitale kluis die al uw wachtwoorden voor verschillende accounts veilig opslaat en beheert. U hoeft maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al uw andere wachtwoorden.

Hoe werkt zo’n password manager?

Zodra u bent ingelogd in de password manager, vult deze automatisch de juiste inloggegevens in wanneer u een specifiek account opent. Het grootste voordeel van deze werkwijze is dat u sterke, unieke wachtwoorden voor elke website kunt gebruiken zonder dat u ze allemaal moet onthouden.

Bovendien kunt u uw wachtwoordmanager op uw verschillende apparaten (laptop, tablet, smartphone, …) installeren, zodat u al uw wachtwoorden eenvoudig kunt synchroniseren. Op deze manier heeft u altijd en overal toegang tot uw accounts.

Om extra bij stil te staan

Hoewel de voordelen van een wachtwoordmanager onmiskenbaar zijn, is het goed om een aantal zaken in het achterhoofd te houden:

  • Uw hoofdwachtwoord dient niet alleen zeer sterk te zijn, u moet het ook perfect kunnen onthouden. Bent u het kwijt, dan heeft u zelf ook geen toegang meer, tenzij u een hersteloptie heeft ingesteld.
  • Cybercrimineler worden almaar gewiekster. Komt een hacker op een of andere manier aan uw smartphone, laptop, tablet en – in het slechtste geval – aan uw hoofdwachtwoord van uw password manager, dan heeft ie toegang tot heel wat kostbare informatie.
  • Niet iedere password manager is (volledig) gratis. Om bepaalde functies te kunnen gebruiken, moet u mogelijk (meer) betalen.
Blog-Body-Password

Wat is een sterk wachtwoord?

Hierboven hadden we het al meermaals over sterke wachtwoorden die extra moeilijk ontcijferbaar zijn voor cybercriminelen. Maar hoe ziet zo’n wachtwoord er in de praktijk uit?

  • De basis van een goed wachtwoord is dat het uniek, lang en moeilijk te raden is.
  • Experten raden minstens 12 of zelfs 15 tekens aan
  • Ook aan te raden: een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • Nog beter: maak gebruik van een wachtwoordzin zoals MooiWeerVandaagOfTochNiet? Of zelfs eentje met enkele speciale tekens in verwerkt, zoals 1St€rkSlot0pMijnCentjesEnMijnWachtwoorden!! Het voordeel van dergelijke wachtwoorden is dat ze eenvoudiger te onthouden zijn.

Wat mag u zeker niét doen?

Wat u vooral niet wilt, is dat u quasi vrij spel geeft aan cybercriminelen. Vermijd dus wachtwoorden zoals:

  • Wachtwoord123
  • 123456
  • Azerty
  • Persoonlijke informatie die in principe vrij raadpleegbaar is, zoals uw geboortedatum
  • Keytrade2023: een jaartal en/of bank vermelden in uw wachtwoord is nooit een goed idee

Welke password managers bestaan er zoal?

U heeft misschien al gezien dat bijvoorbeeld ook Google aanbiedt om uw wachtwoorden te beheren. Er bestaan effectief verschillende platformen waarop u een password manager kunt installeren. Een kort overzicht van de meest frequente types van wachtwoordbeheer:

  • Cloudgebaseerd: van overal uit toegankelijk
  • Intern: op locatie, bijvoorbeeld in een bedrijfscontext
  • Mobiel: bijvoorbeeld iCloud-sleutelhanger of Google Password Manager
  • Browsergebaseerd: ingebouwd in webbrowsers, zoals Chrome of Safari

Wenst u meteen zelf aan de slag te gaan met een wachtwoordmanager of alleszins enkele uit te proberen? Safeonweb presenteert u een kleine, maar waardevolle greep uit het intussen brede aanbod.

Ieder platform heeft zijn eigen specifieke functionaliteiten, abonnementen en tarieven, maar ook beperkingen. Weeg zeker de verschillende opties goed tegen elkaar af voordat u uw definitieve keuze maakt.

Conclusie?

Wat ons betreft, is een betrouwbare wachtwoordmanager een essentieel hulpmiddel in de strijd tegen cybercriminaliteit. Zeker voor zij die regelmatig online bankieren. Hopelijk hebben we u kunnen inspireren om uw wachtwoorden (nog) veiliger en bedachtzamer te beheren als voordien.

Wenst u nog meer te weten te komen over cybersecurity, zowel over de potentiële gevaren als de manieren waarop u zich tegen cybercriminelen en -fraude kunt wapenen? Neem dan zeker een kijkje op onze blogpagina.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren