Zelf beleggen of laten beleggen: moét u kiezen?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

U heeft voor uzelf besloten dat het tijd is: u wilt eindelijk uw eerste stappen in de beleggingsmarkt zetten. Maar waar te beginnen? De eerste vraag die u uzelf moet stellen: wordt het zelf beleggen of laten beleggen? Bij Keytrade Bank kan het allemaal, zelfs een combinatie van beide is mogelijk. In dit artikel gidsen we u doorheen de verschillende opties, zodat die eerste stap meteen een uitstekende is.

U kunt uw vermogen investeren in spaarfondsen, obligaties, aandelen, ETF’s (trackers), enzovoort. Bovendien biedt elk van deze investeringsproducten een immense waaier aan mogelijkheden aan, naargelang het type investeerder dat u bent.

DIY-beleggen of active investing

Weet dat er verschillende manieren bestaan om uw geld te beleggen met het oog op een mooi rendement. Wat dacht u bijvoorbeeld van active investing oftewel een beleggingsplan waarbij u volledig aan het stuur zit? U bepaalt:

  • welk bedrag u belegt
  • aan welke frequentie u dat doet
  • eventueel op welk(e) specifiek(e) beleggingsfonds(en) u inzet

En dit alles binnen het beleggersprofiel dat u toegewezen krijgt op basis van een objectieve, nauwkeurige testing, geverifieerd en opgevolgd door onze interne beleggingsexperts.

Vertrouwen op experten of passive investing

Misschien bent u iemand die gemakkelijk verslonden raakt door keuzestress. Of heeft u simpelweg de tijd niet om de voortdurende shiftende koersen en markttendenzen op de voet te volgen.

In dat geval is passive investing – of uw vermogen door iemand anders laten beleggen – mogelijk meer iets voor u. Bij Keytrade Bank doen we dat niet via individuele aandelen of fondsen, maar via ETF’s of trackers.

It’s all about… diversifiëren!

Waarom trackers en niet pure aandelen? Omdat we bij Keytrade Bank 200% geloven in een veelzijdige investeringsportefeuille. Want diversificatie betekent een ideaal evenwicht tussen kostenefficiëntie en rendement. Zonder dat u hierbij heel grote risico’s hoeft te nemen.

En net zoals het cruciaal is om niet al uw middelen op één type van investering in te zetten, geldt hetzelfde voor trackers. Zo’n tracker kunt u namelijk beschouwen als een mandje vol interessante aandelen die een bepaalde index volgen:

  • Indexen zoals de Nasdaq of BEL20
  • Obligatie-indexen
  • Grondstofindexen, bv. goud
  • Kiest u voor Belgische, Europese, Noord-Amerikaanse… ETF’s?
  • Diversifieer over sectoren en thema’s heen, zoals de gezondheidsindustrie of duurzame energie

We kunnen zelfs een collectie trackers voor u samenstellen die puur gelinkt is aan duurzame bedrijven, diensten en producten.

BlogBody-ZelfOfLaten1

Trackers vinden we in talloze gedaantes terug. Wenst u bijvoorbeeld te investeren in ETF’s voor de diamantsector? Ook dat is perfect mogelijk.

Passief investeren als garantie op een diverse portefeuille

Met andere woorden, heeft u de keuze tussen zelf beleggen en laten beleggen? Weet dat u in het tweede scenario altijd zeker mag zijn van een gediversifieerde portefeuille van trackers via Keyprivate. Deze hebben bovendien niet als ultieme doel om (veel) beter te doen dan de index die ze volgen, maar simpelweg om in hun veilige buurt te blijven. Bijgevolg blijft het risico voor u als investeerder ook beperkter dan bij beleggingsproducten die erop gebrand zijn om die index te verpulveren. U hoeft zich namelijk geen zorgen te maken over eventuele agressieve beleggingsmoves.

Die portefeuille ligt trouwens in de allerbeste handen, namelijk in die van ons investeringscomité. Dit comité bestaat uit onze eigen beleggingsexperten die dagelijks wereldwijd de beleggingsmarkten op de voet volgen én maar één taak hebben: uw trackerportefeuille non-stop optimaliseren.

Want hoe gediversifieerd uw portefeuille ook is, de aandelenmarkt is voortdurend in beweging en onderhevig aan wat er in de wereld gebeurt. Van volledig risicoloos beleggen zal dus nooit sprake zijn – dat is sowieso onmogelijk - maar u mag er wel zeker van zijn dat onze experten meteen bijsturen wanneer dat nodig blijkt.

Wij houden u op de hoogte van uw opbrengsten en verliezen

Meer nog: onze experten praten u maandelijks bij over de laatste opbrengsten, verliezen en toekomstverwachtingen, zodat u als investeerder helemaal mee bent in de genomen beslissingen. Daarnaast heeft u als klant bij Keytrade Bank toegang tot uw eigen dashboard, waarop u op ieder moment een laatste stand van zaken terugvindt.

Over opbrengsten gesproken: 2023 was op vlak van trackers een meer dan belonend jaar. Zo klokten de Keyprivate-nettorendementen af op winsten tussen de 7,38% en 14,06% naargelang het type beleggingsprofiel. Mooi, toch?

En het kostenplaatje?

Net zoals bij elke vorm van beleggen, gaat ook passief investeren gepaard met bepaalde kosten, zoals beheerskosten en taksen. Al blijven deze kosten beperkt in vergelijking met de kosten die komen kijken bij traditioneel beleggen. Zo betaalt u enkel:

  • Taksen gelinkt aan de aankoop en verkoop van uw trackers
  • Vaste beheerskosten

In totaal betaalt u bij Keytrade Bank twee tot drie keer minder dan bij een traditionele vermogensbeheerder.

BlogBody-ZelfOfLaten-2

Bij Keytrade Bank geloven we 200% in een veelzijdige investeringsportefeuille. Want diversificatie betekent een ideaal evenwicht tussen kostenefficiëntie en rendement.

Zelf beleggen, laten beleggen of best of both worlds?

Diversiteit in het beleggen stopt niet bij de verschillende beleggingstypes, termijnen, risicoprofielen, indexen, koersen, noem maar op. Ook indien u wenst een deel van uw beleggingskeuzes uit handen te geven en tegelijkertijd deels uw beleggingspad helemaal zelf wilt uitstippelen, kunnen we dit probleemloos voor u vormgeven. Spreek er ons zeker over aan!

Wat brengt uw trackingavontuur u straks op?

Hebben we u warm kunnen maken om uw beleggersschoenen goed strak te binden en met ons mee op tocht te gaan? Of heeft u nog een laatste duwtje in de rug nodig? Bij Keytrade Bank gaan we al vanaf een startkapitaal van 15.000 euro aan de slag met uw eigen Keyprivate-avontuur.

Hoeveel u dat aan het eind van uw beleggingshorizon oplevert? Onze simulatietool schat uw potentiële eindopbrengst voor u in op basis van de risico’s die u zelf wenst te nemen. Ga meteen aan de slag. Intussen staan we klaar voor al uw vragen of voor een allereerste afspraak.

Simuleer uw potentiële opbrengst

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren