Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Meerwaardebelasting: wie ontsnapt en wie betaalt?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Beleggers kunnen binnenkort tot 10% op hun winsten betalen. Ontdek de impact en hoe u zich kunt voorbereiden.

Update 18 februari 2025

1. Wat is de meerwaardebelasting?

De meerwaardebelasting is een nieuwe heffing van 10% op de winst die particulieren maken bij de verkoop van beleggingen. De regering wil vermijden dat kleine beleggers worden getroffen. Daarom geldt er volgens de huidige plannen een vrijstelling van 10.000 euro per jaar. Boekt u jaarlijks 10.000 euro winst of minder, dan zou u deze belasting dus niet hoeven te betalen. Het bedrag zou ook elk jaar geïndexeerd worden.

Voor aandeelhouders met een hoog belang in een bedrijf (minstens 20%) gelden momenteel de volgende tarieven:

  • Meerwaarde tot 1.000.000 euro: vrijstelling
  • Tussen 1.000.000 en 2.500.000 euro: 1,25%
  • Tussen 2.500.000 en 5.000.000 euro: 2,5%
  • Tussen 5.000.000 en 10.000.000 euro: 5%
  • Boven 10.000.000 euro: 10%

Speculatief beleggen en daytrading buiten een beroepsactiviteit vallen vandaag al onder een meerwaardebelasting van 33%. De heffing zou alleen gelden voor natuurlijke personen (particulieren) en ondernemers die in eigen naam beleggen, en dus niet voor vennootschappen. Het is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld belastingplichtige niet-Belgen die in ons land wonen of niet-inwoners die in ons land belastingplichtig zijn.

2. Wat als u de aandelen pas na 10 jaar verkoopt?

Er bestaat nog onduidelijkheid over een mogelijke vrijstelling voor beleggingen die u langer dan 10 jaar aanhoudt. Deze uitzondering staat niet in het regeerakkoord en het is dus onzeker of die er komt. Zonder die vrijstelling worden beleggers die de belasting willen vermijden, ertoe aangespoord om sneller te verkopen (en herbeleggen) zodra de drempel van 10.000 euro in zicht komt. Op die manier kunnen ze jaarlijks tot 10.000 euro winst belastingvrij opstrijken. Langetermijnbeleggers en hangmatbeleggers hebben echter een beleggingshorizon van 5, 10, 20 jaar of langer, en willen niet tussentijds verkopen. Maar de dag dat zij wel hun beleggingen verkopen met meer dan 10.000 euro winst, worden ze hierop belast volgens de huidige plannen.

3. Wanneer wordt de belasting van kracht?

De wet wordt wellicht in 2025 gestemd, met als doel om inkomsten te genereren vanaf 2026. Alle details moeten nog in wetteksten gegoten en goedgekeurd worden, wat nog ruimte laat voor discussie en eventuele aanpassingen. Verschillende praktische vraagstukken moeten nog ingevuld worden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of banken voor u de belasting zullen inhouden of niet; beleggers met effectenrekeningen bij verschillende brokers en banken zouden dan wellicht zelf de meerwaardebelasting moeten aangeven.

4. Op welke activa is de meerwaardebelasting van toepassing?

De belasting zal vermoedelijk gelden voor:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Beleggingsfondsen en trackers
  • Beleggingsverzekeringen (tak 23)
  • Cryptomunten

Het is nog onduidelijk of spaarverzekeringen (tak 21), fysiek goud, opties, meer speculatieve instrumenten zoals warrants en turbo’s, niet-beursgenoteerde aandelen (private equity) … onder de maatregel vallen.

5. Zijn niet-gerealiseerde meerwaarden belastbaar?

Nee, enkel gerealiseerde meerwaarden bij verkoop worden belast. Dit betekent dat zolang u uw beleggingen aanhoudt, u geen belasting hoeft te betalen. Althans volgens de huidige plannen.

6. Zijn eerder gemaakte meerwaarden belastbaar?

Nee, alleen meerwaarden die gerealiseerd worden na de invoering van de wet zouden belastbaar worden.

7. Kunnen minderwaarden worden afgetrokken?

Ja, maar dat zou enkel binnen hetzelfde kalenderjaar kunnen. Minderwaarden kunnen dan niet overgedragen worden naar een volgend jaar. Dit betekent dat verliezen binnen een jaar gebruikt kunnen worden om winsten te compenseren, maar dat de verliezen niet kunnen worden meegenomen naar latere belastingjaren.

8. Kunnen kosten worden afgetrokken?

Hierover bestaat nog geen duidelijkheid. Mogelijk worden transactiekosten aftrekbaar, maar dit moet nog bevestigd worden.

9. Wat met beleggingen in een vreemde munt?

Als u belegt in bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen (USD) en een meerwaarde realiseert die boven de vrijgestelde limiet uitstijgt, maar door ongunstige wisselkoersschommelingen (bij de omzetting naar euro) uiteindelijk toch onder het plafond belandt, is het nog onduidelijk hoe de belasting zal worden berekend. De vraag is of de ‘officiële’ meerwaarde in euro wordt bepaald op basis van de koers op het moment van aankoop en verkoop, of op grond van de werkelijke cashflow die u na de omzetting in euro ontvangt.

Bovendien is niet duidelijk welke wisselkoers moet worden gehanteerd wanneer u meerdere aankopen deed op verschillende tijdstippen. Kijkt men dan naar een gewogen gemiddelde, of naar de exacte koers per transactie? En wat als u al langer over een dollarpositie beschikte en die in tussentijd van bank of broker verhuisde?

Net als bij de andere vraagstukken zal de wetgever zich hierover nog moeten uitspreken in de definitieve wetteksten.

10. Kan het belastingtarief in de toekomst stijgen?

Hoewel België tot nu toe geen algemene meerwaardebelasting kende, vrezen beleggers dat het tarief in de toekomst kan worden verhoogd. Dit gebeurde eerder met de roerende voorheffing, die van 15% naar 30% steeg over de jaren heen. Of het belastingtarief in de toekomst zal stijgen, is niet duidelijk, maar de historische evolutie van andere belastingen suggereert dat dit niet uitgesloten kan worden.

Beleggen tegen lage kosten?

Ontdek uw mogelijkheden

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren