5 fouten die beleggers maken tijdens volatiele markten
Keytrade Bank
keytradebank.be
19 september 2024
3 minuten te lezen
De ene dag heldergroen, de volgende dag donkerrood. Als u een blik werpt op het parcours dat de beurzen de afgelopen maanden aflegden, kan u er moeilijk omheen: het is totnogtoe erg hobbelig geweest. Die plotse mood swings kunnen zelfs de meest doorgewinterde beleggers nerveus maken…
1. In paniek verkopen
Het kan zenuwslopend zijn om te zien dat uw beleggingsportefeuille een duikvlucht maakt. Zeker als u die portefeuille al jaren netjes aan het opbouwen bent. De drang om het bloeden te stelpen kan overweldigend zijn - redden wat u kan en dan wachten tot het stof is neergedaald. Ironisch genoeg kan dit net de slechtste zet zijn die een belegger kan maken. Daarvoor hoeft u niet ver terug in de geschiedenis. Had u in volle coronacrisis in paniek verkocht? Dan had u enkele uitstekende jaren gemist. In 2019 steeg de S&P 500 met 31,49% (total return), in 2020 met 18,40% en in 2021 met 28,71%* . Niet slecht voor een periode waarin de wereld nagenoeg tot stilstand kwam. *Bron: slickcharts.com/sp500/returns Als u een breed gediversifieerde portefeuille heeft en kaalgeschoren wordt, kan u beter stilzitten. Warren Buffett ging in 2007 - het jaar voor de financiële crisis - een weddenschap aan met Ted Seides, een beheerder van een hefboomfonds. De inzet? Wie behaalt het hoogste rendement de komende tien jaar. De prijs voor de winnaar? Eén miljoen dollar. Opmerkelijk is dat Buffet en Seides met ongelijke wapens streden. De beheerder van hefboomfonds kreeg carte blanche. Hij kon alle mogelijke financiële instrumenten kopen en verkopen. En hij mocht zo vaak kopen en verkopen als hij wilde. Terwijl Ted Seides allerlei ingewikkelde strategieën uitwerkte, kocht Warren Buffett gewoon één product: een tracker op de S&P 500, die hij 10 jaar bijhield. Het resultaat laat zich wellicht raden: de fondsbeheerder gaf voortijdig op. Tegen het einde van 2016 had de S&P500 een jaarlijks gemiddeld rendement van 7,1% neergezet, terwijl het hefboomfonds van Ted Seides tot dan op een jaarlijks gemiddeld rendement van 2,2% bleef steken. Ook al davert de markt op korte termijn, blijf naar de lange termijn kijken. Als u uw geld niet meteen nodig hebt, en u heeft een goed gediversifieerde portefeuille, blijf dan gewoon zitten. Dalingen zijn tijdelijk. Het verleden wijst het keer op keer uit: na regen komt zonneschijn, en op de beurs schijnt dat de zon vaker dan het regent.
2. Aan de zijlijn blijven
Een van de grootste fouten die beleggers maken is hun beleggingen verkopen én vervolgens hun geld niet meer aan het werk zetten. Deze fout versterkt nog meer de schade van een paniekverkoop. Historisch gezien volgt na een scherpe daling immers net een sterk herstel van de aandelenmarkten. De beste dagen liggen vaak dicht bij de slechtste dagen. Als u die goeie dagen mist, dan kan de achterstand fors oplopen. Belegde u in 199 410 000USD in de S&P 500? Dan had u 30 jaar later 181 736USD (total return). Miste u gedurende die 30 jaar de 10 beste dagen, dan was uw eindrendement al 54% lager (83 272USD ). Miste u tijdens die 30 jaar de 20 beste dagen, dan was uw eindrendement zelfs 73% lager (48 874USD ). Wat u beter wel kan doen als u toch in paniek verkocht heeft? Uw cashpositie weer verkleinen en terug in de markt stappen, zeker als u meer cash aanhoudt dan u kan missen. Een manier om paniekverkopen te vermijden (en vervolgens aan de zijlijn te staan), is door gebruik te maken van periodiek beleggen. Dit houdt in dat u regelmatig een vast bedrag belegt, bijvoorbeeld maandelijks, ongeacht de marktomstandigheden. Dit biedt een dubbel voordeel: u vermijdt de valkuil van ‘timing’ en haalt de emotie uit uw beleggingsbeslissingen. Ook voor beleggers die schrik hebben om opnieuw de markt te betreden na een daling, kan dit houvast bieden. Ze hoeven immers niet meteen al hun geld in één keer te beleggen, wat minder stressvol kan zijn in volatiele tijden. Daarnaast geldt dat als de markt weer begint te stijgen, u blij zal zijn dat u uw geld beetje bij beetje opnieuw aan het werk hebt gezet. U vermijdt het risico om te lang aan de kant te blijven staan en belangrijke opportuniteiten te missen als de markt herstelt. Het is de kunst om een evenwicht te vinden tussen geduld en actie, en periodiek beleggen kan hierin een sleutelrol spelen.
3. Overmoedig handelen
Overmoed is een vaak onderschatte valkuil voor beleggers, vooral tijdens volatiele markten. En vooral voor beleggers die in individuele aandelen handelen en hun portefeuille weinig spreiden. Het lijkt verleidelijk om te denken dat u op het juiste moment een koopje kan bemachtigen of dat u precies weet wanneer een aandeel zijn bodem heeft bereikt. Dit verschijnsel, bekend als ‘anchoring’, houdt in dat beleggers de waarde van een aandeel koppelen aan een veel hogere prijs uit het verleden, zonder rekening te houden met de huidige marktomstandigheden of het potentieel voor verdere daling. Zelfs ervaren beleggers kunnen overmoedig worden. Dit leidt vaak tot impulsieve beslissingen die gericht zijn op kortetermijnwinst, maar die uiteindelijk de stabiliteit van de portefeuille ondermijnen. Korte termijn handelen lijkt op papier misschien winstgevend, maar in de praktijk is het bijzonder moeilijk om de nagel voortdurend op de kop te slaan. De realiteit is dat markten grillig zijn, en zelfs de meest bekwame beleggers kunnen zich vergissen in hun timing. Wat kunt u dan beter doen? Een stevig fundament aanleggen met gediversifieerde beleggingen. Denk aan beleggingsfondsen of ETF's die een brede marktindex volgen in plaats van individuele aandelen na te jagen. Belegt u in een AI-aandeel en wil u toch op dit thema inspelen? Overweeg dan om het aandeel te verkopen en in een ETF te beleggen waarmee u tientallen AI-aandelen volgt. Op die manier kan u al een stuk volatiliteit afvlakken. Een goed gespreide portefeuille is essentieel om risico’s te beheersen, zeker in onzekere tijden. Beleggers die te zwaar inzetten op één aandeel, één sector of één activaklasse lopen het risico om disproportioneel zwaar getroffen te worden wanneer die onder druk komt te staan. Een goede balans kan helpen om de klappen van volatiele markten op te vangen en de hele stabiliteit van uw portefeuille te verhogen.
4. Verliezen snel proberen goed te maken
Een andere veelgemaakte fout tijdens volatiele markten is dat beleggers verliezen proberen goed te maken door risicovollere of overhaaste beslissingen te nemen. In plaats van rustig en gestructureerd terug op te bouwen, worden er vaak risicovolle posities ingenomen in de hoop snel te herstellen. Stel u voor dat u een aanzienlijk verlies hebt geleden op een bepaalde belegging. De natuurlijke reactie kan zijn om in te zetten op een aandeel dat in korte tijd sterk is gedaald, in de verwachting dat het snel zal herstellen. Dit is echter een gevaarlijke gok. Niet alleen kunnen de markten verder dalen, maar uw impulsieve keuze om te ‘herbeleggen’ in iets dat als een koopje lijkt, kan leiden tot nog grotere verliezen. Een ander voorbeeld is het snel verschuiven van investeringen naar zogeheten 'hoogvliegers' - aandelen die tijdens een crisis beter hebben gepresteerd, zoals waardeaandelen of aandelen in defensieve sectoren (denk aan gezondheidszorg of voeding). Deze strategie lijkt misschien logisch, maar deze aandelen kunnen al overgewaardeerd zijn. Bovendien betekent het verleden niet altijd dat ze in de toekomst zullen blijven stijgen. Wat kunt u doen om deze valkuil te vermijden? Het antwoord ligt in discipline en realisme. In plaats van uw verliezen hals over kop proberen goed te maken, is het belangrijk om uw langetermijnstrategie trouw te blijven. Tijdelijke dips maken nu eenmaal deel uit van beleggen. De beste manier om hiermee om te gaan is door uw portefeuille vooraf stevig te diversifiëren, bijvoorbeeld met ETF’s. Het herstel van verliezen duurt soms langer dan gehoopt, maar geduld wordt vaak beloond.
5. Niet herbalanceren
Bij een stevige correctie bewegen activaklassen zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en goud dikwijls niet in dezelfde richting. Als aandelen klappen krijgen, zien we vaak dat obligaties of goud het juist beter doen. Dit betekent dat de verhoudingen binnen uw portefeuille uit balans kunnen raken. Waar u oorspronkelijk misschien een mooie mix had van bijvoorbeeld 70% aandelen en 30% obligaties, kan een stevige beursdaling ervoor zorgen dat uw portefeuille nu bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties. Dit kan uw risicoprofiel aanzienlijk veranderen, zonder dat u daar actief voor gekozen hebt. Het niet herbalanceren van uw portefeuille is dan ook een veelgemaakte fout. Herbalanceren betekent dat u uw beleggingen aanpast om terug te keren naar de oorspronkelijke verdeling tussen activaklassen die overeenkomt met uw risicoprofiel en doelstellingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u na een forse daling aandelen bijkoopt en obligaties verkoopt om de verhouding weer in balans te brengen. Door te herbalanceren kunt u profiteren van koopkansen wanneer de prijzen van bepaalde activaklassen zijn gedaald, en voorkomt u dat uw portefeuille te sterk leunt op activaklassen die in waarde zijn gestegen. Op de lange termijn helpt dit om uw rendement te optimaliseren en het risico beheersbaar te houden.
Andere artikels die u mogelijk interesseren
Pensioensparen: houd de grijze haren voor later
Maandelijkse video 2024
Werken aan uw pensioen kan u beter vroeg dan laat doen
Al eens aan beleggen in de sector van huisdieren gedacht?
Nog snel schenken voor het einde van het jaar (zonder schenkbelasting te betalen)?
Staat er al een wachtwoordmanager op uw cybersecurity-checklist?
Waarom een kind zakgeld verdient
De oplichtingsbrief: terug van (nooit) weggeweest?
Actief beheerde ETF’s: het beste van twee werelden?
Registratierechten en successierechten dalen fors in Wallonië
Staatsbon, spaarrekening of termijnrekening: wat kiest u?
6 redenen om te beleggen in voeding
Beleggen in Belgische aandelen: trop is te veel, en te veel is trop?
Fiscaal voordelig bijklussen: wat mag en wat niet (meer)?
Belegger, betaal nooit te veel voor uw favoriete aandeel!
Wie is wie bij Keytrade Bank? Wie hebt u aan de lijn?
Wie is wie: op bezoek bij IT
Beter een studentenkamer kopen dan huren?
Beleggen in voetbalaandelen: valt er wat te scoren?
Basisrente en getrouwheidspremie: wat zegt uw spaargedrag?
Wat met de woning bij een relatiebreuk? Verkopen, verhuren of uitkopen?
Opgepast voor fraude met vacatures
Europa is niet langer het zieke broertje!
Veilig online bankieren: hoe beschermt u uw financiën?
Het verschil tussen kapitalisatie of distributie voor fondsen of trackers
Waarom pensioenplanning extra belangrijk is voor vrouwen
Is binnenkomen in de BEL20 wel zo prettig?
Zelf een testament schrijven? Vermijd deze 10 fouten
Maximumleeftijd voor hypothecaire lening: klopt het?
Van bod tot compromis: deze fouten maakt u beter niet
Hoe leert u uw kind sparen? 12 tips
Oplichting bij online dating: tips om u te beschermen
Is het nog wel de Magnificent Seven? Of nu eerder 2 Unlimited?
Hypothecaire lening zonder eigen inbreng: optie of illusie?
Welk type belegger bent u? Doe de test
Moet u belasting op spaargeld en beleggingen betalen?
Renoveren met renovatiesubsidie
Maandelijkse video 2023
7 tips om veilig online te shoppen
Hoe beleggen in vergrijzing?
Kleine aandelen, grote kansen?
6 redenen waarom het ook nog in 2024 loont om zonnepanelen te installeren
Gouden tijden? Waarom (niet) beleggen in goud
Een woning kopen om te verhuren: een slimme investering?
Vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden
Terugblik op 2023
Obligaties boven aandelen in 2024?
Gaat AI menselijke beleggingsadviseurs vervangen?
Weinig inspanningen, beter rendement? Zo werkt hangmatbeleggen
Shorten: wat is het en hoe werkt het?
10 basisregels voor succes op de beurs
De voor- en nadelen van contactloos betalen
Hoe beleggen in de energietransitie?
Zo beschermt u zich tegen fraude met QR-codes
Goed positiespel is belangrijk!
Is India het nieuwe China?
Padel vindt in Keytrade Bank een nieuwe dubbelpartner
Trouwen, samenwonen of LAT-relatie: de impact op schenken en erven
Wat is een tracker en hoe kiest u de juiste?
Alles wat u moet weten over het postinterventiedossier
Zet u schrap voor het laatste kwartaal!
Beleggen in biodiversiteit: kan Wall Street de jungle redden?
World Cleanup Day
Vergeet niet uw digitale nalatenschap te regelen
Beleggen in AI: hype of ticket voor de toekomst?
Sparen om te sparen? Of sparen voor een specifiek doel?
Hoe bereidt u zich financieel voor op een langer leven?
Hoe beleggen bij een recessie?
Hoe navigeren door een relatie met ongelijke inkomens?
Conflicten over geldzaken vermijden en aanpakken: een handleiding
Sell in May? Is dat wel een goed idee?
Een bankrekening samen? Apart? Of samen én apart?
Maak een impact met uw Keyprivate
Is het einde van de Amerikaanse hegemonie nabij?
Een vitaminekuur voor uw beleggingen
Verdient water een plek in uw portefeuille?
Obligaties boven in 2023?
6 zaken die u moet weten over uw kredietkaart bij Keytrade Bank
Maandelijkse video 2022
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Wat is technische analyse en hoe werkt het?
Vastgoed kopen met uw aanvullend pensioen (ook al bent u nog niet op pensioen)
Wie is wie bij Keytrade Bank? De wereld van Data
Mag het wat minder kosten? Jazeker!
Een stand van zaken na de Russische inval in Oekraïne
Een nieuwe, frisse wind in de investeringswereld!
6 aandachtspunten voor wie thematisch belegt
Zet een strakker monetair beleid een rem op de beurshausse?
Hoe schenken of nalaten aan een goed doel?
Zo dicht mogelijk bij alle werknemers! Who’s who: Human Resources
Ook zin in een prachtige Keytrade Bank Nature Trail?
Hoe komt u de ESG-score van een bedrijf te weten?
Het ABC van ESG
Hoeveel mag u bijverdienen als gepensioneerde?
Alles in onze supermarkt aan dezelfde prijs
Hoe beleggen als u krap bij kas zit?
Maandelijkse video 2021
Een hekel aan budgetteren? Dit is uw handleiding om te budgetteren
Podcasts over geld en beleggen (deel 1)
Geen groepsverzekering? Dit zijn de alternatieven
Kunnen landen failliet gaan?
Inflatie? Stop wat grondstoffen in uw portefeuille!
Hoe kiest u een tracker (ETF)?
Goud, cash en staatsobligaties: hoe veilig zijn veilige havens?
Oost, west, cohousing best?
Baby op komst? Zorg dat u er ook financieel klaar voor bent
Het halo-effect: waarom we aandelen van Buffett, Bezos en Musk kopen
Waarom beleggen voor uw kind een goed idee is
Timing is everything: hoe het juiste instapmoment kiezen?
Technologie behoedt belegger tegen waan van de dag
Wat is fundamentele analyse en hoe werkt het?
Uw kleinkinderen betrekken bij uw vermogensplanning: 8 vragen en antwoorden
Waarom (niet) beleggen in microcaps?
Hoe veilig is contactloos betalen?
Kopen of huren? Zo gebruikt u de price-to-rent ratio
De perfide beurs
Is cash straks uitgeteld?
Ook een tweede baksteen in de maag?
Tweedehands koopje online gespot? Toch even lezen
Wiskunde op de beurs
De invloed van geluk bij beleggen
De handigste financiële apps (én ze zijn gratis)
Aandelenbeleggers kijken verder dan de sombere economische cijfers
7 beleggingsthema’s voor 2029 (waarop u nu al voorsprong kunt nemen)
Tien basisregels voor levenslang succes op de beurs
Dipje voor de wereldeconomie lijkt van voorbijgaande aard!
7 mythes over beleggen
Per seconde grijzer? Denk nu al aan uw pensioen
Nieuw samengesteld gezin: gemeenschappelijke spaarpot of elk apart?
Groeilanden hinken achterop!
Tips van een expert: zo steelt niemand uw wachtwoorden
Coronablog Geert Van Herck: Vastgoed levert opnieuw geen diversificatiebonus op
Schenken vs erven: wat is fiscaal het meest interessant?
Een bod uitbrengen op vastgoed: waarop letten?
Auto inruilen voor fiets: hoeveel geld spaart u uit?
Kan China de dollar laten crashen?
Schrik voor het Ferrari- en hangmatsyndroom? Zo kunt u schenken én controle behouden
Nog geen einde aan de Amerikaanse hegemonie!
Podcasts over geld en beleggen (deel 2)
Bang voor inflatie? Al aan mijnbouw gedacht?
Wordt de MSCI Emerging Markets-index “the next big thing”?
Wat doet de hogere inflatie met uw spaargeld en beleggingen?
Hoe belegt u met succes?
Welke aandelen passen bij u?