Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

5 tips om het hoofd koel te houden als het stormt op de beurs

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

De Franse trader Jules Regnault vergeleek de beurs meer dan 150 jaar geleden met een dronkenman: hij komt wel op zijn bestemming aan, maar je weet nooit wat de volgende stap wordt. Hoe houdt u het hoofd koel als de volatiliteit toeslaat en aandelenkoersen sterk beginnen zigzaggen?

1. Onthou: pieken en dalen horen erbij en zullen er altijd bijhoren

Hoewel sterke schommelingen en vooral koersdalingen soms het angstzweet doen uitbreken, horen ze erbij. Goldman Sachs becijferde dat de S&P500 (en de voorgangers van deze aandelenindex) de afgelopen 185 jaar meer dan 25 keer in een berenmarkt terechtkwam. Dat betekent een daling van 20% tegenover de meest recente piek.

Soms duurde het enkele maanden om dat verlies goed te maken (zoals in 1990 en 2020). Soms duurde het enkele jaren (zoals na 1929 en 2008). Maar altijd was er herstel, en knoopten de beurzen opnieuw met groei aan.

Hoewel koersdalingen en -schommelingen op korte termijn bij beleggen horen, is het belangrijk om altijd vooruit te blijven kijken: op lange termijn biedt beleggen een hoger potentieel rendement dan sparen. Als u belegt met een horizon van 10 of 20 jaar, dan zou een hoge volatiliteit weinig relevant mogen zijn (= de mate waarin de koersen op en neer bewegen).

2. Denk aan uw nachtrust: zorg voor de juiste beleggingsmix

Schommelingen horen erbij: daar zijn we ons meestal van bewust als we beginnen beleggen. Maar eenmaal het écht begint te schommelen, zijn er altijd beleggers die in paniek verkopen bij een sterke daling. Stel daarom een beleggingsportefeuille samen die u op lange termijn gemoedsrust geeft, ook als de markten even op hol slaan.

  • Kies voor een conservatieve portefeuille (bijvoorbeeld 80% obligaties en 20% aandelen) als u weet dat uw bloeddruk gaat stijgen bij mood swings op de markten. Ga voor een dynamische portefeuille (bijvoorbeeld 80% aandelen en 20% obligaties) als het u koud laat dat uw portefeuille tijdelijk een kwart in het rood kan staan. Ga voor een gebalanceerde portefeuille (bijvoorbeeld 50% aandelen en 50% obligaties) als u daar tussenin zit.
  • Zorg voor voldoende spreiding door te beleggen in verschillende aandelen, obligaties, trackers en/of fondsen. Ook dat is een manier om schommelingen af te vlakken tijdens periodes van hogere volatiliteit.
  • Tijdens volatiele perioden bouwen beleggers soms hun risicovollere aandelenposities af ten gunste van meer defensieve sectoren. Hoewel deze sectoren niet immuun zijn voor marktbewegingen, kunnen ze helpen de schommelingen te beperken. Opteren voor dividendaandelen kan ook een manier zijn om de impact van koersschommelingen op te vangen. U hoeft natuurlijk niet te wachten tot de volatiliteit toeslaat om te roteren, maar kan ook proactief voor defensieve aandelen of dividendaandelen gaan.
  • Bent u een actieve trader, dan kan u ervoor kiezen om bepaalde posities af te dekken met een putoptie. Daalt de prijs van een aandeel of index, dan stijgt de prijs van de putoptie en kan u het verlies op het aandeel of de index (al dan niet volledig) compenseren. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: stijgt de prijs van een aandeel of index, dan daalt de prijs van de putoptie. Vergelijk dit met een soort verzekeringspremie die u betaalt om uw portefeuille te beschermen.

3. Focus op tijd in de markt - niet op het timen van de markt

Het kan verleidelijk zijn om posities te verkopen om (verdere) dalingen te voorkomen. Het is echter moeilijk om dat juiste uitstapmoment te timen. Ook het juiste (her)instapmoment timen is erg moeilijk. U loopt dus het risico op twee keer fout te zitten.

Als u verkoopt en nog steeds aan de zijlijn staat tijdens een herstel, is het mogelijk dat u uw achterstand niet meer inhaalt. De slechtst presterende dagen op de beurs liggen vaak dicht bij de best presterende dagen. Het missen van zelfs een paar van de beste dagen in de markt kan uw rendement sterk aantasten.

Als u de 10 beste dagen van de S&P 500 elk decennium zou gemist hebben tussen 1930 en 2020, dan zou uw totale rendement na 90 jaar 28% bedragen. Als u de ups en downs zou doorstaan en gewoon uw beleggingen aanhield, zou het rendement 17.715% bedragen, becijferde Bank of America.

4. Beleg consequent, ook in slechte tijden

De beste opportuniteiten om te kopen doen zich vaak voor als beleggers massaal de handdoek in de ring gooien. Door consistent te beleggen - bijvoorbeeld elke maand 200 euro - belegt u niet alleen als het goed gaat op de beurs, maar ook als het minder goed gaat.

Op een regelmatig tijdstip een stukje van uw geld beleggen kan ook een manier zijn om de schommelingen in uw portefeuille af te vlakken. Met een periodiek beleggingsplan zoals KEYPLAN past u deze techniek al toe vanaf 25 euro per jaar.

5. Laat uw beleggingen beheren

We laten ons soms meeslepen door het sentiment op de markten, bijvoorbeeld als iedereen naar de uitgang lijkt te hollen. Maar dat geldt evenzeer als iedereen zich op nieuwe beurshypes lijkt te storten - denk recent aan de stormloop op waterstofaandelen en Reddit-aandelen. Dat leidt soms tot impulsieve verkopen of aankopen. Na een tijdje is er dan van een duidelijke strategie geen sprake meer.

Als u zich vaak laat meeslepen, kan dat een reden zijn om uw portefeuille te laten beheren, in plaats van zelf actief te beleggen. Een team van beleggingsspecialisten stelt dan een portefeuille samen op basis van uw beleggingshorizon en risico-appetijt, zonder zich te laten meeslepen door het sentiment van de dag. Bij Keytrade Bank kan u al kiezen voor vermogensbeheer vanaf 15.000 euro, gebaseerd op een Nobelprijswinnende investeringsstrategie.

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren