Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Beleggen in dividendaandelen: waarop letten?

Keytrade Bank logo

Keytrade Bank

keytradebank.be

Een beetje vent betaalt een stevig dividend. Een guitige beurswijsheid van Frederik van Beuningen, die voor veel beleggers een serieuze pijler van hun strategie uitmaakt. Met dividenden valt dan ook een aantrekkelijk graantje mee te pikken. Beursgenoteerde bedrijven keerden vorig jaar maar liefst 1.339.000.000.000 euro aan dividenden uit. Dat staat ongeveer gelijk met drie keer het bruto binnenlands product van ons land.

Een dividend is een winstuitkering. In plaats dat ondernemingen dat stuk van hun winst gebruiken om te investeren of om hun spaarpot te spekken, delen ze die uit aan de aandeelhouders. Meestal gebeurt dat een keer per kwartaal of per jaar. Daarmee belonen bedrijven vooral aandeelhouders die een langetermijnrelatie aangaan.

Door te beleggen in dividendaandelen mikt u dus niet alleen op een waardetoename door koersstijgingen (en/of door valuta-effecten), maar ook op het zakgeld dat u tussendoor kan krijgen. Zeker in tijden van lage rendementen op spaarboekjes en obligaties ogen dividenden aantrekkelijk. Terwijl u op de meeste spaarboekjes amper nauwelijks rente ontvangt en staatsobligaties in euro ook rond de nul cirkelen, ziet het rendement van dividenden er imponerender uit.

De jongste 10 jaar schommelde het gemiddelde bruto dividendrendement van de Amerikaanse S&P 500 rond de 2%, terwijl het gemiddelde brutorendement van de Euro Stoxx 50 ongeveer het dubbele bedroeg. Dat verschil komt door de aard van de S&P 500 die meer groeiaandelen telt (zij keren traditioneel geen of weinig dividend uit) en het feit dat bedrijven in de VS vaker met hun winsten eigen aandelen inkopen (buybacks) om meerwaarde voor aandeelhouders te genereren.

Voordat u op zoek gaat naar aandelen, fondsen of trackers die dividenden uitkeren, zijn er echter wel enkele zaken om rekening mee te houden voor u op de koopknop drukt.

Is het dividend stabiel en houdbaar?

Het ene jaar 2 euro dividend per aandeel, het volgende jaar niets, het jaar nadien 27 eurocent, … ? Als u zich engageert om op lange termijn in een dividendaandeel te beleggen, dat is een relatief stabiel dividend essentieel. Wereldoorlogen en economische crises, of niet: bedrijven zoals Stanley Black & Decker (1877), ExxonMobil (1882), Procter & Gamble (1891), Coca-Cola (1893) en Colgate-Palmolive (1895) keren ondertussen al meer dan een eeuw onafgebroken dividenden uit. Ondernemingen moeten hun dividenden dus ook tijdens moeilijke jaren op hetzelfde niveau kunnen houden.

Anders gezegd: het is belangrijk om u niet blind te staren op het actuele dividendrendement, maar ook op het track record. U doet er goed aan om de evolutie van het dividend doorheen de jaren te bekijken. Om een werkelijk inkomen uit uw aandelen te genereren, is een constante groei van het dividend belangrijk op een niveau dat de inflatie verslaat of grotendeels kan compenseren.

Maar alleen in de achteruitkijkspiegel gebruiken, is ook niet voldoende. Een hoog dividend of een indrukkend parcours mag dan wel aanlokkelijk lijken, dat is alleen interessant als het bedrijf zich ook in de toekomst kan blijven engageren om het niveau aan te houden. Keert het bedrijf een hoog dividend uit, terwijl de bedrijfswinst onder druk staat, dan zouden er enkele waarschuwingslampjes moeten afgaan. Het risico bestaat dat deze bedrijven schulden moeten aangaan om dividend koste wat het kost te kunnen blijven betalen. Té veel dividend uitkeren, kan er dan weer op wijzen dat de onderneming minder investeert, waardoor het risico op lagere groei ontstaat.

Als een bedrijf het dividend verhoogt of voor het eerst uitkeert, dan is dit een positief signaal. Het geeft daarmee aan, dat het op dit moment een dividend kan betalen aan beleggers, en tegelijk verwacht dit ook in de toekomst te kunnen doen.

Welk dividend is het?

Behalve een dividend in cash kan een bedrijf ook een dividend in eigen aandelen uitkeren, of beide aanbieden (keuzedividend). Als het bedrijf ervoor kiest om het dividend in aandelen uit te keren, dan creëert het extra aandelen. Hierdoor treedt er doorgaans verwatering op, waardoor de winst per aandeel daalt. Een dividend in aandelen is daarom soms een zwakker signaal over de financiële slagkracht van een onderneming.

Hoe hou ik het kostenefficiënt?

Zelf een gediversifieerd mandje samenstellen met 25 dividendaandelen: dat vergt niet alleen veel huiswerk en opvolging, het is ook een dure bedoening als u 25 aankooporders met doen. Daarom kan een tracker of beleggingsfonds een oplossing zijn. Een tracker - ook wel ETF genoemd - volgt ‘passief’ een index, in dit geval van dividendaandelen. Een fonds wordt dan weer ‘actief’ beheerd: de manager van het fonds en zijn of haar team, beleggen in de dividendaandelen waarvan ze het meeste potentieel verwachten.

Het voordeel aan deze trackers en fondsen is niet alleen dat u ermee in één klap in een heel mandje dividendaandelen belegt, maar ook dat ze in allerhande vormen en smaken komen. Sommige trackers en fondsen zetten in op bepaalde regio’s (bijvoorbeeld Europese dividendaandelen), sommige concentreren zich specifiek op bedrijven met een lang track record, andere op opkomende dividendaandelen, nog andere houden rekening met maatschappelijk verantwoord beleggen, enzovoort. Op die manier kan u heel gericht volgens uw strategie en voorkeuren beleggen in dividendaandelen, zonder er intensief bezig mee te zijn.

Wat met de fiscaliteit?

Fiscaliteit is één aspect van dividendbeleggen, maar mag nooit de (enige) drijfveer zijn. Op een paar uitzonderingen na (sommige vastgoedaandelen), betaalt u in regel in België 30% roerende voorheffing op inkomsten uit dividenden. Belegt u in buitenlandse dividendaandelen, dan zal er aan de bron normaal gezien ook al eens belasting afgehouden zijn, zodat u twee keer belast wordt.

U kan de roerende voorheffing wel terugvorderen die u in België betaalde op dividenden van bepaalde Belgische en buitenlandse aandelen. Een eerste schijf van 800 euro dividenden is namelijk vrijgesteld van roerende voorheffing, wat u een belastingvoordeel kan opleveren. U moet de terugbetaling wel zelf aanvragen via uw belastingaangifte en de terugbetaling geldt enkel voor aandelen (dus niet voor fondsen of trackers).

Heeft u de dividenden niet nodig, maar spreken dividendaandelen u wel aan? Dan bieden trackers en fondsen opnieuw een oplossing. Door te kiezen voor de kapitalisatievariant, en niet de distributievariant, zal de tracker of het fonds de ontvangen dividenden herbeleggen. Op die manier betaalt u geen roerende voorheffing als u op termijn het fonds of de tracker verkoopt (zolang de tracker of het fonds niet in obligaties belegt).

 

Deze communicatie bevat geen beleggingsadvies of aanbeveling, noch een financiële analyse. Niets in deze communicatie mag worden geïnterpreteerd als zijnde informatie met contractuele waarde van eender welke aard. Deze communicatie is uitsluitend ter informatie bedoeld. Keytrade Bank kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eender welke beslissing op basis van de informatie die deze communicatie bevat, noch voor het gebruik ervan door derden. Gelieve u in te lichten voor u in financiële instrumenten belegt. Lees daarom aandachtig het document "Overzicht van de belangrijkste kenmerken en risico’s van financiële instrumenten" bij documenten op keytradebank.be.

Andere artikels die u mogelijk interesseren