Waarom dit onafhankelijk vermogensrapport?
Thierry Ternier
CEO Keytrade Bank
15 mei 2024
2 minuten te lezen
Bij Keytrade Bank zijn we overtuigd van de kracht van geld. Wanneer het helpt om een zinvol bestaan uit te bouwen binnen ons gezin, onze vriendenkring, op ons werk en daarbuiten, heeft geld het vermogen om gelukkig te maken.
Klanten van onze bank nemen zelf hun geluk en hun geldzaken in eigen handen. En net dat willen we zo makkelijk en voordelig mogelijk maken. Maar daarnaast willen we hen ook helpen door kennis en inzicht te bieden.
Samen met de Universiteit Gent
Door objectieve, correcte informatie te geven over hoe andere Belgen hun vermogen opbouwen en besteden, geloven wij dat we onze klanten en de Belg in het algemeen kunnen helpen. We zijn met de Universiteit Gent in zee gegaan om een solide, wetenschappelijk onderbouwd antwoord te laten geven op vragen zoals onder meer:
- Hoeveel spaargeld heeft de doorsnee Belg?
- Hoeveel procent van ons vermogen zit in vastgoed?
- Hoe zit het met de beleggingen van de Belg?
- Hoeveel vermogen vertegenwoordigen auto’s, juwelen en verzamelingen?
Met dit eerste vermogensrapport zorgen we voor een unicum. Het is recent en betrouwbaar, van eigen bodem en gebaseerd op wetenschappelijke methodes. Bovendien heeft het een voldoende grote, representatieve steekproef.
Tegelijkertijd biedt dit rapport een aantal aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere bestaand onderzoek:
- Periodiciteit: we gaan deze gedetailleerde gegevens op jaarlijkse basis verzamelen.
- Omvang: we gaan dit doen voor alle mogelijke vermogenscomponenten (met inbegrip van zowel de publieke als beroepsmatige pensioenen van huishoudens, maar ook van bijvoorbeeld minder gangbare instrumenten zoals cryptocurrencies).
- Nieuwe inzichten: we zoeken deze vermogensgegevens te koppelen aan financieel gedrag, planning, welzijn en geletterdheid.
We hopen dat dit rapport - en de volgende rapporten (want we zijn van plan om hiermee door te gaan) – het grote publiek zal helpen om de eigen keuzes te toetsen aan wat anderen doen, maar ook om realistische doelen te stellen en verstandige keuzes te maken.
Want op die manier draagt geld bij aan geluk.