Betrouwbare informatie over vermogen is cruciaal!
Keytrade Bank
keytradebank.be
16 mei 2024
2 minuten te lezen
Hoe ziet het vermogen van de Belg eruit? Welke investeringen verkiest de Belg? En welke trends of veranderingen zijn er op dat vlak? Daar is te weinig diepgaand onderzoek naar, vond Keytrade Bank. Daarom zette onze bank samen met UGent-onderzoeker Koen Inghelbrecht een leerstoel op om die lacune op te vullen.
“Bij Keytrade Bank bieden we verschillende producten om vermogen te beheren en te laten groeien. We zijn de bank waar klanten, goedgeïnformeerd, zélf beslissen over hun financiën. Net daarom vinden we het belangrijk om zo veel mogelijk informatie over de samenstelling van het vermogen van de Belg te hebben en beschikbaar te stellen, aan onze klanten, maar eigenlijk aan iedereen die zijn eigen financiën beheert.”, zegt Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank. “En wij? Wij willen onze klanten uiteraard ook beter leren kennen, zodat we hen nog gerichter kunnen helpen.”
Thierry klopte daarom aan bij zijn alma mater Universiteit Gent met de vraag om een diepgaand onderzoek naar de vermogensopbouw en het -gedrag van Belgen op te zetten. Al snel kwam hij bij professor Koen Inghelbrecht (vakgroep Economie) terecht.
“De vraag van de bank sluit mooi aan bij mijn onderzoek over beleggersgedrag”, aldus Koen. “Over de manier waarop mensen hun vermogen opbouwen, en wat hen daarbij drijft, is er nog een te groot kennishiaat. Zeker over niet-financieel vermogen, zoals vastgoed, auto’s of kunstcollecties weten we niet veel.”
Lang hoefde hij dan ook niet te twijfelen over de vraag van de bank, en niet veel later was de leerstoel UGent-Keytrade Bank een feit. “Eerst willen we een beeld krijgen van het vermogen van de Belg, voor deze eerste editie nemen we eigenlijk een foto van het vermogen van de Belg op dit moment. Op langere termijn kunnen we dan zien hoe vermogen evolueert in de tijd.”
Voor deze eerste editie nemen we eigenlijk een foto van het vermogen van de Belg op dit moment.
Een stuurgroep die bestond uit mensen van de bank en de universiteit, besprak samen de doelstellingen en resultaten. Die stuurgroep had geen enkele invloed op de academische studie zelf. “De resultaten sturen we uiteraard niet. Het is voor ons heel belangrijk dat de studie neutraal, onafhankelijk en betrouwbaar is”, benadrukt Thierry. “Enkel zo kunnen de resultaten nuttig en inspirerend zijn voor iemand die zijn financiën beheert.”
De leerstoel is met andere woorden een echte win-win. “Eigenlijk is het zelfs een win-win-win-samenwerking”, besluit Thierry. “Want we helpen met de leerstoel alle Belgen door hen meer inzicht te geven in hun vermogen. En uiteraard onze klanten: voor hen willen we betere en gerichtere tools creëren om hun vermogen te beheren. Dat we ons hiermee actief inzetten voor de maatschappij sluit ook mooi aan bij onze visie als bank.”