Hoe belegt u met succes?
Keytrade Bank
keytradebank.be
07 oktober 2021
6 minuten te lezen
Mediteren, met een eenwieler rijden, of mediteren terwijl u met een eenwieler rijdt: we zijn allemaal wel ergens goed in. Ook in beleggen kan u goed worden. Maar er zijn wel 4 basics om rekening mee te houden.
Deze inhoud bevat cookies van sociale media of externe platformen.
Gelieve reclamecookies te accepteren en de pagina te herladen om deze inhoud te zien.
1. Ken uzelf
U hebt niet dezelfde muzieksmaak als uw tante of dezelfde lievelingskleur als uw buurman. U bent uniek, one of a kind, en dat bent u ook als belegger. Uw financiële situatie is uniek en uw financiële ambities dienen dat ook te zijn.
Voor iemand start met beleggen is het daarom goed om even voor de spiegel te staan en zichzelf deze vragen te stellen:
- Hoe werkt het product waarin ik wil beleggen? Begrijp ik het goed genoeg om het aan iemand anders uit te leggen?
- Wat wil ik bereiken met mijn beleggingen? Staat veiligheid (zo min mogelijk risico’s nemen) voorop? Of wil ik stevige groei boeken (en dus meer risico’s nemen)?
- Wat zou ik doen als mijn beleggingen 1% in het rood staan? 5%? 10% 20%? ...
- Wat zijn de risico's van de belegging? Voel ik me comfortabel bij het nemen van deze risico's? Begrijp ik dat risico en potentieel rendement hand in hand gaan?
- Hoeveel verwacht ik te verdienen met deze belegging? Is dit realistisch?
- Hoe lang ben ik van plan te beleggen: een jaar, vijf jaar, tien jaar, … ?
- Wat zijn de kosten om de belegging te kopen, aan te houden en te verkopen? En betaal ik belastingen over het geld dat ik verdien?
- Welke andere beleggingen heb ik eventueel al? Hoe past deze belegging binnen mijn ruimer financieel plaatje?
Deze vragen helpen u om de juiste keuzes te maken. Wilt u bijvoorbeeld drie jaar beleggen om daarna misschien vastgoed te kopen? Of zou u er ‘s nachts wakker van liggen als uw beleggingen 5% in het rood staan? Dan zijn aandelen wellicht niet geschikt voor u. Beoogt u een rendement van 6% per jaar, kunt u uw geld 10 jaar missen en koopt u bij als uw beleggingen in het rood staan? Dan zijn overheidsobligaties uit de eurozone wellicht niet echt iets voor u.
Eigenlijk zou u bovenstaande vragen minstens één keer per jaar aan uzelf moeten stellen. Uw financiële situatie en plannen kunnen immers veranderen, waardoor ook uw appetijt om te beleggen kan veranderen.
2. Diversifieer uw beleggingen
Elke dag pizza uit de diepvries? Dat is naar verluidt niet zo gezond. Ook voor uw beleggingen is het goed om te diversifiëren. De beurs is als een buffetrestaurant: er is voor elk wat wils. Maar als u alleen maar hetzelfde op uw bord schept, krijgt u een hoog ‘concentratierisico’.
Stel: iemand belegt in 2 aandelen en heeft pech, want de ene doet het erg slecht. Dan zal dat een heel sterke invloed hebben op het totale rendement. Spreidt die zijn beleggingen over verschillende producten (honderden verschillende aandelen en honderden obligaties), verschillende sectoren, verschillende markten, … dan is de impact kleiner als een deel daarvan slecht presteert.
Spreiden kunt u:
- in producten. Ook binnen aandelen kunt u verder spreiden over verschillende types. Hetzelfde geldt voor obligaties.
- over sectoren en thema’s
- over geografische zones
- in de tijd (dus niet alles in één keer beleggen)
- over verschillende beheerders als u in fondsen belegt
Spreiden hoeft niet te betekenen dat u 1.000 verschillende individuele aandelen of obligaties hoeft te kopen. Een eenvoudige oplossing kan zijn om zijn om voor beleggingsfondsen of trackers te kiezen. Dat zijn ‘mandjes’ met tientallen – of zelfs honderden – verschillende aandelen en/of obligaties. U belegt dan in één product (het fonds of de tracker) en hoeft niet de aparte aandelen en/of obligaties afzonderlijk te kopen. Door bijvoorbeeld te beleggen in een tracker op de MSCI World, bent u in een klap belegd in meer dan 1.550 aandelen uit 23 landen en uit alle hoofdsectoren.
3. Tijd versus timing
De markt timen betekent dat u koopt als de koersen laag staan, en verkoopt als de koersen hoog staan. Men kan het geluk wel een paar keer aan zijn zijde hebben, maar vroeg of laat slaat men de bal mis. Sportcommentatoren voorspellen vaak de winnaars aan het begin van een seizoen, om vervolgens door de realiteit ingehaald te worden. Op dezelfde manier proberen beleggers vaak tevergeefs te voorspellen hoe de markten zullen evolueren.
Tijd is een van de beste troeven van een belegger. Dit is vooral het geval wanneer de markten wispelturig worden. Op zulke momenten verkopen veel beleggers en/of houden ze hun geld aan de zijlijn, wachtend op het perfecte moment om (weer) in te stappen. Het is echter belangrijk te begrijpen dat het zelden lukt om de markt te timen. Aandelenmarkten kunnen bovendien sterk schommelen op korte termijn, maar op lange termijn hebben ze de neiging te stijgen. Dit betekent dat een belegger die in de markt blijft een grotere kans op succes op lange termijn heeft dan iemand die het perfecte moment probeert uit te kiezen om te beleggen.
4. Discipline
Succesvol worden met beleggen vereist discipline. Beleggen kan immers emotioneel zijn - zeker als alles rood flikkert en ‘iedereen’ in paniek lijkt. Er impulsief de stekker uittrekken is echter zelden een goed idee.
Om discipline te kunnen aanhouden is het belangrijk om eerst de drie andere basics afgevinkt te hebben. Uzelf als belegger kennen (en uw beleggingen daarop af te stemmen). Diversifiëren. En de lange termijn voor ogen houden. Als die ‘rationele’ zaken op orde zijn, is er veel minder ruimte om uw beslissingen door emoties te laten kleuren.
Let op, er is niets mis met emoties, maar als men succesvol wil beleggen, is het beter om het hoofd koel te houden. Het is overigens even belangrijk om discipline te handhaven in slechte tijden als in goede tijden. Meegaan in de paniek kan tot uitschuivers leiden. Meegaan in euforie kan dat evenzeer.
Starten met beleggen?
Kijk zeker eens naar onze filmpjes en lees op onze blog onze andere artikels over de beurs.