Hoe kunnen we u helpen?
Nalatenschappen
Wie moet u op de hoogte brengen bij een overlijden?
- De begrafenisondernemer: Neem in de eerste plaats contact op met een begrafenisondernemer om de begrafenis te regelen.
- De gemeente: De gemeente waar het overlijden is gebeurd, stelt de overlijdensakte op. Vraag aan de burgerlijke stand van de gemeente wel ineens meerdere uittreksels van de overlijdensakte aan, want die hebt u nodig voor verschillende autoriteiten. De begrafenisonderneming kan dit ook voor u regelen.
- De bank(en) De banken moeten verwittigd worden van het overlijden. Dat kan gebeuren door de erfgenamen of de notaris bij het overlijden van een van hun klanten. Om het risico op foutieve aangiften te verminderen, vraagt de bank een kopie van de overlijdensakte. Breng de dienst Nalatenschappen van Keytrade Bank op de hoogte van het overlijden door een kopie van de overlijdensakte te verzenden naar notary@keytradebank.com. Onze bank zal dan de rekeningen blokkeren en een nalatenschapsdossier openen. Daarna zal onze dienst Nalatenschappen u informeren over de nodige stappen om de tegoeden te deblokkeren.
- Een notaris? De aanstelling van een notaris is niet verplicht als de overledene geen testament had opgemaakt, niet gehuwd was met een huwelijkscontract, geen erfovereenkomst had gesloten en als er geen minderjarige of andere handelingsonbekwame erfgenaam is. In alle andere gevallen is de aanstelling van een notaris wel verplicht. In vele gevallen is het aan te raden om u te laten helpen door een notaris, aangezien die u kan begeleiden bij de verschillende administratieve stappen van een nalatenschap. Vind een notaris bij u in de buurt op www.notaris.be .
- Overige diensten en instellingen: Het ziekenfonds – de verzekeringen – de pensioeninstellingen of de werkgever – het OCMW – de water-, gas- en elektriciteitsmaatschappijen – de DIV – bpost voor de opvolging van de post – de telefonie- en internetdiensten.
Welke documenten moet u aan de bank bezorgen?
- De overlijdensakte Dat is de officiële bevestiging van een overlijden. U kunt dit document opvragen bij de gemeente van de plaats van overlijden.
- Het attest van erfopvolging
Dat document geeft de identiteit van de erfgenamen aan en vermeldt de eventuele fiscale en sociale schulden.
Erfgenamen kunnen dit aanvragen:
- bij de notaris belast met de vereffening van de nalatenschap
- via MyMinfin (gratis)
- telefonisch op het nummer 02 572 57 57 (contactcenter van de Federale Overheidsdienst Financiën) (gratis)
- De vereffeningsinstructies De erfgenamen moeten het instructiedocument invullen en samen met een kopie van de identiteitskaarten van alle erfgenamen opsturen naar notary@keytradebank.com.
Hoe neemt u contact op met de dienst Nalatenschappen van Keytrade Bank?
Onze dienst Nalatenschappen is niet telefonisch bereikbaar, wel per e-mail (notary@keytradebank.com).
Wat zijn de stappen van een nalatenschapsdossier bij Keytrade Bank?
- Stap 1: Kennisgeving overlijden: De bank neemt kennis van het overlijden via erfgenamen, notaris, Rijksdienst voor pensioenen, …
- Stap 2: Blokkering rekeningen: De bank blokkeert de rekeningen van de overledene en de eventuele echtgeno(o)t(e).
- Stap 3: Fiscale lijst: De bank stelt het document op met het saldo van de rekeningen op de datum van overlijden. Dit document wordt vervolgens naar de administratie gestuurd
- Stap 4: Toegestane betalingen De bank kan bepaalde betalingen uitvoeren op verzoek van de erfgenamen of de notaris
- Stap 5: Ontvangst akte erfopvolging en instructies De bank ontvangt, analyseert en verwerkt de akte van erfopvolging. De bank vraagt vervolgens de vereffeningsinstructies aan de erfgenamen
- Stap 6: Vrijgave fondsen De bank ontvangt, analyseert en voert de instructies van de erfgenamen uit. Verkoop/overdracht van effecten, afsluiting van rekeningen
Hoe lang duurt een nalatenschapsdossier?
De gemiddelde duur van een dossier bedraagt drie maanden vanaf de overlijdensaangifte tot de uiteindelijke deblokkering van de tegoeden
Waarom deze duur?
Als bank zijn we afhankelijk van externe partijen zoals notarissen, erfgenamen of besturen voor het opstellen en verkrijgen van de nodige en onmisbare documenten voor de vrijgave van de tegoeden. De bank heeft daarnaast ook soms te maken met bepaalde technische beperkingen, bijvoorbeeld bij te verkopen of over te dragen effecten.
Onze dienst Nalatenschappen doet er alles aan om looptijd zo kort mogelijk te houden.
Welke facturen kunnen betaald worden vanuit geblokkeerde rekeningen?
Weet alvast dat de vervaldatum van die facturen tussen drie maanden voor en zes maanden na het overlijden moet liggen.
Facturen die de bank vanuit een geblokkeerde rekening voor u kan betalen:
- Begrafenisfacturen
- Facturen in verband met de ziekte van de overledene
- Facturen in verband met de laatste verblijfplaats van de overledene
Hoe gaat u daarbij te werk?
De erfgenaam dient een e-mail sturen (notary@keytradebank.com) met een kopie van de door hem of een andere erfgenaam ondertekende facturen en een kopie van de identiteitskaart van de ondertekenende erfgenaam.
Wij, als bank, moeten in het bezit zijn van een bevestiging dat de erfgenaam wel degelijk deel uitmaakt van de nalatenschap (akte van erfopvolging of attest van gezinssamenstelling). De notaris kan de betalingsaanvragen ook naar de dienst Nalatenschappen van Keytrade Bank sturen.
Hebt u als langstlevende partner nog toegang tot uw eigen rekeningen bij het overlijden van uw partner?
Een overlijdensaangifte verplicht de bank om elke rekening van de overledene te blokkeren. Maar daar blijft het dikwijls niet bij.
Meer zelfs, wanneer de overledene gehuwd was, dan worden ook alle rekeningen/ tegoeden van de partner geblokkeerd en dus niet enkel de gezamenlijke rekeningen met de overledene.
Enkel wanneer de bank vaststelt dat de overledene gehuwd was onder het huwelijksstelsel ‘scheiding van goederen’, worden de tegoeden van de echtgeno(o)t(e) gedeblokkeerd. Bij de andere huwelijksstelsels zoals het wettelijk stelsel en volledige gemeenschap van goederen blijft de blokkering tot het nalatenschapsdossier volledig is behandeld.
Opgelet, weet dat er voor de langstlevende partner de mogelijkheid is tot het krijgen van een voorschot, zodat de partner van de overledene in tussentijd verder kan.
Woonde u al dan niet wettelijk samen met de overledene? En hadden jullie een gezamenlijke rekening? In dat geval dient de bank ook die rekening te blokkeren tot het nalatenschapsdossier volledig is afgehandeld. Ook hier kan er een voorschot gevraagd worden. Eigen rekeningen van een (wettelijk) samenwonende waarbij die de enige titularis is, worden niet geblokkeerd door de bank.
Waarom worden de tegoeden van de echtgeno(o)t(e) ook geblokkeerd?
Op grond van de wet op de erfbelasting en om te voorkomen dat er geld zonder toestemming van de erfgenamen wordt opgenomen, blokkeren banken de rekeningen van de langstlevende echtgenoot.
Welk voorschot kan er van een geblokkeerde rekening gevraagd worden?
De langstlevende partner kan wel een voorschot aanvragen. Dat voorschot is beperkt tot de helft van de tegoeden op de dag van overlijden met een maximum van 5.000 euro.
Hoe gaat u daarbij te werk?
Stuur een schriftelijke en ondertekende aanvraag met een kopie van uw identiteitskaart naar de dienst Nalatenschappen. De aanvraag moet de rekening(en) vermelden die de langstlevende partner wil gebruiken in het kader van het voorschot. We kunnen ook altijd een nieuwe rekening openen waarop het voorschot kan gestort worden.
Hoe gebeurt de vereffening van de tegoeden?
Na ontvangst van het attest van erfopvolging en de instructies van de erfgenamen, voert de bank de instructies uit: verkoop of overdracht van de effecten, afsluiting van de rekeningen naar de rekening(en) van de erfgenaam (erfgenamen).
Kan een erfgenaam na de nalatenschap klant worden bij Keytrade Bank?
Natuurlijk.
De erfgenamen kunnen de tegoeden van de nalatenschap laten overschrijven naar een bestaande of nieuwe rekening bij onze bank op hun naam (zie https://www.keytradebank.be/onboarding/nl om een rekening te openen).
Kunnen de effecten van de overleden tijdens de blokkering verhandeld worden?
Tijdens de blokkering van de rekeningen mogen er geen aan- of verkopen worden uitgevoerd. De portefeuille van de overledene wordt dus geblokkeerd tot de vrijgave van de fondsen en de door de erfgenamen gevraagde overdracht of verkoop.
Geeft Keytrade Bank advies aan erfgenamen die geen kennis hebben van de financiële markten?
We hebben bij Keytrade Bank een vermogensbeheeroplossing. Laat onze experts uw portefeuille voor u beheren. Ons investeringscomité bouwt een gepersonaliseerde portefeuille van trackers op die streeft naar een optimaal rendement. Ons vermogensbeheer is al beschikbaar vanaf 15.000 euro. Lees meer op https://www.keytradebank.be/nl/beleggen/keyprivate.