Naar navigatie gaanNaar aanmelden gaanNaar inhoud gaan

Hoe kunnen we u helpen?

ESG-risico's

Wat zijn ESG Risk Ratings en hoe werken ze?

De ESG Risk Ratings beoordelen de impact van factoren op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG – Environmental, Social en Governance) op de prestaties van een bedrijf. Ze berusten op twee criteria:

  • blootstelling aan ESG-risico's: dit criterium meet de kwetsbaarheid van een bedrijf voor deze risico's
  • ESG-risicobeheer: dit criterium evalueert hoe een bedrijf met de ESG-risico’s omgaat

Wat is de kwantitatieve score in de ESG-rating?

De kwantitatieve score meet het onbeheerde ESG-risiconiveau. Hoe lager deze score, hoe efficiënter het bedrijf dus zijn ESG-risico's beheert. De score wordt berekend door het niveau van risicobeheer van de totale blootstelling van het bedrijf aan ESG-risico's af te trekken. Deze score ligt tussen 0 en 100.

Wat zijn de verschillende ESG-ratings?

Bedrijven worden ingedeeld in vijf 'ratings' op basis van hun score inzake onbeheerde risico's:

  • Verwaarloosbaar risico (0 tot 9,99)
  • Laag risico (10 tot 19,99)
  • Gemiddeld risico (20 tot 29,99)
  • Hoog risico (30 tot 39,99)
  • Ernstig risico (40 of meer)

Waarom is zo’n ESG-rating belangrijk voor beleggers?

De ESG-rating helpt beleggers om de risico's in te schatten die verbonden zijn aan de milieu-, sociale en governancefactoren van een bedrijf. Deze factoren kunnen een aanzienlijke impact hebben op de prestaties van het bedrijf op de lange termijn. Door ermee rekening te houden kunnen beleggers beter anticiperen en dus doordachtere keuzes maken.

Worden de ESG-risico's continu geëvalueerd?

Ja, jaarlijks worden er analyses door Morningstar Sustainalytics gedaan om de sociaaleconomische, geopolitieke en technologische ontwikkelingen weer te geven. Zo blijven ze relevant.

Hebben de ESG-risico's een rechtstreekse impact op de financiële prestaties van een aandeel?

De ESG-risico's hebben niet altijd een onmiddellijke impact op de prestatie van een aandeel. Ze kunnen de stabiliteit van het aandeel op lange termijn wel beïnvloeden. Een slecht beheer van ESG-gerelateerde problemen kan bijvoorbeeld leiden tot sancties, reputatieschade of andere problemen die de winstgevendheid van een bedrijf in de toekomst zullen beïnvloeden. Deze impact kan geleidelijk zijn, maar voor een duurzame beleggingsstrategie is het essentieel om ermee rekening te houden.

Betekent een hoge ESG-score dat het bedrijf een slechte belegging is?

Een hoge ESG-score geeft aan dat het bedrijf in een hogere mate blootgesteld is aan potentiële risico's. Het betekent niet dat het een slechte belegging is. Bepaalde bedrijven met een hoge score kunnen robuuste strategieën hebben om deze risico's te beperken, wat er op lange termijn interessante beleggingen van kan maken.

Het is dus belangrijk om goed in te schatten hoe de onderneming met deze risico's omgaat alvorens een beleggingsbeslissing te nemen. Omgekeerd betekent een goede ESG-score niet dat het bedrijf gevrijwaard is van problemen in andere domeinen (financieel, technologisch, enz.). Het is belangrijk om het bedrijf in zijn geheel te bekijken, door zijn prestaties op verschillende assen te evalueren. Beleggers moeten ook opletten voor andere factoren die de winstgevendheid of stabiliteit van het bedrijf op lange termijn kunnen beïnvloeden.

Worden ESG-criteria op dezelfde manier toegepast op alle sectoren?

Nee, de ESG-criteria worden toegepast op basis van de specifieke kenmerken van elke sector. Milieurisico's zullen bijvoorbeeld een groter gewicht hebben in sectoren als energie of landbouw, terwijl sociale en governancekwesties crucialer zullen zijn voor sectoren als financiën of technologie. Elke sector heeft, met andere woorden, zijn eigen ESG-uitdagingen en die worden meegenomen in de beoordeling.

Waar komen de ESG-scores vandaan die worden gebruikt om de aandelen bij Keytrade Bank te beoordelen?

De ESG-scores die onze bank gebruikt, zijn afkomstig van Morningstar Sustainalytics. De subsectoren van Sustainalytics worden gedefinieerd in het kader van het classificatiesysteem van Morningstar Sustainalytics. Er zijn 135 subsectoren in dit classificatiesysteem.